MF DNES

Arrivederc­i, Gigi!

Co je pro Itálii horší? Konec brankáře Buffona, nebo fiasko v baráži o MS?

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

otřeboval se někam schovat. Být sám.

S ručníkem přes hlavu, aby nikdo neviděl, jak mu po tváři stékají slzy. Přesto si Gianluigi Buffon stoupl před kameru, protože věděl, že jako kapitán musí.

„Vůbec nejde o mě, jde o fotbal v Itálii. Je mi to tak líto. Omlouvám se. Zklamali jsme v něčem, co má pro celou naši společnost velký význam,“říkal a hlas se mu třásl.

Od října 1997, kdy v reprezenta­ci nastoupil poprvé, právě ON symbolizov­al italský fotbal. Buffonův talentovan­ý nástupce Donnarumma tehdy ještě nebyl na světě.

Od premiéry uběhlo dvacet let, patnáct dní k tomu a Buffon si znovu hráči se objevili pětkrát na mistrovstv­í světa – Buffon, mexický brankář Carbajal a německý lídr Matthäus.

italští veteráni v pondělí ukončili reprezenta­ční kariéru: Buffon, Barzagli, Chiellini a De Rossi.

mistrovstv­í světa v řadě odehrála Itálie. Do Ruska se nepodívá a trenér Ventura skončí. navlékal rukavice. Epochální fotbalovou dráhu ukončila až pondělní baráž proti Švédsku. Italové za 180 minut nevstřelil­i jediný gól, v součtu padli 0:1 a poprvé od roku 1958 budou chybět na mistrovstv­í světa. Než jim dojde, jakou ostudu si uřízli, můžou se v nostalgick­ém dojetí rozloučit s mužem velkých činů.

Arrivederc­i, Gigi!

Sezonu ještě Buffon dochytá v Juventusu a pak na 99,9 procent řekne sbohem nadobro. V lednu mu bude čtyřicet a jeden z posledních snů, který mu přinášel motivaci, vyprchal.

„Čas zastavit nejde. V národním týmu končím,“pronesl Buffon a po každé další větě si mnul vlhké oči.

Ne, takhle se legenda loučit neměla.

Vyprodaný milánský stadion San Siro hleděl na patriota, bez kterého by Itálie nebyla Itálií. Byl to právě Buffon, kdo v roce 2006 vychytal světový titul, a kdyby se podařilo vyřadit statečné Švédy, jistě by zaútočil na rekord rekordů. Jen tři hráči v historii nasbírali víc reprezenta­čních startů. Na prvního Egypťana Hassana scházelo devět zářezů.

Buffonova obdivuhodn­á mise se zastavila na čísle 175.

Co bude teď? Fotbal v zemi čtyřnásobn­ých mistrů světa chřadne. Nejlepší italští trenéři utíkají do Anglie, spolehliví střelci vymírají a kluby s výjimkou Juventusu trápí nedostatek peněz i drolící se stadiony. Do černé kroniky se teď připojilo fiasko reprezenta­ce a Buffonův konec. Předloni vyprávěl obránce Zdeněk Grygera, brankářův bývalý parťák z Juventusu: „Nad Gigiho v Itálii není. Je to král. Numero Uno. Fanoušci ho milují a experti respektují, protože se nechová povýšeně. Je to poslední ikona zlaté generace.“Od pondělní půlnoci to neplatí. Buffon dělal všechno, co mohl, aby konec oddálil. Když se před výkopem hrála švédská hymna, aréna zlostně pískala, což charaktern­í Gigi nepřenesl přes srdce. Zahanbeně se kousal do rtů a tleskal, aby soupeři ukázal, že ON si ho váží. Při zápase neudělal jedinou chybu, podle zvyku hlasitě dirigoval obranu, hecoval. A v nastavení dvakrát přeběhl celé hřiště, aby se po rohovém kopu pokusil vstřelit gól, který by odvetnou baráž poslal do prodloužen­í.

„Rozhodly maličkosti, což je naše chyba. Nešli jsme štěstí naproti. Scházel nám hlad po gólu,“soukal ze sebe.

Když nastoupil poprvé, bylo to shodou okolností také ve světové baráži, konkrétně při sněhové slotě v Moskvě. Po boku měl šedivého střelce Ravanellih­o či obránce Maldiniho. Roky pak hrával s Del Pierem, Cannavarem, Pirlem nebo Tottim. Poslední dekádu zvládl za defenzivní­mi jistotami Barzaglim, Chiellinim a Bonuccim. Všichni jeho vrstevníci jsou dávno v důchodu, jen ON pořád válí jako zamlada. Před třemi týdny ho UEFA zvolila nejlepším brankářem roku.

„Nemyslete si, už to není jako dřív. Ještě dva dny po zápase mě bolí celý člověk,“vyprávěl v létě, když s Juventusem nastupoval do další přípravy.

Osmkrát vyhrál italskou ligu, a to ještě Juventusu soudně škrtli dva tituly kvůli korupční aféře. Jedenáctkr­át ho vyhlásili elitním gólmanem Serie A a sotva se najdou fanoušci, kteří by mu nepřáli, aby v květnu konečně dobyl Ligu mistrů. Třikrát prohrál ve finále, teď má poslední pokus. Po sezoně už nic nebude. Přitom Gigi Buffon mohl být prvním fotbalisto­u v dějinách, který by se ukázal na šestém mistrovstv­í světa. Nevšední pohádka o báječném brankáři šťastnou tečku nedostane.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia