MF DNES

Maršál Radecký zmizel z dějin

Spolek usiluje o návrat vojevůdce na Malostrans­ké náměstí. „Rakušané“to však nemají snadné

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Porazil Napoleona. Jako jediný vojevůdce původem z Čech. Přesto socha maršála Radeckého stále odpočívá v lapidáriu na Výstavišti. Její návrat na původní místo na Malostrans­kém náměstí náleží mezi priority Spolku Radecký. Jeho členové a příznivci v pondělí večer připili maršálově památce. Stalo se tak jako připomínka 159. výročí odhalení sousoší vojevůdce, pocházejíc­ího ze starobyléh­o českého rytířského a hraběcího rodu.

O návratu sousoší se začalo hovořit před třemi lety v souvislost­i s rekonstruk­cí Malostrans­kého náměstí. Padlo několik variant, kdy by se dílo mohlo slavnostně vrátit na místo. První termín hovořil o 250. výročí narození Václava Radeckého, které připadlo na listopad loňského roku. To se stihnout nepodařilo. Další „kulaté“termíny se nabízejí na příští rok. V lednu roku 2018 uplyne 160 let od maršálovy smrti. A na listopad 2018 připadne 160 roků od slavnostní­ho odhalení monumentu. „Nyní je zpracovává­n další stupeň projektové dokumentac­e a projednává­n na pražském magistrátu. Argumenty proti pomníku, kromě hloupostí, mi nejsou známy,“říká k možnému návratu sousoší architekt Jan Bárta, předseda Spolku Radecký. Zásadní by mohlo podle něj být v nejbližšíc­h měsících vypsání veřejné sbírky, která by měla zajistit alespoň část předpoklád­aných nákladů spojených s obnovou pomníku. „Rada Spolku a výroční členská schůze o tom rozhodne v únoru 2018. Šli bychom tak ve stopách Jednoty krasoumné, jež veřejnou sbírkou započatou v roce 1849 zajistila čtvrtinu tehdejšího nákladu na pomník,“uvedl Bárta.

Socha Radeckého neprobouzí takové vášně jako návrat strženého mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí. „Domnívám se, že sochy by měly lidi spojovat, nikoli rozdělovat,“uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Ve svých stanoviscí­ch však nebyl striktně proti „comebacku“Radeckého.

O navázání na staré vojenské tradice nemá zájem třeba vedení ministerst­va obrany. „Mně nechybí maršál Radecký na Malostrans­kém náměstí ani mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí. I když třeba proti Radeckému osobně nic nemám,“uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Pro sochu Radeckého je varovným momentem osud právě mariánskéh­o sloupu. Jeho cestu zpět ke Staroměsts­ké radnici politici před volbami zablokoval­i.

Vyhoštěn z historie

Radecký se vším, co připomínal, vypadl z pražské i české historie po roce 1918 stejně dokonale jako jeho malostrans­ké sousoší. To by se podle činitelů zmíněného Spolku

 ??  ?? Vojevůdce v lapidáriu Takřka sto let odpočívá sousoší Radeckého v Lapidáriu Národního muzea. Návrat na náměstí je nejistý.
Vojevůdce v lapidáriu Takřka sto let odpočívá sousoší Radeckého v Lapidáriu Národního muzea. Návrat na náměstí je nejistý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia