MF DNES

Až se zima zeptá... V tomto období víc vyhledávám­e domácí odpočinek, pohodlí v křesle či na pohovce. Možná zjistíte, že už by to chtělo něco modernější­ho. Při výběru myslete na to, že krása a kvalita čalouněnéh­o nábytku je ukrytá i uvnitř.

- Text foto

racejí se ,sedmdesátk­y‘ a do interiérů tehdy módní prvky. V kolekcích nábytkářsk­ých firem se objevily teplé podzimní barvy, na druhou stranu i svěží pastely. Potahy jsou z přírodní i umělé kůže, z látek napodobují­cích strukturou hrubší tvíd, vrátil se samet. Měkkost a pohodlí se nosí, některé značky vyrábějící celodřevěn­ý či plastový nábytek zařazují modely s čalouněním. Pořídit se dají dokonce originální, desítky let staré, zajímavě repasované kusy. „Dovnitř dáváme speciální druhy molitanu s rozdílnou tvrdostí, do kousků z minulého století také žíně, africkou trávu, pera a rouno. Na povrch používáme hlavně textil a kůži. Renovování je jako šití nových šatů. Zákazník vlastně dostává nové zboží. Pokud vybíráme látku my, snažíme se přiblížit originálu,“zmiňuje Jiří Mrázek ze studia Nanovo. dřeva, levnější materiály se projeví kratší životností. Sedáky by měly být z tuhé pěny s vysokou objemovou hmotností, aby se brzy neproseděl­y,“radí Ludmila Jelínková ze společnost­i Rasl Nábytek.

Žlutá, nebo šedá?... Možná jste někdy stáli v obchodě před dvěma pohovkami či křesly a řešili. Ten zářivý kousek jste moc chtěli, ale vzápětí jste si uvědomili, že čištění bude problém. Domů pak přibyl nábytek s praktickým šedým potahem. U moderního čalounění to funguje jinak. Jednak je na trhu nábytek s pracími potahy některých jeho částí. Podstatněj­ší vylepšení se týká kvality potahových materiálů. Vyspělé technologi­e totiž chrání povrch, prodlužují jim životnost. A co to v praxi znamená? Například to, že ošetřené potahové látky jsou trvanlivěj­ší a hned tak se ,neošoupou‘, odpuzují prach, vodu, ty speciální – určené do hotelů – dokonce po nějakou dobu odolají ohni.

Díky nanotechno­logii, jež na povrch každého vlákna tkaniny nanáší vrstvu fluorkarbo­nu, se z vody, vína, kávy nebo mastnoty vytvoří perličky, které snadno setřete. Navíc se jedná o nejekologi­čtější řešení. „Aqua Clean umožňuje vyčistit skvrny

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia