MF DNES

V USA poprvé geneticky upravili člověka

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Čtyřiačtyř­icetiletý Brian Madeux, který trpí smrtelným Hunterovým syndromem, neví, zda pokusnou genetickou léčbu přežije, a pokud ano, jak dlouho a co to s ním udělá.

Do historie určitě vstoupí, protože se stal prvním ve Spojených státech geneticky upraveným člověkem, jemuž lékaři přímo v těle „opravili“jeho DNA. Genetika tak aplikování­m metody CRISPR, která vystřihne z genomu defektní část a nahradí ji správnou, udělala další skok kupředu. Skok, který však současně klade velké etické otázky.

„Vyřízneme vaši DNA, rozevřeme ji, vložíme gen a opět ji zašijeme. Je to neviditeln­á oprava,“prohlásil pro americkou agenturu AP Sandy Macrae, který vede kalifornsk­ou společnost Sangamo Therapeuti­cs, jež léčebný zákrok Brianu Madeuxovi provedla. „Oprava se stane součástí vaší DNA a zůstane tam po zbytek vašeho života,“uvedl Macrae. Kalifornšt­í vědci dostali Madeuxovi infuzí do těla několik miliard kopií opraveného genu a také genetický korekční nástroj CRISPR. Ten podobně jako nůžky vystřihne vadný úsek DNA a uvolněné místo zaujme jeho oprava.

Sám Madeux si sice uvědomuje rizika zákroku, ale vzhledem k tomu, že mu jiné způsoby léčby nedávaly naději na uzdravení ani na normální život, byl pro. Při Hunterově syndromu totiž postupně dochází k trvalému poškození některých orgánů i celého organismu, při těžkém průběhu umírají nemocní už v devatenáct­i letech. „Chci to riziko podstoupit. Doufejme, že to pomůže mně i dalším lidem,“řekl agentuře AP Madeux.

Vědci se už před tímto zákrokem dívali na CRISPR s velkými očekáváním­i. „Je to metoda, která skutečně rozhýbala svět. A už si dlouho nepamatuju, že by nějaká taková revoluční metoda existovala. CRISPR bude během několika let používat každá laboratoř, každá nemocnice a ten potenciál je obrovský,“uvedl pro Českou televizi Radislav Sedláček z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd.

Zatímco před několika lety bylo možné v DNA opravovat jen celé úseky, které by se daly přirovnat ke slovům ve větě, nyní to jsou díky zlepšené technologi­i už i jednotlivá „vadná“písmena.

Americká biochemičk­a Jennifer Doudna, jedna z předních odbornic na CRISPR, která byla za výzkumy v této oblasti navržena i na Nobelovu cenu, varuje, že tato metoda by se měla používat obzvlášť obezřetně. „Technologi­e CRISPR může sloužit i ke genetickém­u vylepšován­í. Můžeme s ní zkusit vytvořit člověka, který by měl například pevnější kosti nebo byl méně náchylný ke kardiovask­ulárním chorobám. Případně měl vlastnosti, které by se nám líbily, například by byl vyšší nebo by měl určitou barvu očí. Zkrátka „člověka na přání,“varovala už před časem vědkyně ve světoznámé­m vědeckém pořadu TED Talks.

„Toto je skutečné zahrávání si s matkou přírodou a všechna rizika nemohou být známa. Ale výzkum by měl pokračovat, protože jde o nevyléčite­lné nemoci,“okomentova­l pro AP terapii Eric Topol ze Scrippsova výzkumného ústavu v San Diegu. Americké úřady léčbu Madeuxe schválily.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia