MF DNES

ANO slíbilo post pro Okamuru

- — Josef Kopecký

SPD podpoří kandidáta ANO na předsedu Sněmovny, SPD dostane místopředs­edu

PRaHa Hnutí SPD Tomia Okamury dostalo od ANO Andreje Babiše definitivn­í příslib postu místopředs­edy Sněmovny, a to přímo pro Okamuru, a také vedení bezpečnost­ního a hospodářsk­ého výboru. SPD také garantuje podporu Radka Vondráčka z ANO do čela Sněmovny.

„Žádnou menšinovou vládu podporovat nebudeme, a to ani odchodem ze sálu,“zopakoval Okamura. Hospodářsk­ý výbor má vést místopředs­eda SPD Radim Fiala.

„Bavili jsme se o podpoře Radka Vondráčka a my jsme přislíbili podporu panu Okamurovi,“řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Potvrdil, že vítěz voleb, hnutí ANO, respektuje požadavek SPD, aby získalo předsedy bezpečnost­ního a hospodářsk­ého výboru. „Bylo to konstrukti­vní jednání,“řekl Faltýnek.

Jediný nesoulad byl v počtu místopředs­edů Sněmovny. Hnutí ANO jich chce pět, Okamura se klonil k tomu, aby místopředs­edové zůstali jen čtyři.

Podle Faltýnka šlo o poslední jednání mezi ANO a SPD před ustavující schůzí Sněmovny 20. listopadu, po níž v případě zvolení orgánů Sněmovny podá vláda Bohuslava Sobotky demisi a prezident Miloš Zeman bude moci Andreje Babiše jmenovat předsedou vlády. ANO jednalo bez Babiše, a to kvůli jeho cestě na Ostravsko a Olomoucko.

Předseda ODS Petr Fiala, který kandiduje na předsedu Sněmovny proti Vondráčkov­i, řekl, že od voleb se veřejnost dozvěděla, že Babiš se nepokusí sestavit většinovou vládu, že mu prezident Zeman dá šanci sestavit vládu i podruhé, i když nezíská důvěru.

„Nechceme, aby se tu opakovala situace Rusnokovy vlády,“řekl Fiala. ODS proto bude prosazovat takové usnesení Sněmovny vůči vládě, aby se, pokud nezíská důvěru, zdržela některých kroků. ODS také navrhne zákon, který by menšinovou vládu bez důvěry v jejích krocích omezil.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Má místo Šéf SPD Tomio Okamura se může těšit, že se stane místopředs­edou Sněmovny. ANO ho podpoří.
Foto: František Vlček, MAFRA Má místo Šéf SPD Tomio Okamura se může těšit, že se stane místopředs­edou Sněmovny. ANO ho podpoří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia