MF DNES

První přestup zimy? Nezmar míří do Slavie

- — David Čermák

Nikdy se nebál výzev. Kdyby z nich měl strach, těžko by během kariéry stihl vystudovat vysokou školu a stát se inženýrem. Těžko by obstál v nejvyšší soutěži, kterou začal hrát až ve dvaadvacet­i. A těžko by v Liberci zvládl přesun na pozici stopera, když předtím celou dobu strávil v útoku.

Teď má zřejmě Jan Nezmar před sebou další velký úkol. Pokud se nic zvláštního nestane, představí ho fotbalová Slavia zítra jako svého nového sportovníh­o ředitele.

„Asi můžu říct, že s velkou pravděpodo­bností bude moje budoucnost spojená se Slavií,“potvrdil včera v prohlášení pro Facebook libereckéh­o klubu, kde po podzimu vyklidí kancelář. Po pěti letech, během kterých si udělal mezi funkcionář­i snad ještě lepší jméno, než jaké si kdysi vybudoval na hřišti.

Proměnu z útočníka, který se prostřílel až do klubu Ligových kanonýrů, na seriózního ředitele v saku zvládl na jedničku.

Z velké části jeho zásluhou dokázal Liberec velmi slušně fungovat i ve skromnější­ch podmínkách. I když se na severu po každé sezoně měnil kádr a bylo třeba tým poskládat nanovo, Nezmar to vždy zvládl. Tak dobře, že za jeho úřadování Liberec třikrát postoupil do základní skupiny Evropské ligy.

Přesto ho postupně působení ve fotbalovém prostředí přestávalo naplňovat. Výzvu původně hledal jinde přiznal, že od jara byl dohodnutý na práci v jiném odvětví. Ale...

„Nabídka ze Slavie mě velmi oslovila,“vysvětlil včera. „I když mi situaci zkomplikov­ala, protože jsem byl opravdu přesvědčen­ý, že moje kroky budou směřovat jinam.“

Se Slavií ještě dolaďuje detaily, ale málokdo pochybuje, že do Edenu skutečně zamíří. Slávisté hledají sportovníh­o ředitele už od konce loňského srpna, kdy v klubu skončil Josef Jinoch. Jeho roli pak částečně převzal generální ředitel Martin Krob.

Ten teď hlavní zodpovědno­st za stavbu týmu předá Nezmarovi, který dostane do ruky mnohem účinnější zbraně než v Liberci. Slavia zažívá období rozletu a neškudlí.

Kam se posune s novým sportovním ředitelem?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia