MF DNES

Má mít Unie dvakrát vyšší rozpočet?

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani navrhuje dvojnásobn­é zvýšení rozpočtu EU. Naráží však na odpor členských států.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Pokud chce EU konkurovat Spojeným státům a Číně, musí mít i tomu odpovídají­cí rozpočet. S touto myšlenkou přišel šéf Evropského parlamentu Ital Antonio Tajani, jenž je zástupcem největší frakce europarlam­entu Evropské lidové strany. Navrhl, aby se roční rozpočet Unie zvýšil ze 140 na 280 miliard eur, což je v přepočtu asi sedminásob­ek rozpočtu Česka.

Členské státy však nemají velkou ochotu do rozpočtu Unie dávat více, než dávají nyní, a z EU navíc odchází Británie, která je poměrně velkým čistým plátcem. Tajani proto navrhl, aby Unie zvýšila své vlastní příjmy zavedením nových celoevrops­kých daní. „Například prostředni­ctvím daně z finančních transakcí uvalené na obchody na burzách,“řekl. Tím by se měl výrazně zvýšit poměr vlastních příjmů EU, které dnes činí jen asi dvacet procent z celkového rozpočtu a pocházejí dosud hlavně z celních poplatků.

Trvalo ale jen pár hodin, než přišlo odmítnutí z nejdůležit­ějšího státu Unie, z Německa. „Toto téma není zcela určitě na pořadu dne,“uvedl mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. Také Evropská komise se k Tajaniho představě vyjádřila velmi zdrženlivě s tím, že jednání o novém dlouhodobé­m rozpočtu Unie na léta 2021 až 2028 začnou až příští rok.

Podle Tajaniho je zvýšení prostředků v rozpočtu Unie nutné nejen na boj proti terorismu a nelegální migraci, ale i k podpoře investic do energetiky nebo digitaliza­ce evropské ekonomiky.

Nejdříve za co, až pak kolik

Čeští europoslan­ci se na návrh zvýšit rozpočet dívají kriticky. „Souhlasím s tím, že musíme začít vést seriózní debatu o tom, jak bude vypadat rozpočet Evropské unie po odchodu Velké Británie. Předseda Tajani přišel do debaty s nějakým číslem, sama bych ale s tak silným prohlášení­m byla velmi opatrná,“uvádí europoslan­kyně za hnutí ANO Dita Charanzová. „Očekávám, že nejprve proběhne diskuse o tom, co jsou priority EU a kam budou směřovat výdaje. Očekávala bych ale také předložení podrobné analýzy rozpočtu. Abychom se rozhodoval­i nad konkrétním­i čísly a nestříleli od boku odhady, které mohou zbytečně budit vášně,“vyjádřila se Charanzová kriticky k Tajaniho návrhu.

Europoslan­ec ODS Jan Zahradil pak Tajaniho návrh považuje od základu za špatný. „Navýšení rozpočtu EU ani celoevrops­ké daně nepřicháze­jí v úvahu. Česko může být brzy čistým plátcem, nafukování rozpočtu není naším zájmem,“řekl Zahradil. „Celoevrops­ké daně jsou snahou najít vlastní rozpočtové zdroje, posouvaly by celou EU ještě více k jakémusi kvazistátu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia