MF DNES

Coco, americká tenisová hrdinka z podivuhodn­é rodiny

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Strýc Kiki, bývalý výtečný basketbali­sta a autor téměř 16 tisíc bodů v NBA, jí vždycky radil: „Spoléhej na své parťačky.“

Že to nesedí, neboť se Coco Vandeweghe­ová nakonec rozhodla pro ryze individual­istický svět tenisu?

Ne docela. 25letá světová desítka aktuálně propojila osobní rovinu s týmovou. Díky tomu, že zvládla všechny tři zápasy včetně čtyřhry, slaví USA triumf ve Fed Cupu po výhře 3:2 v Bělorusku. „Děkuju ostatním, že mě tlačily dopředu,“řekla.

Vandeweghe­ová má za sebou velmi dobrý rok v singlu – současná pozice je jejím maximem – a výjimečnou sezonu v reprezenta­ci. Naposledy Petra Kvitová v roce 2011 dokázala vyhrát všech šest dvouher ve Fed Cupu, celkem se to podle statistiky amerického tenisového svazu od zavedení modelu Světové skupiny v roce 1995 povedlo pouze devíti tenistkám včetně slečny Coco. Slečny-úkazu. Ne že by snad byla dokonalá, třeba Češky vědí své. „Snaží se budovat si image tvrďačky. Ráno jsme se potkaly a ona mi neodpovědě­la na pozdrav. Připadá mi to jako trošku zbytečná hra na hvězdu,“říkala Lucie Šafářová na letošním US Open.

Vandeweghe­ová bývá hubatá, na fedcupový los v dubnu proti Česku přišla frajersky s rukama v kapsách. „Velké tělo, velké ego,“řekla v narážce na její vysokou postavu Denisa Allertová.

Jejích 185 centimetrů není náhodných, teď je totiž čas na představen­í vskutku podivuhodn­é familie.

Babička Colleen se v roce 1952, ve stejném věku, v jakém je nyní Coco, stala Miss USA. Strýc Kiki nastupoval v NBA, stejně tak děda Ernie. Máma Tauna hrála závodně volejbal a plavala. Jiný strejda, Bruk, válel v beachvolej­balu a tetička Heather působila jako kapitánka americké reprezenta­ce ve vodním pólu.

„A já vyrůstala na týmových sportech. Tenis byl tím posledním, který jsem vyzkoušela,“říkala v Minsku. „A tyhle zkušenosti jsem teď využila ve společnost­i dalších super holek, co tu se mnou byly.“Hezká, týmová slova. Ale rozhodla právě Coco – a Američanky díky tomu mají rekordní, 18. titul a střídají na trůnu Češky. Když se Shelby Rogersovou dokončily tažení v rozhodujíc­í čtyřhře, padla Vandeweghe­ová radostně na záda. Dokonáno. Dobojováno. „Coco je úžasná. Na tohle nikdy nezapomenu,“radovala se Rogersová, zástupkyně mladších a dosud ne tak úspěšných tenistek z USA.

Sestry Williamsov­y z dlouhodobé­ho hlediska dál ční nad ostatními, Venus je pátá na světě a Serena by po návratu po porodu měla vystřelit ještě výše. Zezadu kromě Coco útočí senzační vítězka US Open Sloane Stephensov­á (13., formu po grandslamo­vé senzaci příliš nepotvrdil­a) či Madison Keysová (19.). Mezi 46. a 64. místem žebříčku navíc najdete dalších šest Američanek včetně Rogersové (59.).

Aktuálně se v odlescích slávy nejvíce vyhřívá Vandeweghe­ová. Letos byla ve čtvrtfinál­e Wimbledonu a ještě o kolo dále i v Melbourne a v New Yorku. Velebí práci svého kouče, legendy Pata Cashe. „Podzim byl pro mě těžký. Po US Open se mi těžko hledala motivace, pro nás Američanky je to jasně největší akce,“líčila. „Právě Pat mě v tomhle dokázal vracet do reality. Ani jsem nevěděla, jestli se bodově ještě můžu dostat do desítky.“

Uspěla – a nejen v tomhle. A slavné rodině dodala dalšího lesku.

 ??  ?? Americká hrdinka Coco Vandeweghe­ová v Bělorusku výrazně přispěla k triumfu USA ve Fed Cupu.
Americká hrdinka Coco Vandeweghe­ová v Bělorusku výrazně přispěla k triumfu USA ve Fed Cupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia