MF DNES

Vánoce Radůzy a Bílé. Bez rolniček

Radůza vydala desku Studna v poušti, Lucie Bílá má po sedmi letech Bílé Vánoce II. Obě zpěvačky alba podpoří i koncertně.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Co spojuje Radůzu a Lucii Bílou, tedy kromě toho, že obě jsou osobité a úspěšné zpěvačky? Letošní vánoční alba, která pouštějí do světa. A to i autorsky. „Četla jsem s Radůzou rozhovor, přišla mi smutná a chtěla jsem ji potěšit. Ona už ví, o čem je život, takže ze sebe vysypala nádherné texty a mně už jenom stačilo zpívat,“vzpomíná Bílá na netypickou spolupráci korunovano­u i duetem.

Skladby na její druhou vánoční desku vybíral Petr Malásek a vedle Let it Snow! sáhl po méně typických písních. Jedním textem přispěl také herec Václav Kopta a zpěvačka zařadila i duet s Janem Toužimským z Arakainu. „Já mám ráda logické věci a s Honzou mě to na jevišti baví,“vysvětluje, proč na vánoční desku vybrala rockovou baladu, byť prý měli nachystano­u její ještě bigbítověj­ší podobu, jež se na album však nedostala.

Bílá vzpomíná, že většinu desky nahrála v létě a trvalo to asi prý jen týden. „Zkoušela jsem zrovna nový muzikál, takže jsem měla hezky nastartova­né hlasivky. Aspoň jsem si Vánoce prodloužil­a. A ještě prodloužím, protože moje letošní vánoční turné skončí příští rok v lednu,“dodává.

Chybět nebude tradiční koncert 13. prosince v Hudebním divadle Karlín. „Rozhodně budu hrát víc než povinné tři skladby z nové desky, ale myslím si, že se to lidem bude líbit,“slibuje Bílá.

Nahrávání s dětmi je radost

Ani od Radůzy nejspíš nikdo nečekal, že by v jejím případě první vánoční deska nějakým způsobem naplňovala obvyklou a zpravidla poněkud kýčovitou představu o písničkách pod stromeček. „Náš bubeník nemá rolničky, takže těch se na albu Studna v poušti nedočkáte,“směje se písničkářk­a.

Jako první vznikla titulní skladba. „Pak mi ale nebylo dobře a chtěla jsem udělat něco hezkého, čím bych se obklopila, a vyšlo mi z toho vánoční album,“říká. Album vznikalo v průběhu dvou let, protože mezitím Radůza nemohla zpívat. S tím, že se vánoční alba zákonitě chystají dávno před adventem, však problém nemá. „Je to stejné jako u jiné muziky. Když jsem psala písničku o bitvě u Marathonu, taky jsem tam nebyla,“vysvětluje.

Řada písniček na desce by se ujala i mimo formát vánoční desky. Určitě to platí o v podstatě čistém gospelu Ježíš byl taky chudej. „Ta deska vychází především z českých tradic, ale chtěla jsem zařadit i věci, které prostě jenom ráda poslouchám, a tak jsem si napsala jeden gospel,“říká Radůza.

Na album napsala všechny texty a tři z nich nabídla ke zhudebnění kamarádům. „Kytarista Pepa Štěpánek napsal písně Josefovi a Pro Marii a Jana Vöröšová Hoši, hola,“vyjmenováv­á zpěvačka. Vöröšová navíc napsala aranže pro smyčcový orchestr a řídila dětský pěvecký sbor, oba se na nahrávce objevují. „Děti nemůžou být ve studiu osm hodin, ale taky proto měly jen jednu písničku. A práce s nimi byla skvělá,“líčí Radůza.

Některé písně už na koncertech zní, ale samostatné vánoční turné zpěvačka nechystá. „Nicméně Studnu v poušti nebo píseň Madona a Botticelli a možná ještě i další budeme hrát v průběhu roku pořád, dokud nás budou bavit,“uzavírá Radůza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia