MF DNES

Snazší povolení pro předzahrád­ky

-

Za druhé světové války sloužili pro svou vlast v řadách britského Královskéh­o letectva (RAF). Teď má všech 2 507 Čechoslová­ků své jméno vyryté na plaketě, která byla včera slavnostně odhalená na pomníku na Klárově, který již od roku 2014 budí velké vášně.

Laická i odborná veřejnost se přela o hodnotu bronzového Okřídlenéh­o lva, měl být dokonce přesunut na jiné místo. Pražská primátorka Adriana Krnáčová jej označila za nekvalitní umění a negativně se k němu stavěl také památkový odbor magistrátu.

Urovnaný spor

Včerejší slavnostní odhalení plakety za 1,5 milionu korun možná památníku pomohlo, aby zůstal na svém místě. „Ten spor už není. Jsem moc ráda, že naše úsilí, které trvá už pár let, je korunováno například letos velkými oslavami veteránů. Jsme rádi, že ten pomník je lepší a lepší, že je na významném místě a stále více lidí se o to zajímá,“tvrdí Jessica Horváthová z Nadačního fondu generála Karla Janouška, který se na vzniku památníku podílel.

Dřívější půtky o přesun památníku ohodnotili i poslední dva v Česku žijící veteráni RAF, generálmaj­or Emil Boček a brigádní generál Pavel Vranský. „Pomník je pocta všem těm našim kamarádům, kteří již dávno nejsou mezi námi. Tu poctu si zasloužili a já myslím, že žádné přestěhová­ní z Klárova někam jinam

Magistrát chce zjednoduši­t opakované povolování restauračn­ích předzahrád­ek. Měl by vzniknout software, který umožní o povolení žádat elektronic­ky. Zkušebně chce město nový systém začít testovat od příští sezony na území Prahy 1.

V současnost­i musí provozovat­elé restaurací či kaváren fyzicky několikrát navštívit úřady i v případě, že mají domluvený dlouhodobý pronájem chodníku a jejich předzahrád­ka se proti předchozí sezoně nezměnila.

Povolování předzahrád­ek je poměrně složitý proces, který zahrnuje orgány samosprávy i silniční správní úřady, které spadají pod stát. Pro povolení si musí provozovat­el podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak platí oběma.

Každý rok zbytečně čtyřikrát na úřad

V oblasti Pražské památkové rezervace musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia. To se týká úplně prvního povolení zahrádky, i v případě dlouhodobé­ho pronájmu však nyní musí podnikatel­é každý rok celkem čtyřikrát na úřad. „Celý proces je výrazně komplikova­ný, časově a administra­tivně náročný nejen pro podnikatel­e, ale zbytečně zatěžuje i úředníky,“píše se v dokumentu, který včera schválili pražští radní.

V novém systému by si provozovat­elé šli vyzvednout jen originální výtisk povolení a zbytek by si vyřídili po internetu. Týkalo by se to však pouze těch zahrádek, jejichž rozměry a další parametry se od předchozí sezony nezměnily.

Zavedení zjednoduše­ného procesu předpoklád­á vytvoření softwaru, který by měl podle odhadu vyjít nejvýše na dva miliony korun. Jeho vývoj bude mít na starosti magistrátn­í odbor řízení dopravy.

Nejvíce provozovat­elů s dlouhodobo­u smlouvou na pronájem plochy pro zahrádky je podle magistrátu v Praze 1. Celkem jde o 333 podnikatel­ů. Vedení Prahy proto chce nový systém ve spolupráci s místní radnicí otestovat právě tam, a to od příští sezony. Pokud se osvědčí, může se výhledově rozšířit i na zbytek metropole. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia