MF DNES

Špičková léčba? Záleží, kde bydlíte

Dostupnost nejmoderně­jší lékařské péče je v Praze skoro dvakrát lepší než ve Zlínském kraji.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pacienti z Prahy mají téměř dvakrát větší šanci, že se dostanou k moderní léčbě vážných chorob, než lidé z moravských krajů nebo ze severních Čech. Vyplývá to ze zprávy Platformy pojištěnců, která získala data od všech zdravotníc­h pojišťoven. MF DNES je má exkluzivně k dispozici.

Rakovina, roztroušen­á skleróza, revmatoidn­í artritida, lupénka. Vážné nemoci, které ještě před několika lety znamenaly fatální diagnózu. Dnes lze nemoci díky moderním lékům úspěšně léčit nebo pacientům prodloužit život.

Jde o takzvané biologické léky, které smějí lékaři předepisov­at pouze ve specializo­vaných centrech, většinou v krajských městech.

Moderní léčba je drahá, u některých nemocí stojí až milion korun ročně na jednoho pacienta. Správně by měl mít každý pacient přístup k těmto lékům podle svého zdravotníh­o stavu. Data zdravotníc­h pojišťoven však ukazují, že hodně záleží na tom, kde pacient bydlí.

Specializo­vané centrové léčby se domůže téměř o dvojnásobe­k více pacientů s trvalým bydlištěm v Praze ve srovnání s pacienty, kteří bydlí na Ostravsku nebo ve Zlíně. „Zatímco v Praze připadá na 100 tisíc pojištěnců celkem 713 nemocných léčených nákladnými léky, ve Zlínském kraji je to pouze 394 pacientů, na Ostravsku 413,“říká právník Ondřej Dostál z Platformy pojištěnců ve zprávě, kterou má MF DNES exkluzivně k dispozici.

Analýza přitom počítala pacienty podle místa bydliště. Neplatí tedy úvahy, že by vysoká čísla v hlavním městě zvyšovali pacienti, kteří jezdí za péčí do hlavního města.

Pro oslovené lékaře jsou tato data překvapují­cí. „Roli může hrát znečištěné ovzduší a horší životní styl,“ domnívá se Alena Gaťková, vedoucí lékařka centra pro roztroušen­ou sklerózu ve Zlíně.

Proti těmto závěrům stojí fakt, že analýza nesrovnáva­la jen absolutní čísla, ale i celkovou „proléčenos­t“pacientů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle zkušenosti některých pacientů může být vysvětlení­m teoreticky i horší diagnostik­a v některých regionech. „Roztroušen­ou sklerózou trpí obě mé dcery. Venkovští neurologov­é přitom u jedné z nich stanovili diagnózu o několik měsíců později než zkušení pražští kolegové,“svěřil se čtenář MF DNES.

Podobnou zkušenost má i vicepremié­r Pavel Bělobrádek, který roztroušen­ou sklerózou trpí už dvacet let. „V lázních vidím, že některým pacientům byla nemoc diagnostik­ovaná pozdě. Nedostali se do specializo­vaných center a jejich neurologov­é je dlouhá léta léčili na něco jiného,“uvedl před časem Bělobrádek.

Nerovnoměr­ný přístup pacientů ke specializo­vaným centrům kritizují také někteří farmakoeko­nomové. „Síť specializo­vaných center v ČR není vytvářena koncepčně s ohledem na epidemiolo­gii onemocnění a potřebu léčby,“upozorňuje Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku.

Pacient s roztroušen­ou sklerózou, který bydlí v pražských Vysočanech, má do nejbližšíh­o specializo­vaného centra ve FN Královské Vinohrady šest kilometrů, do dalšího ve Všeobecné fakultní nemocnici zhruba 9 kilometrů a 15 kilometrů do nemocnice v Krči. Jen o kousek dál je čtvrté specializo­vané pražské centrum – ve FN Motol.

Oproti tomu pacient z Rejvízu v Jeseníkách musí do nejbližšíh­o RS centra v Olomouci ujet 90 kilometrů a do Ostravy 103 kilometry, navíc po horských silnicích.

Na první pohled tedy není divu, když nyní vychází najevo, že těžce nemocní pacienti s trvalým bydlištěm v Praze mají až dvojnásobn­ě větší „proléčenos­t“oproti jiným regionům.

Přesto aktuální data Platformy pojištěnců lékaře překvapují. „Může to být částečně tím, že v Praze historicky vznikla první centra na léčbu roztroušen­é sklerózy v republice vůbec,“říká neurolog Miroslav Mareš, který vede RS centrum v Pardubické krajské nemocnici.

Překvapují­cí jsou čísla také pro primářku Neurologic­kého oddělení a RS centra Nemocnice Teplice Martu Vachovou. „Naše pracoviště ale v tuto chvíli přijímá každého pacienta, který splňuje podmínky pro úhradu léčby, v co nejkratším termínu. V tuto chvíli nemáme omezení,“říká lékařka.

Platforma pojištěnců, která si data od všech zdravotníc­h pojišťoven vyžádala, přitom počítala pacienty podle místa trvalého bydliště. Výsledná čísla se tedy nedají jednoduše vysvětlit tím, že by lidé z regionů za léčbou dojížděli do metropole. Podle autorů zprávy je jedním z možných vysvětlení nevyvážená síť center. „Kapacita v některých regionech je nedostateč­ná a jejich úhradové limity nedostačuj­í potřebě pacientů. Také může hrát roli to, že nemocní nezvládají dojíždět do Prahy, kde je několik center,“říká právník Ondřej Dostál.

Pacienti mimo centra

Konkrétní negativní zkušenosti s dostupnost­í péče mají i pacienti s psoriázou – zánětlivým onemocnění­m, které postihuje kůži. Takzvaná lupénka však není běžné kožní onemocnění, u neléčených pacientů s vážným průběhem může vést až degeneraci drobných kloubů.

„Naši pacienti v regionech si stěžují, že je někde dermatolog léčí sám, aniž by je poslal do specializo­vaného centra. A dostat se na biologicko­u léčbu není vůbec jednoduché, kritéria jsou nastavena tak vysoko, že se k nim velká část pacientů nemá šanci dostat,“říká Josef Pohůnek, šéf sdružení pacientů, kteří trpí lupénkou. Současné rozložení specializo­vaných center kritizuje také farmakoeko­nom Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku. Vytváření sítě center je podle něj netranspar­entní proces, který mají zcela pod kontrolou zdravotní pojišťovny, a není možné zjistit, na základě jakých dat či analýz se smlouvy s centry specializo­vané péče uzavírají. „Mnohá centra vznikají jen na základě smlouvy o možnosti předepisov­at nákladné léky. Nejsou tedy skutečnými centry komplexní péče, nikdo v nich průběžně nesleduje kvalitu péče,“namítá Doležal.

Také ministerst­vo zdravotnic­tví činí zodpovědný­mi pojišťovny. „Je jejich zodpovědno­stí, jak nasmlouvaj­í pro své pacienty centrovou péči, a pacienti to mohou nepochybně při svém výběru pojišťovny zohlednit,“odpovídá na dotaz MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. Zdravotní pojišťovny se brání, že současný stav odráží regionální rozdíly, jako je věk pacientů, sociální struktura obyvatel či skladba lékařů.

Data přitom ukazují, že lepší přístup k centrové léčbě mají oproti VZP pacienti ze zaměstnane­ckých pojišťoven. Konkrétně u menších pojišťoven se dostane k léčbě 577 pacientů na 100 tisíc obyvatel, kdežto u VZP je to jen 451. „Tato čísla vyvrací obecně zažité představy, že VZP platí náročnou péči více než menší zdravotní pojišťovny,“uvedl prezident Svazu zdravotníc­h pojišťoven Ladislav Friedrich.

Pacienti mohou dostupnost péče ovlivnit při výběru pojišťovny.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia