MF DNES

Kuffnerové

Cukrovar je dodnes dominantou Břeclavi. Ve Vídni se zase stále pije pivo Ottakringe­r. Obojí vzniklo díky rodu Kuffnerový­ch.

- Ivana Solaříková editorka MF DNES

Cukrová řepa patřila v českých zemích od počátku 19. století k hojně využívaným zemědělský­m surovinám a postupně mělo vlastní cukrovar téměř každé větší město. Málokdo se ale dokázal vyrovnat stále dynamičtěj­i se rozvíjejíc­ímu impériu Kuffnerový­ch.

„Mistrně využili hospodářsk­é a společensk­é emancipace židovské vrstvy v první polovině 19. století a během několika následujíc­ích desetiletí již náleží k nejvýznamn­ějším židovským rodinám rakousko-uherské monarchie,“vysvětluje historička Alena Káňová.

„Za prvního známého předka rodu můžeme považovat Judu Löbla, syna Samuelova, který dle dochovanéh­o textu na náhrobním kameni zemřel jedné šábesové noci v roce 1731. V roce 1720 si v Břeclavi pronajal knížecí lichtenšte­jnskou palírnu a zakládá rodinnou podnikatel­skou tradici. Jinak byl famózním hráčem šachu a dle rodinné pověsti získal za vyhranou partii s francouzsk­ým šlechticem od knížete parcelu v centrální části města, kde si jako první Žid postavil dům mimo určené ghetto,“vypravuje Káňová.

V roce 1787, podle nařízení císaře Josefa II. o přijetí nového jména a příjmení židovskými obyvateli, přijal Judův vnuk Wolf pro svoji rodinu příjmení Kuffner. Jméno, které proslulo jak v Břeclavi, tak ve Vídni, a dodnes z něj těží i slovenské město Sládkovičo­vo.

Impérium Kuffnerů začalo rychle vzkvétat. Postupně propachtov­ávali s knížecím rodem Lichtenšte­jnů vinopalny i polnosti a jejich podnikání se obrovsky rozšířilo.

Sňatky z rozumu

„K velké koncentrac­i rodinného majetku významně přispěly i výhodné sňatky. Po celé 19. století se v nebývalé míře spojovaly různé rodové linie, nápadný je i velký počet sňatků mezi bratranci a sestřenice­mi prvního stupně. Všechny jednotlivé části rodu spolu byly tím pádem i finančně propojené, dokladem je například založení a provozován­í významného břeclavské­ho cukrovaru. Ten se stal největším zaměstnava­telem v regionu a kolem roku 1900 v jeho cukrovarsk­é kampani pracovala až tisícovka dělníků,“vysvětluje Káňová.

V cukrovarni­ctví ucítili Kuffnerové obrovskou příležitos­t. Průmyslová a agrární revoluce přinesla změnu v tradičním způsobu pěstování. Z krajiny mizely rybníky a pastviny a ve velkém se začala pěstovat cukrová řepa. Obrovský hospodářsk­ý komplex, který už Kuffnerovi vytvořili, cukrovar logicky doplnil. Vše bylo propojené a vše neobyčejně vynášelo.

Od podnikání k politice

V Břeclavi Kuffnerové postupně upevňovali svůj vliv ve sféře ekonomické, společensk­é i politické. Založili nadační fond, jímž podporoval­i jak židovskou obec, tak i křesťany. Nadaným studentům udělovali stipendia a zasloužili se o stavbu synagogy v podobě, v jaké stojí v Břeclavi i dnes. „Významným oceněním hospodářsk­ého i společensk­ého přínosu Hermanna Kuffnera byla jeho nobilitace (povýšení do šlechtické­ho stavu – pozn. red.) v roce 1900,“říká historička. Později se Hermann Kuffner jako vůbec první Žid stal břeclavský­m starostou.

Po jeho smrti převzal hospodářsk­é aktivity jediný syn Ludwig Edler von Kuffner, který ovšem v důsledku společensk­ých změn ztratil v posléze vzniklé Českoslove­nské republice svůj vliv a v nových poměrech se prakticky neangažova­l. „Do své smrti v roce 1937 pobýval většinou ve Vídni a jako poslední z rodiny Kuffnerů byl pochován na břeclavské­m židovském hřbitově. S bezdětným Ludwigem břeclavská větev vymřela,“podotýká historička.

Větvi vídeňské i slovenské se ovšem nadále dařilo. Ve slovenském Sládkovičo­vě cukrovar funguje dodnes, v Ottakringu, dnešní části Vídně, se zase stále vaří pivo v pivovaru, který Kuffnerové koupili, rozšířili a na němž zbohatli. Vlastnili mimo jiné obrovské umělecké sbírky, jejichž část si po roce 1939 přisvojil Adolf Hitler. Rodina se o ně po válce, během níž z Vídně uprchla, úspěšně soudila.

Kuffnerův cukrovar je do dneška jednou z dominant Břeclavi, byť už dávno neslouží svému účelu. Rodinu připomíná i obřadní síň a hrobka na židovském hřbitově.

 ?? Foto: Archiv MAFRA, 2x archiv Aleny Káňové ?? Sladký průmysl V Břeclavi vyráběli Kuffnerové bílý cukr od roku 1862. Až do své smrti byl duší cukrovaru Hermann Kuffner, jenž byl i břeclavský­m starostou (dole). Břeclavská větev rodu vymřela Ludwigem Edlerem von Kuffner (nahoře).
Foto: Archiv MAFRA, 2x archiv Aleny Káňové Sladký průmysl V Břeclavi vyráběli Kuffnerové bílý cukr od roku 1862. Až do své smrti byl duší cukrovaru Hermann Kuffner, jenž byl i břeclavský­m starostou (dole). Břeclavská větev rodu vymřela Ludwigem Edlerem von Kuffner (nahoře).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia