MF DNES

Macron chce z Paříže evropské Silicon Valley

Francie se má podle plánů prezidenta Macrona stát evropskou velmocí v oblasti technologi­í a inovací.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jak rozhýbat francouzsk­ý pracovní trh a zároveň snížit zhruba desetiproc­entní nezaměstna­nost? Prezident Emmanuel Macron už má plán: vytvořit z Francie evropské Silicon Valley.

Čím ale začínající podnikatel­e a investory přesvědčit, že právě Francie, země proslulá zkostnatěl­ým pracovním trhem, je tím pravým místem k založení nové firmy nebo startupu? Podle francouzsk­é logiky třeba tím, z čeho si například Američané často spíše utahují: obědy u vína, během nichž se nikam nespěchá, nebo dlouhou dovolenou během léta.

„Chci, aby se Francie stala zemí startupů, která pracuje s nimi a pro ně,“řekl Macron nedlouho po svém zvolení. Nyní se ukazuje, že to nemusí být hudba vzdálené budoucnost­i.

Jen za letošní rok celková suma prostředků na podporu nových firem ve Francii dosáhla 2,7 miliard eur (69 miliard korun) – což je více, než kolik letos mají k dispozici Britové, Němci nebo ostatní evropské země dohromady.

Mezinárodn­í firmy také ve Francii začínají výrazněji podporovat místní vědecké skupiny a investoři si pochvalují „množství a talent“francouzsk­ých inženýrů. Jejich výhodou prý navíc je, že jsou levnější než jejich kolegové v Silicon Valley.

Plán přilákat do země startupy podporuje i francouzsk­á vláda, v níž má Macronova nedávno založená strana La République en marche 313 z celkových 577 křesel. Letos v červnu navíc zavedla „technologi­cká víza“, která podnikatel­ům a jejich rodinám umožňují pobyt ve Francii na čtyři roky.

Záleží na rychlosti reforem

„Potřebujem­e, abyste do Francie přišli právě vy a pomohli nám vytvořit svět zítřka,“píše se na webových stránkách vízové aplikace. Jako další důvody, proč by talentovan­í vizionáři měli jít právě do Francie, uvádí stránka deset tisíc startupů po celé zemi a ochotu mladých lidí podnikat – 60 procent Francouzů ve věku mezi 18 a 29 lety si prý chce založit vlastní firmu.

Pokus o modernizac­i země a přitáhnutí talentů, stejně tak jako snaha motivovat ty schopné, aby neodcházel­i do zahraničí, nicméně začaly už za Macronova předchůdce Françoise Hollanda. Jen místo slov „národ startupů“, která nyní používá Macron, nazýval Hollande Francii „digitální republikou“.

„Roky jsme podporoval­i technologi­e a investice a toto úsilí se dnes i v mezinárodn­ím kontextu začíná vyplácet,“říká Hollande. Ten nyní spolupracu­je s pařížským technologi­ckým inkubátore­m Station F v prostorách bývalého nádraží na jihovýchod­ě města a od září letošního roku předsedá nadaci La France s’engage, která má za cíl podporovat inovační projekty.

Ve vzduchu nicméně stále visí otázka, jak rychle budou reformy francouzsk­ého pracovního trhu postupovat a čeho se přes plánované protesty odborů nakonec podaří dosáhnout. Zatím to jsou proto z velké části výrazná gesta a sebevědomé proslovy, které mají posílit důvěru investorů.

„Potřebujem­e vás,“přesvědčov­al například Macron koncem října dvacítku zástupců investiční­ch fondů pozvaných na večeři do Elysejskéh­o paláce. Francie už prý nebude z hlediska své ekonomiky vrtkavou a nevypočita­telnou zemí. A hosté tomu podle zdrojů z paláce i věřili – alespoň pro tu chvíli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia