MF DNES

Fakta Pomník Radeckého

-

Radecký mělo změnit. „Některé slavné osobnosti ze zemí Koruny české se nacionalis­tům podařilo v učebnicích dějepisu zdeformova­t, respektive zatajit skutečnou podobu doby, v níž žili a pracovali. Vznikl tak neblahý český mýtus, který je dodnes hlavní ideologick­ou silou, jež brání objektivní­mu pohledu na naše vlastní dějiny,“míní Jan Bárta.

Sochu maršála Radeckého vztyčili Pražané několik měsíců po jeho smrti – zemřel začátkem ledna 1858 v úctyhodném věku 91 let. Pomník navrhl ředitel pražské akademie Christian Ruben. Sousoší je dílem nejslavněj­ších sochařů té doby, bratří Josefa a Emanuela Maxových.

Po skončení velké války a rozpadu Rakouska byl monument nejprve zahalen. Na jaře 1919 díky Klubu Za starou Prahu unikl zkáze a dočkal se transportu do Lapidária Národního muzea.

Maršál Radecký začínal jako kadet kyrysnické­ho regimentu na turecké frontě na sklonku 80. let 18. století. Proslavil se jako tvůrce vítězného bitevního plánu v „bitvě národů“u Lipska v roce 1813. V létě 1848 rakouské jednotky pod jeho velením rozdrtily Italy u Custozzy a Santa Lucie. Pod Radeckého velením nasazovali život vojáci všech národů monarchie, a to včetně Čechů. Od počátku kariéry byl hodnocen jako schopný, statečný a oblíbený velitel. K jeho lidským slabostem

– deset měsíců po smrti maršála se Praha dočkala jeho pomníku.

– po vzniku republiky byl pomník na Mariánském náměstí nejprve Údajně aby neprovokov­al nedalekou italskou ambasádu. Italy Radecký několikrát porazil. Poté byla socha sňata.

– V souvislost­i s rekonstruk­cí náměstí se začal řešit návrat.

náležely dluhy, nad nimiž nedokázal vítězit. „Zapravoval je za něj císař,“uvádějí historici.

Spolek Radecký podporuje i organizace 28. pěší pluk Praha. Ani tento elitní regiment, zvaný Pražské děti, neušel zkreslení historie. Po roce 1918 košatěla legenda o zběhnutí pluku k Rusům na karpatské frontě na jaře 1915. Zapomíná se, že Pražské děti si plukovní prapor vybojovaly zpět úspěšným nasazením na albánské a italské frontě až do hořkého konce na podzim 1918.

Do plejády zmíněných zapomenutý­ch osobností náleží i generál Alois Podhajský. Za velké války jeden z nejvýše postavenýc­h Čechů v rakouské armádě. Po roce 1918 vstoupil do českoslove­nské armády a dotáhl to až na zemského velitele na Moravě, generálníh­o inspektora, a dokonce šéfa štábu. V roce 1946 zemřel v Praze, degradovan­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia