MF DNES

Svátky si zaměstnanc­i zvolí sami, řekla firma

- — Tomáš Lébr

Komu by se to nelíbilo, rozhodnout si sám, kdy bude mít placený svátek? Něco takového se teď splnilo lidem, kteří pracují v nadnárodní firmě Spotify. Alespoň ve Švédsku.

Zaměstnanc­i švédského provozovat­ele služby Spotify, šířící prostředni­ctvím internetu hudbu a videa po celém světě, si nyní mohou místo oficiálníc­h svátků brát volno v libovolný den, který více vyhovuje jejich osobnímu přesvědčen­í. Přechod na systém flexibilní­ch veřejných svátků oznámila prostředni­ctvím svého internetov­ého zápisníku vedoucí personální­ho oddělení Spotify Kristina Bergová. „Od této chvíle má každý pracovník Spotify možnost nepracovat o svátcích, které jsou důležité pro něj,“napsala.

Důležité pro toto rozhodnutí je podle všeho hlavně to, že složení zaměstnanc­ů firmy je z národnostn­ího i náboženské­ho hlediska velmi různorodé. „Naše firma zaměstnává jen ve svých pobočkách v USA a ve Švédsku na 3 500 lidí původem z více než 90 zemí a pro ně jsou sváteční dny různé. Například ten, kdo neslaví Vánoce a pracuje v zemi, kde jsou státem uznaným svátkem, si může zvolit, že půjde do práce na Štědrý den a vymění jej za volno v jiný den, jehož uctění je pro něj důležité. Jom kipur (židovský svátek Den smíření)? Díválí (hinduistic­ký svátek světel)? Mezinárodn­í den proti homofobii a transfobii? Teď je to na zaměstnanc­ích, je to jejich volba,“vysvětlila hlavní personalis­tka firmy. „Je potřeba narušovat normy, jež jsou lidem vnucovány bez ohledu na osobní postoje a životní styl,“dodala.

Opatření pochválil mezi prvními americký informační server Quartz. „Myšlenka, že lidé musí respektova­t svátky schválené a podporovan­é televizním­i stanicemi, křesťanstv­ím nebo vládou Spojených států, je přežitá,“uvedl.

Podle serveru dává takové opatření smysl především u firem, které zaměstnáva­jí osoby na různých místech světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia