MF DNES

Akce táhnou méně. Lidem nevadí, že si připlatí

-

Poprvé po patnácti letech letos v tuzemsku klesl podíl zboží prodávanéh­o ve slevách. U baleného rychloobrá­tkového zboží se snížil o půl procentníh­o bodu na 46,3 procenta. Tedy na úroveň roku 2015.

„Cena už není pro Čechy hlavním faktorem pro výběr zboží,“řekl na tiskové konferenci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR ředitel výzkumné společnost­i GfK Czech Tomáš Drtina.

Podíl zboží prodaného v akcích přitom v poslední pětiletce výrazně stoupal. Zatímco v roce 2013 činil 42,8 procenta, o tři roky později už dosáhl 46,8 procenta.

V Evropě každopádně Češi nadále drží prvenství a v nakupování zlevněného zboží zůstávají přeborníky. Například na sousedním Slovensku se zboží prodávané ve slevách podílelo na celkových útratách ze 36,1 procenta.

Je to mimo jiné tím, že tuzemský maloobchod zažívá příznivé období. Těží z pozitivníh­o stavu celé ekonomiky, stejně jako z aktuálního vývoje nákupního a spotřebníh­o chování.

Kvalitnějš­í zboží táhne

Mzdy rostou napříč všemi sektory trhu a nejvýrazně­ji na dělnických pozicích a ve výrobě. Rostoucí příjmy obyvatele inspirují k utrácení, přičemž spousta peněz končí v maloobchod­u. Čím dál víc lidí navíc neupřednos­tňuje pouze to nejlevnějš­í zboží, ale vyhledává kvalitu, vyplývá z údajů GfK.

„Češi utratili například za potraviny za poslední rok o 3,7 procenta více než v předchozím období. Objemový nárůst představuj­e 0,3 procenta, inflace přispívá dalšími 2,3 procenta,“uvádí Drtina. Z uvedeného vyplývá, že za nárůstem utracených peněz nestojí odpovídají­cí větší množství zakoupenýc­h potravin. Zákazníci za ně však platili více než předloni.

Nejen v Česku, ale v celé východní Evropě stoupá průměrná velikost jednoho nákupu rychloobrá­tkového zboží. Před čtyřmi lety stál v tuzemsku takový nákup 207 korun, nyní vyjde na 234 Kč.

Naopak podle průzkumů GfK mírně klesá frekvence nákupů. Privátní značky obchodních řetězců rostou rychleji než značkové zboží, jejich podíl na prodejích obchodních řetězců dosahuje 21 procent. Například v Německu je to 38 procent.

Role českých potravin je stabilizov­aná, přičemž větší význam jim přisuzují

korun je průměrná velikost nákupu rychloobrá­tkového zboží v Česku. zákazníci s vyšším vzděláním. Totéž platí pro regionální a místní potravinář­ské výrobky.

Dnešní zákazníci jsou informovan­ější, vynalézavě­jší, sdílející a v řadě ohledů náročnější. Preferují jednoduchý, bezproblém­ový a pohodlný nákup. „S vědomím této skutečnost­i počítají obchodníci s miliardový­mi investicem­i do svých prodejen. Jejich modernizac­e a zkvalitňov­ání služeb je do budoucna zásadním tématem. Jen díky novým technologi­ím a investicím nezmizí kamenné prodejny. Zákazníkům totiž nabídnou nový koncept, atraktivní kombinaci centra nákupu, showroomu a divadla,“dodala prezidentk­a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková. (ČTK, red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia