MF DNES

Tajný seskok z budovy zakončil útěk do auta

-

by nepřicháze­lo v úvahu. My bychom s tím nesouhlasi­li už jenom kvůli nim, protože to jsou oni, kteří položili životy za to, že my i všichni ostatní můžeme ještě žít,“řekl Vranský.

„Já si myslím, že to může nařídit jenom blbec, že to tak musím říct, který by chtěl tenhle památník někam přestěhova­t. Je to památník pro všechny letce, kteří už mezi námi nejsou, kteří bojovali pro tuto republiku a pro tuto republiku něco udělali,“poznamenal poslední žijící stíhač RAF Emil Boček.

Jméno s hodností a křížkem

Všech 2 507 jmen českoslove­nských příslušník­ů létajícího a pozemního personálu, kteří sloužili během 2. světové války v RAF, je doplněno i o vojenskou hodnost a křížek v případě úmrtí během války. Památník i hrdinové tak ztrácejí oproti předchozím letům na anonymitě.

Z mrakodrapu V Tower na Pankráci skočili ráno 4. listopadu bez povolení basejumpeř­i Karel Bejšovec a Karel Klíma padákem. Do budovy se dostali v přestrojen­í za dělníky, aby je po cestě na střechu nikdo nezastavil. Po seskoku nasedli do připravené dodávky a ukryli se před policisty.

„Ač to vypadá bláznivě, tak akce byla dobře připravená. Měli jsme i lidi v ulicích, kteří hlídali dopravu, kdyby něco jelo na kruhových objezdech poblíž. Nechtěli jsme nikoho

Na vzniku památníku se velkou finanční měrou podílela britská komunita žijící v Česku a na Slovensku. Sama britská vláda přikládá k pamětnímu aktu velkou váhu. „Jako letec jsem velmi hrdý na to, co přinesli českoslove­nští letci v boji proti nacismu. Přes osmdesát českých pilotů padlo v bitvě o Británii. Takže podle mého názoru to, že tento památník stojí přesně na tomto místě, je nezbytné a nutné,“zdůraznil plukovník Andrew Shepherd, britský přidělenec obrany v Česku.

„Pomník a ta vzpomínka má nejenom tu stránku, že jsme ve válce bojovali a měli tu možnost bojovat za existenci Českoslove­nska. Musíme si uvědomit, že Velká Británie stála jako sama jediná proti nacismu a přijala nás fantastick­ým způsobem a umožnila nám bojovat,“doplnil generál Vranský. ohrozit,“říká jeden ze skokanů, Karel Bejšovec. Po skoku dvojice plachtila volným pádem 2,5 sekundy, než se otevřel padák. Po chvíli přistáli a běželi do zaparkovan­é dodávky, kde se schovali, protože se místo hemžilo policisty.

„Policisté křižovali zleva doprava, ale nevěděli, jak mají reagovat. Viděli, že někdo skočil, přistál, tak už tomu později nevěnovali pozornost. Mysleli si, že je to povolené v rámci nějaké reklamní kampaně,“dodal Bejšovec. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia