MF DNES

Bělobrádek: Menšinová vláda neprojde

-

Lidovci nepodpoří menšinovou vládu ANO, řekl po setkání s prezidente­m Milošem Zemanem v Lánech předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jsou podle něj i jiné varianty vlády než menšinová bez důvěry – například úřednická či polopoliti­cká. Je podle něj evidentní, že menšinová vláda neprojde.

Voličům strany navíc výbor KDU-ČSL doporučil, aby v prezidents­ké volbě podpořili bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Lidovci po setkání s prezidente­m řekli, že jim Babiš ani nenabídl, aby se na vládě jakkoliv podíleli. „Nebyli jsme osloveni, odcházíme do opozice,“řekl Bělobrádek. KDU-ČSL si již dříve vstup do vlády podmínila tím, že v ní nesmí být žádná trestně stíhaná osoba.

Šéf ANO Andrej Babiš v rozhovoru iDNES.cz řekl, že s KDU-ČSL vůbec nepočítá, což ještě podtrhl tím, že chce zdanit církevní restituce, čemuž lidovci bránili v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

„Setrvávání­m na pozici pana Babiše, že nevyjednáv­á s ostatními stranami a že trvá na své menšinové vládě, blokuje další jednání,“řekl šéf lidovců Bělobrádek. Měla by podle něj vzniknout vláda s většinou ve Sněmovně. KDU-ČSL bude konstrukti­vní opozicí, to znamená, že nebude torpédovat všechny vládní návrhy. ANO zatím ani lidovcům nepředalo svou představu o rozdělení funkcí v Poslanecké sněmovně a složení výborů. Podporu lidovců určitě nebude mít, aby hnutí SPD Tomia Okamury (viz článek vedle) získalo místopředs­edu Sněmovny. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia