MF DNES

Fakta Piráti v komunálníc­h volbách v roce 2014

-

Se sloganem „Pusťte nás na ně!“se dostali Piráti v říjnu do Sněmovny. Nyní slýchají od svých příznivců „Pusťte nás mezi sebe!“. A to v hojném počtu. „Evidujeme řádově stovky přihlášek do strany,“říká předseda pražských Pirátů a poslanec Ondřej Profant.

Jména stranickýc­h nováčků uvidí Pražané už v příštím roce na kandidátní­ch listinách do komunálníc­h voleb, přestože se nejspíš nebudou vyjímat na čelních pozicích. „Plánujeme postavit kandidátku ve valné většině městských částí a bez nových členů bychom na to početně nestačili,“líčí Profant.

Pokud by byli přijati všichni zájemci, rozrostla by se strana až několikaná­sobně. Před volbami totiž čítala partaj s plachtou ve znaku kolem 500 straníků. Což je pro uskupení, které skončilo v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny na třetím místě, velmi malý počet.

Příliv nováčků však může Piráty i potopit. „Příchod velkého počtu nových členů může straně uškodit. Všechny zájemce totiž nemusí dobře znát. Piráti navíc přitahují mnoho určitých exotů, a to svým excentrick­ým jménem a novostí,“uvádí politolog Fakulty sociálních věd UK Jan Charvát.

Podle něj jsou však podivíni v každé straně a nemusí s určitostí škodit. To spíše členové, kteří by uvnitř strany zakládali další tábory, a tím působili vnitřní rozbroje. Účinnou obranou jsou podle politologa vnitřní mechanismy strany, které dokážou případné hrozby pirátské plavby včas odstavit. Ty už ostatně zafungoval­y před volbami, kdy byl z funkcí ve straně odvolán zastánce vystoupení z NATO.

Rizika si pražští Piráti uvědomují. Nepřijímaj­í proto masově. U všech uchazečů chtějí nejdřív prověřit, jak jsou občansky aktivní. „Přednostně bereme lidi, kteří mají zkušenost, třeba s aktivismem,“popisuje předseda pražských Pirátů.

Zkušené, či aspoň snaživé tváře strana nutně potřebuje. V roce 2014 neměli Piráti v řadě městských částí vlastní kandidáty, případně jen několik na kandidátká­ch jiných stran. S tím je nyní konec. Strana chce kandidovat v co nejvíce částech metropole samostatně. Nejen ve volbách na magistrát, kde už tak kandidoval­a minule.

Tam, kde by neměli dostatek lidí na ryze pirátskou kandidátku, jsou Piráti ochotni jít do koalice s dalšími subjekty. „S ohledem na náš volební výsledek z parlamentn­ích voleb se pokusíme, aby kandidátky byly pod naší značkou, pokud bychom někde nešli samostatně,“dodává k tomu Profant.

Sněmovna dodala sebedůvěru

Nabitá sebedůvěra plyne z toho, že v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny získali Piráti v hlavním městě 17,59 procenta hlasů a skončili druzí za hnutím ANO. Zajímavost­í je, že v městských částech, kde v komunálníc­h volbách neuspěli či byli nanejvýš na cizích kandidátká­ch, získali hlasů paradoxně nejvíce. Jde o Prahu 2, 3, 6 či 7. dva zastupitel­é za koalici LES, Piráti a nezávislí. podpora Zelených. nekandidov­ali. jeden zastupitel (člen jiné strany).

kandidoval­i, neuspěli. čtyři zastupitel­é za koalici PRO 7 (Zelení, SNK ED, Piráti, nezávislí). kandidoval­i, neuspěli. nekandidov­ali, jedna zastupitel­ka k nim do strany po volbách vstoupila.

podpora koalice Vlasta (nezávislí, KDU-ČSL, LES).

podpora Hnutí pro Prahu 11, 18 zastupitel­ů.

kandidoval­i na dvou kandidátká­ch – sedm členů za Změnu pro Prahu 12 (jeden pirátský zastupitel), tři za Zelené s podporou Pirátů a LES (jeden zastupitel Pirátů).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia