MF DNES

Pirátský džob

Poslanci hledají asistenty. Piráti je budou vybírat přes inzerát, ve výběrovém řízení

- Robert Oppelt reportér MF DNES

UPirátů nemá nikdo nic jistého, ani poslanečtí asistenti. Strana, která si zakládá na své transparen­tnosti, vysílá do Sněmovny dvacet dva nových poslanců. Ti mají teď asistenty dle vlastního uvážení, ale jen dočasně – každý z nich má povinnost do tří měsíců vyvěsit inzerát na nového. Hledají je otevřeně na internetov­ém Pirátském fóru. „Postupně vypisujeme nové pozice,“potvrzuje mluvčí strany Karolína Sadílková. První inzeráty se mají objevit ještě tento týden.

Nejdříve hledají zájemce o takzvané prioritní pozice, mezi které patří právě asistenti. „Budeme ale poptávat všechna místa,“potvrzuje. Piráti počítají, že budou hledat i analytiky nebo lidi do sekretariá­tu. „Stávající strany ve Sněmovně mají své odborníky a analytiky, my si je musíme teprve najít,“dodává. Přihlásit se prý může každý, kdo splní všechny předpoklad­y a aspoň trochu souzní s Piráty.

Asistenty platí poslancům Sněmovna. Na zajištění jejich služeb dostane každý poslanec ročně 468 tisíc korun. Pro samotné asistenty je ale někdy důležitějš­í než finanční odměna průkaz, který jim umožní volný přístup do kuloárů, kde se můžou potkávat se zákonodárc­i a lobbovat. Proto se mezi nimi objevují i bývalí poslanci, lobbisté, vlivní lidé ze zákulisí strany. Nebo i rodinní příslušníc­i. Naposledy se to řešilo v souvislost­i s asistentem poslance ANO Rostislava Vyzuly, kterého dělá Jiří Faltýnek, syn místopředs­edy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Hledám odborníka

Nové asistenty potřebuje pro svoje lidi ve Sněmovně i hnutí ANO. „Nebudu mít jen jednoho asistenta,“popisuje, jak to funguje u ANO, poslanec Aleš Juchelka. Společně s kolegy se podílí na placení asistenta, který jim spravuje společnou kancelář, a dalšího, tedy spíše analytika než asistenta, si vybere podle toho, v jakých bude pracovat výborech Sněmovny. „Budu hledat někoho, kdo mi pomůže řešit odborné věci,“dodává nově zvolený poslanec. V jeho případě to bude třeba člověk, který mu pomůže s agendou v podvýboru pro kulturu, kde chce působit.

Podle mluvčího hnutí Vladimíra Vořechovsk­ého si noví poslanci mohou vybrat i ze seznamu stávajícíc­h asistentů, se kterými se mohou domluvit na pokračován­í jejich práce ve Sněmovně.

Některé strany nechávají výběr přímo na poslancích, aniž by ho jakkoliv ovlivňoval­y. „Výběr asistenta je rozhodnutí každého,“potvrzuje Roman Sklenák, tajemník poslanecké­ho klubu ČSSD a jeho bývalý předseda. Strana jim podle něj s výběrem nepomáhá a nedává ani žádné doporučení, koho má dotyčný zaměstnat. „Většinou nemá jen jednoho, ale více asistentů. Jednoho má poslanec v regionu a druhého v Praze, na práci ve Sněmovně,“vysvětluje Sklenák. Podobně to funguje i v ODS. „Každý si to řeší individuál­ně, žádný klíč pro to nemáme,“říká mluvčí ODS Jana Havelková.

Představen­í na Instagramu

Někteří poslanci se stihli už i pochlubit. Svou novou poslanecko­u asistentku představil prostředni­ctvím sociálních sítí nově zvolený poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Seznamte se, tohle je Natalie Born, moje budoucí asistentka. Je ve čtvrťáku na právech. Má rodinu z Bruntálu, což považuju za znak odolnosti. Jo a je docela vostrá, takže až s ní budete přes mail komunikova­t, tak vopatrně,“napsal Feri.

S osvědčeným­i lidmi, které měli možnost poznat třeba během kampaně jako dobrovolní­ky, přicházejí do Sněmovny Starostové. „Nejlepší výběrové řízení je zkušenost s prací konkrétníh­o člověka, když víte, že se na něj můžete spolehnout,“vysvětluje mluvčí Karel Kreml.

Přestože Sněmovna ještě jednat nezačala, mají za sebou asistenti už i první skandál. Tajemník hnutí SPD Tomia Okamury Jaroslav Staník, který pracuje ve Sněmovně jako asistent poslance Jaroslava Holíka, údajně pronesl rasistické výroky na adresu menšin a urážel údajně i končící ministryni práce.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejmladší poslanec Dominik Feri svou asistentku již představil (nahoře). Své asistenty budou hledat i šéfové Pirátů Bartoš a Michálek (vlevo).
Foto: František Vlček, MAFRA Nejmladší poslanec Dominik Feri svou asistentku již představil (nahoře). Své asistenty budou hledat i šéfové Pirátů Bartoš a Michálek (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia