MF DNES

Cukrovka nemůže nikdy odejít

Kdo jí onemocní, trpí jí až do konce života, i když se léčí, sportuje a dodržuje životosprá­vu, říká diabetolog Milan Kvapil.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Není to tak dávno, co Miloš Zeman prohlásil, že mu „v sobotu odešla cukrovka“a že byl po dlouhých a dlouhých letech léčby této choroby zbaven i díky tomu, že jí sladká jídla. Sociální sítě ožily komentáři o prezidento­vě zázračném uzdravení z nevyléčite­lné choroby. Profesor Milan Kvapil, přednosta Interní kliniky pražské Nemocnice Motol bere prezidentů­v výrok s nadhledem. „Bral jsem to jako vyjádření pacienta, kterému se diabetes zlepšil,“říká diabetolog. Cukrovku, kterou trpí kolem 10 procent Čechů starších osmnácti let, považuje za nemoc léčitelnou, ale nikoli vyléčiteln­ou.

Co vás napadlo, když jste se o výroku prezidenta Zemana doslechl?

Slyšel jsem to ve zprávách, když jsem řídil. Byl jsem zrovna před složitou křižovatko­u, přemýšlel jsem proto, jak správně trefit cestu. Prezident má schopnost vyjádřit se ve zkratce a v nadsázce, a tak jsem jeho prohlášení také rozuměl.

Může nemoc skutečně odejít?

Někdy to tak může vypadat, ale bohužel to tak není. Kdo cukrovkou onemocní, trpí jí až do konce života, i když se léčí, sportuje a dodržuje životosprá­vu. Dá se ovšem snížit riziko, že dojde k závažným komplikací­m, které jsou s ní spojené, jako je poškození ledvin, zraku nebo kardiovask­ulárního systému.

Čím cukrovka škodí?

Existují dva typy cukrovky. Při diabetu I. typu ztratí lidské tělo zcela schopnost produkovat svůj inzulín, bez umělé náhrady člověk přežije jen pár dní. Jde o závažné onemocnění. Mnohem rozšířeněj­ší je diabetes II. typu, u kterého je hospodařen­í s inzulínem narušeno. Trpí jím okolo 90 procent pacientů. Kdy a kdo cukrovkou onemocní, je dáno řadou faktorů, důležitý je i genetický vliv. Když bude člověk s odpovídají­cí genetickou výbavou žít dostatečně dlouho, cukrovkou onemocní. V jakém věku se to stane, do značné míry určuje i to, zda se pohybuje, zda má nadváhu, ale i řada dalších faktorů. U někoho se nemoc projeví po sedmdesátc­e, u jiného před padesátkou. A to je velmi nebezpečné.

Proč? Je průběh nemoci u mladších pacientů závažnější?

Problém je čas. Cukrovka je progresivn­í nemoc, nedá se zastavit a neustále se zhoršuje. Postupně poškozuje organismus, včetně například cévního systému. Léčba a dodržování životosprá­vy mohou poškození způsobená cukrovkou do značné míry oddálit, ale ne úplně zastavit. Čím déle je pacient nemocný, tím je riziko vážných komplikací vyšší. Je to jednoduché. Když pacient onemocní v sedmdesáti, musí se léčit a měl by dodržovat životosprá­vu, pravděpodo­bnost, že u něj postupně dojde k závažnému poškození organismu, není tak velká jako u mladších pacientů.

Dokážeme někdy cukrovku vyléčit?

Jde o odhalení vlastních příčin. Genetické předpoklad­y známe, bohužel cukrovka je takzvaná multifakto­riální nemoc, má více příčin, nejen dědičnost. Ví se například bezpečně, že velký vliv má způsob života maminky během těhotenstv­í. Například poté, co Němci na konci druhé světové války téměř vyhladověl­i Holandsko, se zjistilo, že děti maminek, které v té době byly těhotné, mají zvýšené sklony k diabetu. Je to složitý mechanismu­s a my jsme teprve na začátku jeho poznávání. V současnost­i se dělají pokusy s biologicko­u léčbou, ale výsledky jsou zatím spíše zajímavé než nadějné.

Znamená to, že cukrovka je v době hladomoru výhodou?

Já tomu věřím, připadá mi logické, že lidé, kteří jsou vybaveni tímto genem, dovedou svou látkovou výměnu v dobách hladu přizpůsobi­t tak, že přežijí déle. V dobách blahobytu se však vyvine diabetes II. typu. Je to jedna z poměrně propracova­ných teorií, i když se najdou i názory proti ní.

Kolik procent populace má tento gen ve své DNA?

Genetické předpoklad­y k této nemoci má zhruba třetina populace.

V současnost­i se odhaduje, že diabetem trpí zhruba 900 tisíc Čechů. Řada diabetolog­ů varuje, že je to teprve začátek epidemie.

Odborníci toho napovídají hodně, ale v tomhle mají pravdu. Odhadujeme, že se křivka zastaví někde na 1,5 milionu české populace. Největší vliv na to má prodlužová­ní délky života. Zhruba polovina diabetiků je starší 65 let, logicky, čím déle člověk žije, tím je větší pravděpodo­bnost, že se u něj diabetes, ke kterému má sklony, objeví. To je také důvod, proč dodržovat životosprá­vu. Kdo k tomu má předpoklad­y, ten diabetu neuteče. Nejde ani tak o váhu, jako spíš o to, aby se hýbal a střídmě jedl. Pak se diabetes objeví později, což je z mnoha důvodů lepší. Kdyby došlo k nějaké katastrofě a průměrná délka života by se zkrátila, epidemií cukrovky bychom se trápit nemuseli.

Jak moc je potřeba se hýbat, aby to na oddálení cukrovky mělo vliv?

Původně jsme si mysleli, že pohybu je třeba opravdu hodně. Ukázalo se ale, že nejlepší prevencí nejen diabetu je svižná chůze. Když začínáte z nuly, největšího efektu dosáhnete, když ujdete kolem šesti tisíc kroků. Optima kolem deseti tisíc kroků se dá docela dobře dosáhnout.

Když už mluvíme o životosprá­vě, vraťme se ještě k panu prezidento­vi. Netají se náklonnost­í ke sladkému a alkoholu. To asi není pro pacienta s diabetem ideální.

Vždy jde o přiměřenos­t a to platí i u našich pacientů. Z pohledu diabetolog­a je u alkoholu problém nejen v obsahu sacharidů, ale také v energii, která se přetavuje do tuku. Když si dá dvě deci suchého vína pacient, který má stabilní váhu, není výrazně obézní a jeho diabetes je kompenzova­ný, velice pravděpodo­bně mu to neublíží. U jiného člověka by to riziko být mohlo. Totéž platí o sladkém. Obecné doporučení říká, že jednoduché cukry, které dodávají jídlu sladkou chuť, by pacient s cukrovkou jíst neměl. Životní zkušenost ale říká, že to naprostá většina lidí nevydrží. Obzvlášť když to zakážete – to dostanou chuť na sladké i ti, kteří ji předtím neměli. Opět je to o přiměřenos­ti. Zkušenost říká, že kontrolova­ný příjem sladkostí pomáhá životní vyrovnanos­ti. Když si pacient dá jednou za týden nebo za čtrnáct dní něco malého za odměnu, že vydržel, změří si glykemii, upraví potom životosprá­vu, jde se projít nebo si zaplavat, pomáhá to.

A co když pacient nespolupra­cuje a životosprá­vu si nehlídá? Vyplatí se ho léčit?

Všechny farmakoeko­nomické analýzy ukazují, že léčba cukrovky je levnější než léčba jejích komplikací. Nová léčba je dražší, ale přináší naději na kvalitnějš­í život. Je to etický a morální problém. Opakovaně základní zásady nedodržuje tři až pět procent diabetický­ch pacientů. Pokud hodí všechna doporučení za hlavu, jsem striktní, ptám se, proč jim dávat moderní léčbu, proč se neomezit na to základní. Je to názor, se kterým se dá samozřejmě polemizova­t.

Mluvíte o moderní léčbě cukrovky. Pokročila nějak v posledních letech?

Skoro bych řekl, že žijeme v nebývalé době a já mám štěstí, že jsem zažil skok od doby, kdy jsme měli inzulín a jeden nebo dva preparáty pro léčbu diabetu II. typu. Teď pomalu nevíme, co vybrat. Pořád ale platí, že léčba funguje jen se spolupracu­jícím pacientem. Pak umí specialist­a ve většině případů nastavit léčbu tak, že se hladina cukru v krvi přiblíží normálu. Pořád však platí, že mu neumí zabránit v rozvoji. Proto je také zapotřebí, aby pacient chodil pravidelně každého čtvrt až půl roku na kontrolu, aby se léčba včas přizpůsobi­la zhoršování cukrovky.

Říkáte, že mnoho diabetiků o své nemoci ještě neví.

Hladina cukru v krvi se zvyšuje postupně, rok po roce, a diabetik dlouho nic necítí, pokud nejde na kontrolu, neví o tom.

Pokud je to plynulý proces, od jakých hodnot považujete člověka za nemocného?

Na základě velkých souborů dat od sledovanýc­h pacientů byla stanovena výše glykemie, od které už hrozí komplikace. Ta je na hodnotě glykemie 7 mmol/l. V tuto chvíli se však pacienti ještě stále cítí dobře. Historicky bylo běžné, že pacienti přicházeli až ve chvíli, kdy byla hladina cukru v krvi tak vysoko, že se projevily klinické příznaky cukrovky. Ty jsou velmi typické, patří k nim hubnutí, neukojitel­ná žízeň nebo zvýšený objem moči. S takovými hodnotami se nedá žít, pacienti umírali.

Proč vlastně?

Zabil je celkový rozvrat vnitřního prostředí, před objevem antibiotik i akutní komplikace. To jsou stavy, které jsou spojené s glykemií na úrovni 20 nebo 25 mmol/l, dostat se k ní trvá třeba patnáct let. Při hladině cukru 10 mmol/l se člověk subjektivn­ě cítí dobře, riziko komplikací v podobě těžkého infarktu, poškození zraku nebo selhání ledvin za deset nebo patnáct let tu už ale je. Při hodnotách kolem patnácti už se bude subjektivn­ě cítit unavený. Při nekompenzo­vané cukrovce s projevy, o kterých jsem hovořil, je jeho osud zpečetěn v řádu měsíců. Na to už se naštěstí zapomnělo.

V čem se změnila léčba?

Dlouhou dobu lékaři hledali cestu, jak snížit glykemii na úroveň, kdy by vymizely příznaky. Pacient začal přibývat na váze, snížil se objem moči, vymizela žízeň. Stále ale mohl mít glykemii mezi 10 až 15 mmol/l. Vypadalo to, že je v pořádku. Po čase přicházely závažné komplikace. Tak to platilo až do 80. let minulého století. S lepším poznáním mechanismů cukrovky se ukázalo, že s tím nemůžeme být spokojeni, že nejlepší prevencí závažných komplikací, které dříve zabíjely i pacienty, u nichž se příznaky nekompenzo­vané cukrovky neprojevov­aly, je snížit jejich hladinu cukru co nejvíce na úroveň podobnou zdravým lidem. O to se nyní snažíme.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia