MF DNES

Dobyvatelé chtějí víc

Piráti plánují kandidátky do komunálníc­h voleb po celé Praze. Nasadí nováčky

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Nyní už v některých částech Prahy vznikají pirátské buňky, které ve volbách mohou zkomplikov­at cestu na radnici současnému politickém­u osazenstvu. Hlavně Straně zelených, která má podobné voliče.

To je příklad třeba Prahy 3, kde ve volbách získalo nejvíc hlasů uskupení Žižkov (nejen) sobě, kde vůdčí roli mají Zelení. S příchodem Pirátů by jim přibyla konkurence, další má být hnutí ANO, které o žižkovskou radnici před třemi lety neusiloval­o, ale nyní už by mělo.

Stejně tak mohou nastat komplikace v Praze 7. Tam v roce 2014 kandidoval Profant jako jediný pirát na kandidátce uskupení PRO 7, což byl projekt převážně Zelených. Nyní chtějí Piráti buď více míst, nebo kandidátku vlastní.

Podle předsedy pražských Zelených a místostaro­sty Prahy 7 Ondřeje Mirovského by bylo rozumné, aby Piráti své rozhodnutí zvážili, co se týče samostatné kandidatur­y v městských částech. „Nemají moc lidí a ti aktivní a prověření jsou navázáni na nás. Proto by bylo vhodné udělat společné kandidátky Pirátů, Zelených a nezávislýc­h,“říká.

Podle něj by bylo jedno, jestli by se pak kandidátka jmenovala Piráti a Zelení nebo jinak, důležité je personální složení. Kdyby ji stavěli Piráti jen sami, mohli by se podle něj v těch částech metropole, kde zatím nemají členy, na kandidátky dostat oportunist­é, kteří by stranu využili jako žebřík k funkci.

Obávat o politickou budoucnost se však mohou i zastupitel­é, kteří byli za Piráty naposledy zvoleni. Nové stranické buňky, z nichž by vzešli kandidáti do zastupitel­stev, vzniknou vedle Prahy 3 a 7 také v první, páté a osmé městské části. Na jedničce už nyní zastupitel za Piráty je, zdá se však, že bude nahrazen do dalších voleb straníky. Podobné je to na smíchovské radnici.

A v Praze 12 dávají Piráti ruce pryč od vlastního člena, Ivana Jurky, jenž v Modřanech zůstal radním, přestože uskupení, za které byl zvolen, odešlo do opozice.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Po volebním úspěchu chtějí Piráti v Praze usilovat o radnice městských částí na vlastní pěst.
Foto: František Vlček, MAFRA Po volebním úspěchu chtějí Piráti v Praze usilovat o radnice městských částí na vlastní pěst.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia