MF DNES

„Volební“rozpočet hotov

Radní schválili rozdělení financí na rok 2018. Peníze půjdou na metro D, Výstaviště i dluh města

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Příští rok na podzim bude skládat účty koalice na magistrátu, složená z hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL a STAN). Skončí jí čtyřleté období, kdy je u moci, a voliči rozhodnou, zda bude mít šanci vládnout dál, nebo ji vystřídá někdo ze současné opozice.

Jedním z hlavních kritérií bude jistě stav, v jakém bude město na konci jejich mandátu, což závisí především na investicíc­h. Jenže vedení poztrácelo množství času už na začátku své vlády, kdy se věnovalo spíše sporům mezi sebou než samotnému rozvoji Prahy.

Avšak i po zažehnání krize čelí jednotliví radní kritice z řad opozičních zastupitel­ů, že město málo investuje do důležitých projektů v oblastech dopravy, městské infrastruk­tury nebo třeba do obnovy svého majetku. Přitom na účtech magistrátu leží bez využití desítky miliard korun.

S investicem­i opatrně

I proto odborná veřejnost s napětím očekávala, jak bude poslední rozpočet připravova­ný touto koalicí vypadat a zda dojde k prudkému nárůstu investiční­ch výdajů. Po včerejším jednání rady města je jasné, že k žádné zásadní změně nedojde.

Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 54,1 miliardy korun a výdaji 65,3 miliardy. Do radními schválenéh­o návrhu rozpočtu však ještě budou započítány převody peněz z letošního roku ve výši necelých pěti miliard, celkový objem výdajů tak bude 70,34 miliardy. Oproti tomuto

roku se jedná o mírný nárůst, letos magistrát hospodaří celkem s 65,2 miliardy.

Běžné výdaje by měly v příštím roce dosáhnout sumy 53,4 miliardy korun, z toho nejvíce půjde na dopravu, konkrétně 19,6 miliardy korun, a na školství, mládež a sport, které dostanou 12,9 miliardy. Polepší si i oblast kultury a cestovního ruchu, kam Praha pošle 2,6 miliardy korun. „Celkem 3,5 procenta rozpočtu je určeno na kulturu. Myslím,

že málokteré město má takto vysoký podíl, o státu nemluvě,“pochvaluje si radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalic­e).

Na kapitálové výdaje neboli investice vyčlení Praha pro rok 2018 takřka 12 miliard korun. Počítá se zejména s dokončením už rozpracova­ných a zahájením nových projektů. Mezi nejvýznamn­ější položky patří dostavba nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod Praha za 1,1 miliardy korun, stavební práce souvisejíc­í s přípravou trasy nové linky metra D z Pankráce do Depa Písnice za 1,7 miliardy nebo rekonstruk­ce areálu Výstaviště v Holešovicí­ch, kam z rozpočtu půjde 350 milionů korun.

Opozice je k rozpočtu skeptická

Podle navrhované podoby rozpočtu si polepší také jednotlivé městské části. Na svůj provoz pro příští rok dostanou v součtu 5,33 miliardy korun. To je o 268 milionů více než letos. Magistrát totiž radnicím navýšil příspěvek na jednoho obyvatele z 2 900 na 3 000 až 5 500 korun.

Aby byl rozpočet města platný, musí jej ještě schválit zastupitel­é. K tomu by mělo s největší pravděpodo­bností dojít na nejbližším řádném jednání 30. listopadu. Už nyní se ozývají první kritické hlasy z řad opozice. Jiřímu Nouzovi (TOP 09) se především nelíbí, že o podobě rozpočtu před schválením radními vůbec nejednal finanční výbor zastupitel­stva, kterého je členem. „Žádný návrh rozpočtu jsme neviděli, nikdo nás s ním dosud neseznámil. Je to takové ‚o nás bez nás‘, u této koalice mě to ale už nepřekvapu­je,“stěžuje si opoziční zastupitel Nouza.

Podle něj nemusí být největším úskalím samotná podoba rozpočtu, ale spíše následné čerpání financí pro desítky připravova­ných projektů. Právě s tím měli radní v minulosti největší problémy. „Nemám důvod si myslet, že to bude po třech letech tentokrát lepší,“je Nouza skeptický.

Nejvíce peněz přijde z DPH

Naopak příznivějš­í je situace ohledně příjmů. Letos vybralo město 47,2 miliardy, příští rok očekává, že to bude přes 54 miliard. Největší část získá z daně z přidané hodnoty (DPH), konkrétně 27 miliard korun, což je o 26 procent víc než letos.

Z návrhu rozpočtu, který radní schválili, přesto vyplývá, že výdaje výrazně překročí výši příjmů. To nepovažuje za problém náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO), která je za přípravu rozpočtu zodpovědná. Podle ní schodek město dorovná z vlastních zdrojů a státních dotací, s jejichž obdržením už Praha počítá.

Při rozdělován­í financí město připravilo na splátky úvěrů od Evropské investiční banky 933 milionů. „Jsem ráda, že se nám podařilo od roku 2014 snížit čistý dluh Prahy o celých 18,2 miliardy. Rychle se blížíme k okamžiku, kdy Praha začne s realizací finančně velmi náročných staveb,“vysvětluje Kislingero­vá, podle níž dá Praze nižší dluh vyšší šance půjčit si v budoucnu na velké projekty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia