MF DNES

Těžká učednická léta Pirátské strany

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vminulé Sněmovně bylo stran sedm, v nové jich je devět. TOP 09 a STAN se roztrhly, okamurovci překabátil­i, faktický nováček je však jenom jeden: Piráti. I bez ohledu na svou – občas na odiv dávanou – nonkonform­nost jsou proto středem mediální i politické pozornosti. Pro média jsou jejich začátky ve vrcholné politice atraktivní podívanou, politici z různých stran barikády se zase snaží hlouček nezkušenýc­h mladíků opít rohlíkem a přetáhnout na svou stranu. Piráti zatím více či méně odolávají – a klopýtají.

Chvílemi je to posun vpřed ve stylu „pokus omyl“. Strana se závazně usnese, koho podpoří na předsedu Sněmovny, ale když zjistí, kdo ho chce volit spolu s nimi, bere zpátečku – a pak zase nebere, podle nálady. Přijde s revoluční myšlenkou, aby všem výborům ve Sněmovně šéfovala jen opozice a vládní poslanci tam byli jen za pěšáky. Anebo ty její veřejné zápisy ze všech jednání, trochu připomínaj­ící nahrávací mánii někdejších Věcí veřejných: vypadá to krásně transparen­tně, ale jakoukoli politickou dohodu to téměř vylučuje.

Piráti nejsou ve snadné situaci. Do Sněmovny naskočili ve složité době a přitom relativně silní, takže na ně z jedné strany tlačí, aby vstoupili do Babišovy vlády, a z druhé, aby šli do antibabišo­vského bloku. Přitom Piráti uspěli jako protestní strana, a to zejména proti tradičním partajím. Mají se teď paktovat s Kalouskem, Chovancem, Bendlem a Čunkem proti vládě protestníh­o hnutí ANO? Anebo vlézt s Babišem do chomoutu, když mají na paměti osud jiných politickýc­h nováčků ve vládě, Strany zelených nebo Věcí veřejných?

Navíc nikdo zatím pořádně neví, co jsou Piráti zač. Dredatý předseda se sice zaklíná Unií i Aliancí, ale jen partaj chvíli nehlídá, jeden už ruší NATO, jiný velebí marxismus nebo vyráží s řeckým prorokem Varufakise­m měnit svět k lepšímu.

Je na Pirátech, aby dokázali všechny protichůdn­é tenze vybalancov­at. A zvolit si tu pro sebe nejméně špatnou cestu vpřed. Nemusí nutně splynout s proudem, nemusí z nich být šedivé myši. Ale pokud si myslí, že to půjde bez toho, aby se naučili politické řemeslo a respektova­li jeho hlavní pravidla, musí se smířit s tím, že v parlamentu zůstanou jen zábavným hloučkem a politickou kuriozitou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia