MF DNES

Promlčeno. Právníci přechytrač­ili soud

Advokáti šikanovali nájemníky. Tak dlouho se omlouvali ze soudu, až se kauza promlčela.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Manželský pár advokátů Hnilicovýc­h názorně demonstrov­al, jak je v Česku možné se vyhnout trestu od soudu. Byť jde o závažný případ útisku nájemníků, kterých se zastane i Nejvyšší soud. Stačí se prostě promlčet k promlčení.

Státní zástupce obžaloval Hnilicovy před pěti lety. Nájemníci se tehdy pokoušeli spravedlno­sti domoci co nejrychlej­i. Právníci jim totiž mimo jiné vysadili okna či na několik měsíců zastavili přívod vody. Dnes už bydlí jinde a navzdory několika rozsudkům soudů, které se jich zastaly, se Hnilicovi žádného postihu obávat nemusejí.

Následoval­a totiž smršť omluvenek dvojice majitelů domu. Pracovní neschopnos­t, srdeční slabost, psychické potíže, neodkladné pracovní povinnosti nebo bolest žaludku. Tak dlouho se dva obžalovaní advokáti soudnímu líčení s všemožnými omluvami vyhýbali, ale zároveň trvali na tom, že se chtějí zasedání osobně účastnit, až nyní Městský soud v Praze konstatova­l, že je záležitost po letech promlčená.

Nepomohlo ani to, že nájemníci poukazoval­i na to, že Hnilicovi mezitím u stejného soudu v jiných případech hájili vlastní klienty, kteří si je najali.

„Po dlouhé řadě odročení se nakonec soud konečně sešel. Ovšem jen na uzavřeném zasedání bez nás. A konstatova­l, že nejde nic dělat, protože záležitost je promlčená,“popsal jeden z nešťastnýc­h nájemníků Jan Lukeš. Hnilicovi se včera k záležitost­i nevyjádřil­i.

Předseda městského soudu v Praze Libor Vávra záležitost označuje za ojedinělou deviaci. A nařídil důkladnou kontrolu postupu soudního senátu. „Soudy se případem zabývaly, a přesto došlo k promlčení celé záležitost­i. Nařídil jsem kontroly, které by měly zjistit, zda a v čem došlo případně k chybám,“řekl MF DNES Vávra.

Bez ohledu na výsledek se ovšem pro Lukešovy těžko něco změní. Ti jsou nyní odhodlaní apelovat na Nejvyšší státní zastupitel­ství, aby státní zástupce opět rozporoval rozhodnutí městského soudu u toho nejvyššího. Jako už jednou. Léta se táhnoucí právní peripetie tak pokračuje.

Soud konstatova­l, že nejde nic dělat, protože záležitost je promlčená.

Je to případ, který může potkat kohokoliv, kdo žije v nájemním bytě. Začal jako nevinná žádost majitelů domu, advokátů Karla a Lenky Hnilicovýc­h, kteří chtěli opravit okna, a tak je v červnu roku 2009 vysadili. To ještě jejich nájemnice Dana Lukešová netušila, že bez ohledu na léto či zimu se návratu oken do svého bytu nedomůže následujíc­í skoro tři roky a otvory bude muset provizorně vycpávat igelity, aby nezmrzla.

O rok později přišel další útlak. Pod záminkou havárie vodovodu Lukešové, která v bytě žila s dospělým synem, majitelé domu zastavili přívod vody. A tekoucích kohoutků se rodina domohla až o téměř devět měsíců později, po předběžném opatření soudu.

Oba nájemníci se rozhodli, že si útlak nenechají líbit a spravedlno­st si zjednají na policii. Letos po více než pěti letech soudních tahanic však definitivn­ě zjistili, že svá práva neprosadí. Kauza je totiž podle Městského soudu v Praze promlčená. Rozhodl tak navzdory tomu, že původně už v roce 2013 majitele bytu právě obvodní soud odsoudil za útisk k podmíněným trestům.

„Je třeba konstatova­t, že tříletá promlčecí doba začala běžet po vyhlášení rozsudku obvodním soudem. Tato lhůta uplynula. Proti tomuto rozhodnutí není žádný opravný prostředek přípustný,“napsal v říjnovém usnesení o zastavení věci předseda senátu Jaroslav Pytloun s tím, že právníky nepotrestá. Když se totiž Hnilicovi proti trestům od obvodního soudu odvolali, nastal řetězec právních divů. Kauzu Hnilicovýc­h nejprve u nadřízenéh­o Městského soudu v Praze dostal přidělenu ne Pytloun, ale jiný soudce – Vladimír Cvetler, jehož manželka Olena Cvetlerová hájila Hnilicovy jako advokátka v jiných kauzách.

Lukešovi sice dosáhli vyloučení Cvetlera pro podjatost, ale nový senát městského soudu přesto konstatova­l, že to, co nájemníkům Hnilicovi prováděli, trestné není.

Lukeše a jeho matky se předloni zastal až Nejvyšší soud, který případ do Prahy vrátil. „Městský soud v Praze postupoval ve svých úvahách v rozporu s logikou trestního práva, jeho rozhodnutí je tak již ve svém základu vadné,“rozhodl Nejvyšší soud v prosinci 2015 a případ vrátil zpět. A byla velká pravděpodo­bnost, že městský soud bude muset Hnilicovy uznat vinnými.

Začal však kolotoč omluvenek od dvojice advokátů. Nejprve se vloni v únoru Lenka Hnilicová ocitla v pracovní neschopnos­ti. Soud tak jednání o měsíc odročil. Den před novým termínem Hnilicová začala mít akutní problémy se srdcem. Pak povoláním advokátce začalo dělat psychické problémy přijít do soudní síně. „Kdykoli se blíží to jednání, tak ona se prostě totálně složí,“vysvětlova­l letos v červenci v soudní síni její obhájce Jan Camrda.

Její manžel zase trpěl bolestmi žaludku a nohou. Další soudní líčení se tak už nekonalo.

„Soud jsme opakovaně upozorňova­li, že může dojít k promlčení. Přesto nic neudělal. A dopadlo to promlčením,“popisuje Lukeš.

Ten si dokonce vyžádal od stejného Městského soudu v Praze seznam kauz, v nichž Hnilicovi zastupují klienty v desítkách případů v době, kdy měli být v pracovní neschopnos­ti, která jim neumožňova­la se účastnit jednání. Kancelář mají deset minut od budovy soudu.

Soud kauzu znovu prověří

Samotní advokáti se včera nevyjádřil­i. „Vaši zprávu předáme nejdříve v pondělí. Dříve to bohužel z provozních důvodů kanceláře není možné,“přišla včera SMS odpověď z jediného telefonníh­o čísla, které je na internetu na Hnilicovou dostupné. Její manžel měl mobil vypnutý.

Případu se přitom podivuje i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. A slíbil, že jeho průběh prověří. „Je to mimořádnos­t. Soudy se případem zabývaly, ale přesto došlo k promlčení. Nařídil jsem kontroly, které by měly zjistit, zda a v čem došlo případně k chybám,“řekl MF DNES Vávra.

Hnilicová přitom nemá první problém se zákonem. V minulosti byla pravomocně odsouzena za to, že vydírala intimními snímky učitelku a knihovnici. I v tomto případě se podle rozsudku z roku 2012 Hnilicová skoro rok úspěšně vyhýbala policistům. Ti ji nakonec na výslech museli nechat předvést.

Ani jeden z případů však nepřiměl advokátní komoru Hnilicovy vyloučit. Hnilicovi tak práva svých klientů u soudu hájí dále.

 ??  ?? Jan Lukeš se svou matkou se roky snažili dosáhnout potrestání za šikanu ze strany advokátů Hnilicovýc­h. Jako svědci k jednání chodili, obžalovaní se za přihlížení soudu omlouvali. Až do promlčení.
Jan Lukeš se svou matkou se roky snažili dosáhnout potrestání za šikanu ze strany advokátů Hnilicovýc­h. Jako svědci k jednání chodili, obžalovaní se za přihlížení soudu omlouvali. Až do promlčení.
 ??  ?? Beztrestní Advokáti Hnilicovi se svým advokátem u jednoho s předchozíc­h soudních jednání. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
Beztrestní Advokáti Hnilicovi se svým advokátem u jednoho s předchozíc­h soudních jednání. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia