MF DNES

Hra o Rusko. I v letadle

Fotbalová Austrálie si připlatila za luxusní let z Hondurasu. Aby ušetřila síly

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

milionů korun víc, než na kolik by vyšel běžný komerční.

Kapacita business třídy, kam se vejde až 300 pasažérů, se přitom zaplnila sotva ze šestiny. Jenže soukromí se po náročném utkání hodilo, stejně jako dostatek prostoru.

Na jednom konci letadla se usadili hráči, někteří hráli hry, jiní si povídali, četli nebo koukali na filmy.

Uprostřed trenéři otevřeli počítače a tablety a začali analyzovat zápas a připravova­t se na odvetu.

A zadní část? Tam si zřídili dočasné stanoviště lékaři a fyzioterap­euti. Rozložili stoly a přímo na palubě se pustili do masírování a ošetřování drobných ran.

Vše měl na povel šéflékař týmu Craig Duncan: určoval teplotu na palubě, hlídal, kdy se bude podávat jídlo a určil ideální dobu spánku.

Devět a půl hodiny trvala jen první část letu z Hondurasu do Honolulu – protáhla se, protože pilot se musel obloukem vyhnout rozdivočel­é mexické sopce Popocatepe­tl.

Na havajském letištním terminálu strávili Australané dvě hodiny v tmavých brýlích, aby si zvykli na méně světla: po nástupu zpět na palubu totiž už zůstalo zhasnuto.

To aby během desetihodi­nového letu do Sydney hráči mohli spát, nabrali síly a snáz přepnuli na australský čas. Někteří už při první části cesty měli na nose speciální brýle, které vypadaly jak ze sci-fi filmu a měly zmírnit pocit únavy.

Divíte se, proč všechen ten cirkus kolem jednoho, i když vážně extrémně dlouhého letu?

Jde o hodně. Když se v zítřejší domácí odvetě podaří Austrálii postoupit, může se těšit nejen na jedinečnou atmosféru fotbalovéh­o svátku, ale v přepočtu také na téměř 330 milionů korun, které přiskočí na svazový účet.

„Jsou to zlomové chvíle. Uděláte chybičku a končíte,“uvědomuje si obránce Trent Sainsbury. „Sice už to mnozí z nás prožili, ale stejně jsme pod velkým tlakem.“

Jistě, protože od Austrálie se (i vzhledem k investicím do letu) postup očekává. Hráči Hondurasu se museli do Sydney kodrcat komerčními linkami přes Los Angeles a dorazili o den později než soupeř.

Bude jim 24 hodin klidu chybět?

 ?? Foto: Reuters ?? Postup je blízko Australané (s míčem Aaron Mooy) uhráli v Hondurasu bezbrankov­ou remízu, aby zítra v odvetě uspěli, neponechal­i nic náhodě: na cestu domů si zaplatili speciálně připravené letadlo.
Foto: Reuters Postup je blízko Australané (s míčem Aaron Mooy) uhráli v Hondurasu bezbrankov­ou remízu, aby zítra v odvetě uspěli, neponechal­i nic náhodě: na cestu domů si zaplatili speciálně připravené letadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia