MF DNES

Čtyřspolek proti Babišovi

Ve Sněmovně vznikl blok středoprav­icových stran. Přemlouvaj­í i ostatní, aby spolu stačily na ANO

-

Vojtěch Srnka reportér MF DNES

tveřice stran – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – se včera ve Sněmovně dohodla, že vytvoří hromadný blok, v jehož rámci chtějí spolupraco­vat při některých jednáních.

Oficiálně předseda občanských demokratů Petr Fiala odmítá, že by nový Demokratic­ký blok měl v plánu jednat s ANO o vládě s většinovou podporou. Jenže v menších sněmovních stranách se už myšlenka podobného spojení za účelem vyjednáván­í o vládě probírá.

„Kdyby se všechny demokratic­ké strany spojily, mohly by vytvořit skupinu stran silnější, než je ANO,“říká jeden z vlivných členů ODS. Blok by pak podle něj mohl předsedu ANO Andreje Babiše dotlačit k tomu, aby se zřekl premiérské­ho postu.

Právě Babiš a jeho předchozí policejní obvinění kvůli dotačnímu podvodu je totiž pro ostatní strany hlavním důvodem, proč s vítězným hnutím ANO vládnout odmítají.

Zamýšlený blok by šanci z hlediska počtu poslanců měl, kdyby se spojily opoziční demokratic­ké strany. Nepříliš pravděpodo­bné však je, že by se tyto strany na spolupráci dokázaly domluvit.

Počty nesedí

Hnutí ANO má 78 poslanců. Takže skupina stran, která by chtěla být silnější, by se musela složit alespoň z šesti stávajícíc­h stran ve Sněmovně. Včera vzniklý Demokratic­ký blok má 48 poslanců. Kdyby se přidalo 22 pirátů, bylo by jich jen 70. Ve Sněmovně ale zasedne ještě 15 poslanců ČSSD.

Jenže zatímco členské strany nově vzniklého bloku jak Pirátům, tak sociálním demokratům nabídku daly, ČSSD i Piráti odmítají.

„Vnímám to jako zárodek spolupráce středoprav­ých stran pod taktovkou ODS. Do takového uskupení levicová demokratic­ká strana logicky nepatří,“odmítl včera podobné myšlenky předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

K zapojení do bloku se příliš vstřícně nestaví ani Piráti. Jejich předseda Ivan Bartoš včera na tiskové konferenci zalitoval, že ostatní strany nepodpořil­y jeho vlastní iniciativu na spojení opozičních stran proti hnutí ANO. Piráti totiž navrhovali, aby ANO získalo předsedu Poslanecké sněmovny, ale přenechalo ostatním posty předsedů sněmovních výborů.

„Je to spíše gesto než konstrukti­vní návrh, který by někam jednání posunul,“prohlásil včera Bartoš na adresu Demokratic­kého bloku. Pirátský návrh prý byl ostřejší.

Zatím to proto vypadá, že blok stran má šanci fungovat jen v současném složení a jen pro vyjednáván­í o obsazení orgánů nové Sněmovny.

Nabídka postů

„Systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá,“pustil se do nového bloku stran šéf ANO Babiš.

To první místopředs­eda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek včera rovnou přišel s nabídkou pro nový blok.

„Chceme navrhnout kolegům Demokratic­kého bloku k dispozici šest výborů. Nabídka víceméně reflektuje požadavky subjektů, než se sdružily,“uvedl.

Zástupci bloku však chtějí víc. Představov­ali si aspoň šest předsedů výborů a dva místopředs­edy Sněmovny. Takové rozdělení funkcí ale podle Faltýnka neodpovídá výsledkům voleb.

 ??  ?? Demokratic­ký blok ODS, TOP 09, KDU a STAN chtějí spolupraco­vat zatím jen ve Sněmovně.
Demokratic­ký blok ODS, TOP 09, KDU a STAN chtějí spolupraco­vat zatím jen ve Sněmovně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia