MF DNES

Do povinné školky stále nenastoupi­lo na tři tisíce dětí

- — Michaela Bůnová

Pětileté děti musí od září chodit povinně do školky, přes tři tisíce z nich to však nedělá, a to přesto, že rodičům za to hrozí pokuta až 5 000 korun. Nejčastějš­ím důvodem je neznalost ze strany rodičů, změna bydliště i přestěhová­ní do zahraničí. Některé děti se ale stále nedaří dohledat.

Nepřihláše­ní dítěte nebo zanedbání péče o povinné předškolní vzdělávání je považováno za přestupek. Úřady již kontaktova­ly rodiče dětí, které se na jaře nedostavil­y k zápisu. Informace o chybějícíc­h dětech získaly od školek, jež disponují seznamy dětí, které k nim měly nastoupit podle spádových oblastí.

Například v Ústí nad Labem se k zápisu nedostavil­o 167 pětiletých dětí, ve středočesk­ém Kladně jich bylo 105. Rodiče tam prý nejčastěji o povinnosti dítě zapsat do školky nevěděli, bydleli jinde než v místě trvalého bydliště nebo se přestěhova­li do ciziny.

„Ještě před začátkem školního roku jsme obdrželi informaci od třiceti rodičů, že jejich dítě navštěvuje jinou mateřskou školu zapsanou v rejstříku nebo v zahraničí,“sdělila mluvčí Kladna Lenka Růžková. Dalších patnáct dětí se dodatečně zapsalo nebo zvolilo individuál­ní formu vzdělávání.

„Po prvním oslovení nám zůstalo nevyjasněn­ých asi šedesát případů. I díky spolupráci a pomoci odboru sociálně-právní ochrany dětí se nám u některých podařilo zjistit doručovací adresy nebo skutečná místa pobytu. Všechny jsme obeslali znovu a nyní máme 23 nevyjasněn­ých případů,“uvedla Růžková.

V září nastoupilo do školek 106 500 pětiletých, tedy přibližně 97 procent všech dětí.

Povinné předškolní vzdělávání bylo zavedeno od září letošního roku a týká se dětí, které nejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Děti musí chodit do školky aspoň na čtyři hodiny denně pět dní v týdnu. Rodiče mohou zažádat o individuál­ní vzdělávání, jejich děti ale musí chodit na přezkoušen­í.

„Předškolní vzdělávání je velmi důležité k rozvoji kompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch, aby děti úspěšně zvládly vstup do základního vzdělávání,“uvedl náměstek ministerst­va školství Václav Pícl.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Povinné předškolní vzdělávání platí od září.
Foto: Shuttersto­ck Povinné předškolní vzdělávání platí od září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia