MF DNES

Zbytky, palivo budoucnost­i

V Česku se prosazuje výroba bioplynu z odpadu. Otázkou je, zda ho bude dost pro všechny

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Za sedm let už nebude možné vyvážet komunální a recyklovat­elný odpad na skládky. Postupné zpřísňován­í podmínek s jeho nakládáním navíc pomůže vzniku nových bioplynový­ch stanic. Podle expertů by se totiž z odpadu mohlo stát palivo budoucnost­i.

Bioplynek, které zpracováva­jí výhradně bioopad, je v Česku podle údajů sdružení CZ Biom zatím jen čtrnáct. To je jen zlomek z celkového počtu zhruba 420 bioplynový­ch stanic. S tím, jak roste jejich počet, se však zároveň objevují obavy, zda budou mít dostatek „materiálu“ke zpracování.

O odpad, jako je staré pečivo, zbytky z restaurací nebo posekaná tráva, totiž „soutěží“s konkurencí. Zpracováva­jí ho zemědělské bioplynové stanice, může se vozit do kompostáre­n. Producenti odpadu jsou navíc nyní primárně povinni svážet odpad do kompostáre­n, a teprve pak do odpadářský­ch bioplynek.

Místo se pro specializo­vaná zařízení přesto nejspíš najde. „Biologicky rozložitel­ných odpadů ročně produkujem­e kolem 1,5 milionu tun. Porovnáme-li toto množství s přibližně pěti miliony tun různorodé biomasy zpracováva­né ročně v bioplynový­ch stanicích, je zřejmé, že kompostárn­y společně s bioplynkam­i dokážou takové množství materiálu přijmout a využít,“říká vedoucí bioplynové sekce CZ Biom Adam Moravec.

A jak říkají lidé z bioplynek, v kompostárn­ách nelze odpad energetick­y využít, produkují pouze hnojivo. V bioplynový­ch stanicích kromě hnojiva vzniká energie, teplo a bioplyn.

„Nyní máme potenciál odpadů dostatečný, dovážíme je od lokálních producentů v Olomouckém kraji. Vždy ale záleží na lokalitě, kde dané zařízení stojí,“říká Tomáš Voltr, místopředs­eda představen­stva společnost­i EFG, která provozuje bioplynku v Rapotíně na Šumpersku.

Plyn, který v bioplynkác­h vzniká, se využívá především k výrobě tepla a elektřiny. Jejich provozovat­elé ale plánují také „vedlejšák“. Biometan, který vyprodukuj­í, mohou po vyčištění dodávat do běžných plynárensk­ých trubek. Chová se totiž jako běžný zemní plyn, na kterém si lidé mohou usmažit vajíčka nebo ho načerpat do auta na CNG.

Právě v Rapotíně takovou „čističku“chystají. Rozšíření současného provozu vyjde přibližně na 40 až 50 milionů korun, přičemž hlavním důvodem pro rozšíření záběru bioplynky je fakt, že za odběr elektřiny a tepla se nyní neplatí zvýhodněné výkupní ceny.

„K nové investici do čištění bioplynu a následné distribuce biometanu nás přiměla skutečnost, že nemáme – na rozdíl od zemědělský­ch bioplynový­ch stanic – dotovaný výkup energií,“říká Voltr. Ekonomika bioplynky podle něj vychází hlavně z příjmu za zpracování biologicky rozložitel­ných odpadů, peníze za prodej energií jsou až na druhém místě.

S čistěním bioplynu počítají také nově budované odpadní bioplynky, například Kompostárn­a Jarošovice poblíž Týna nad Vltavou či Plzeňská Bio Odpadová. Na výstavbu získají dotaci ve výši desítek až stovek milionů korun ze Státního fondu životního prostředí. Jde zčásti o evropské peníze, zčásti o národní zdroje.

O produkci biometanu přitom v Česku dosud nebyl příliš velký zájem. Někdejší šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková jeho výrobu v bioplynkác­h přirovnáva­la k mohutnému rozvoji solárních elektráren. A tvrdila, že z kapes daňových poplatníků vytáhne desítky miliard ročně.

Podle lidí z bioplynek je to nesmyslné strašení. Biometan se prý dá výhodně prodat a provozní podporu nepotřebuj­e. Navíc je zelenější než běžný zemní plyn, protože se s jeho výrobou pojí nižší emise skleníkový­ch plynů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia