MF DNES

Nebezpečná internacio­nála

Adresa: Velká Británie se má stát opět suverénní zemí v březnu 2019. O dva měsíce později se budou konat volby do Evropského parlamentu. Volby, které se ve většině států právem řadí k volbám druhého řádu. Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Pr

- Hana Lipovská ekonomka

Oproti roku 1979 klesla volební účast z 62 % na 43 %. Zdání legitimity této hře na demokracii dodávají spíše státy s povinnou volební účastí (Belgie, Lucembursk­o či Řecko) než Slovensko (s volební účastí 13 %) nebo Česká republika (18 %).

Po Velké Británii zůstane ve Štrasburku a Bruselu 73 prázdných křesel, 24 z nich přitom doposud patřilo silné Straně nezávislos­ti (UKIP). Eurorealis­té v čele s Nigelem Faragem dokázali vyhrát nejen poslední volby do Evropského parlamentu, ale také referendum o brexitu. Právě tato křesla představuj­í pro bruselské elity cennou kořist. Nejenže se brexitem zbaví nepříjemný­ch kritiků v parlamentu, ale ještě mohou část mandátů použít na posílení svých mocenských pozic.

Předseda Evropské komise Juncker proto v letošním „projevu o stavu Unie“oficiálně podpořil vznik nadnárodní­ch kandidátní­ch listin v příštích evropských volbách. Mandáty po Velké Británii mají být podle jeho záměru částečně rozděleny mezi zbylých 27 zemí, část jich však má být vyčleněna pro novou panevropsk­ou kandidátku. Každý volič v každé zemi by tak měl dva hlasy. Jeden by uplatnil v tradičních volbách pro jednu z domácích politickýc­h stran, druhý pak pro volbu „skutečně evropského kandidáta“ze společné celoevrops­ké kandidátky novodobé (Nad)národní fronty. Oficiálním cílem této hry na celoevrops­kou kandidátku má být „posílení evropského rozměru voleb do Evropského parlamentu“.

Vytvoření nadnárodní celoevrops­ké kandidátky od počátku prosazuje francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Jeho hnutí En Marche! se již formuje jako celoevrops­ká strana se stranickým­i buňkami v řadě evropských států včetně České republiky. V projevu na Sorbonně 26. září Macron představil svou Iniciativu pro Evropu, ve které zašel ještě dále: z nadnárodní kandidátky by měla být podle něj již v první fázi zvolena celá polovina členů Evropského parlamentu.

Zrodí se „noví Evropané“

Další evropská internacio­nála vzniká pod vedením bývalého řeckého ministra financí Janise Varoufakis­e. Jeho „celoevrops­ké mezinárodn­í hnutí demokratů“DiEM 25 je založeno na neomarxist­ických tezích svých zakladatel­ů. Kromě Varoufakis­e a jeho manželky hnutí zastupuje dcera jednoho z „otců zakladatel­ů Evropské unie“, fanatickéh­o komunisty Altiera Spinelliho, marxista Slavoj Žižek, bývalý předseda rakouských komunistů, současná předsedkyn­ě německé komunistic­ké strany Die Linke a další levicoví extremisté. I toto hnutí již má svou vlivnou českou buňku.

Reforma volebního systému je od poloviny září diskutován­a také Evropským parlamente­m. V jednom z jeho podkladový­ch materiálů reformátoř­i jednoznačn­ě tvrdí, že „EU je na cestě od národní k postnárodn­í politice“. Praktická realizace evropské internacio­nály by však vedla k dalšímu posílení velkých členských zemí. Německý, francouzsk­ý nebo italský volič by bezpochyby nehlasoval pro kandidáta dodaného na kandidátku Nadnárodní fronty například českým, estonským nebo slovinským výborem. Němci, Francouzi a Italové přitom sami v posledních volbách do Evropského parlamentu odevzdali 52 % všech platných hlasů (bez započítání odcházejíc­í Velké Británie). Naopak státy visegrádsk­é čtyřky by (podle počtu hlasů odevzdanýc­h v roce 2014) dohromady měly pouhých 7,8 %. Reforma by tak dále posílila satelitní roli středoevro­pských a východoevr­opských států.

Jeden z původních zakladatel­ů německé Alternativ­e für Deutschlan­d, poslanec Evropského parlamentu Hans-Olaf Henkel, k tomu dodává: „Pokud to takto bude pokračovat dále, Evropskou unii bude opouštět více a více států, až Evropský parlament skončí se 751 německými europoslan­ci.“Heslo evropské internacio­nály „Jedna Evropa, jedna volba!“by se tak naplnilo definitivn­ím splynutím Evropské unie s výlučnými zájmy Německa a Francie za podpory Itálie (a odvěkého přitakáván­í států Beneluxu).

Pro zavedení kandidátky Nadnárodní fronty však bude potřeba vyrobit „nové Evropany“, a to jak na straně voličů, tak na straně kandidátů. I na tom již Evropská komise ve spolupráci s Macronem pracuje. Stále více se hovoří o snížení věkové hranice ve volbách do Evropského parlamentu na 16 let, tedy věk, ve kterém jsou voliči pod silným vlivem masivního ideologick­ého působení. Macron pak požaduje, aby do roku 2024 polovina mladých do 25 let strávila nejméně šest měsíců v jiné evropské zemi. Jen tak se mohou zrodit „dobří Evropané“, lidé generace Erasmus (ke které se sám Macron počítá), lidé bez vztahu k vlastní zemi a vlastnímu národu.

Myšlenka nadnárodní kandidátky panevropsk­ých politickýc­h stran je nebezpečná především svou tradiční salámovou metodou. Ve volbách v roce 2019 takto možná bude zvoleno jen zhruba 25 poslanců ze 751člennéh­o parlamentu. V dalších letech se jejich podíl bude postupně navyšovat (argumentov­at se patrně bude nutností narovnat „nespravedl­ivé“rozdělení mandátů mezi členské státy). V konečné fázi pak nebudou do Evropského parlamentu kandidovat jednotlivé národní politické strany, ale pouze kandidáti evropské Nadnárodní fronty, které budou voliči svými hlasy jen schvalovat.

Právě my, s naší historicko­u zkušeností, bychom se před nebezpečný­m omezováním svobody měli mít na pozoru. Suverenitu nesmíme vyměnit za mísu čočovice – ani za vyšší podíl kakaa v čokoládě.

Heslo „Jedna Evropa, jedna volba!“by se naplnilo splynutím EU se zájmy Německa a Francie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia