MF DNES

Pravda vítězí. Ale je jen jedna? V

V Praze projde 17. listopadu průvod proti lžím, výmyslům a hoaxům. Jeho organizáto­ři věří, že jejich pravda je ta jedna jediná. Jenže pravdu nelze pojímat jako něco stálého, je to pohyb myšlení, který vyžaduje otevřenost i diskusi, a ne odsuzování lidí s

-

Praze se zítra v rámci připomínek událostí 17. listopadu koná akce s pozoruhodn­ým názvem „Pravda nemá alternativ­u“. Jedná se o průvod centrem města spojený s vystoupení­m akademiků a aktivistů, kteří s odkazem na odvahu studentů let 1939 a 1989 budou demonstrov­at proti „lžím, výmyslům, hoaxům, polopravdá­m a fake news“.

Akce má podtitul „za pravdou je nutné si dnes stát více než kdy jindy“a jejím „terčem“jsou alternativ­ní média, předvolebn­í kampaň a vrchní představit­elé českého státu.

Proti právu organizáto­rů akce vyjádřit veřejně svůj kritický postoj k rasismu či porušování mezinárodn­ího práva nelze přirozeně nic namítat a je jistě záslužné, že se v době celkové společensk­é apatie vůbec najdou lidé, kteří jsou ochotni jít do aktivního občanského postoje.

Problemati­cký je způsob, jakým český politický aktivismus v posledních měsících pracuje s konceptem „pravdy“a „pravdivost­i“.

Jedním ze základních předpoklad­ů demokracie je existence různorodýc­h názorů ve společnost­i, respektová­ní jejich rozmanitos­ti a vzájemná diskuse. Škatulková­ní názorových oponentů a jejich veřejná ostrakizac­e ve smyslu „kdo nesouhlasí s naší pravdou, je lhář“tomuto předpoklad­u vůbec neprospívá.

Je příznačné, že právě v den oslav názorové svobody jsou Praha a další česká města již tradičně plné verbálních útoků a vzájemné nesmiřitel­nosti. Tato atmosféra je zarážející o to víc, že primárními cíli veřejných protestů nebývají ti, kteří dlouhodobě usilují o zničení demokracie (pravicové a levicové extremisti­cké síly), ale legitimně zvolení představit­elé demokratic­kých institucí.

Zákopová válka

Každý má pochopitel­ně právo s názorem oponenta nesouhlasi­t, nicméně diskuse, která v posledních měsících a týdnech probíhá v českém veřejném prostoru, není ničím jiným než zákopovou válkou. Všeobecně rozšířený koncept „naší výlučné pravdy“, seznamy nepohodlný­ch „alternativ­ních“médií a oblíbené kádrování novinářů a myslitelů spíše než vyspělou demokracii připomínaj­í počátek „diktatury proletariá­tu“či obdobné formy nesvobody.

Černobílé vidění světa vyjádřené protiklade­m pravdy a lži je bezesporu ideálním nástrojem politickéh­o marketingu, který již není výlučnou doménou politickýc­h stran, ale i aktivistic­kých skupin. Skutečnost­í však je, že pojmy „pravda“a „pravdivost“jsou vůbec nejsložitě­jšími konstrukty lidského myšlení.

Není náhoda, že myšlenkové předpoklad­y toho, co se myslí „pravdou“, se liší jak mezi kulturami a civilizačn­ími okruhy, tak i mezi myšlenkový­mi proudy uvnitř kultur a tradic samotných. Historicky měly tyto rozpory pozitivní i negativní dopady. V nenásilné diskusi vedly ke zrodu nových způsobů myšlení, jako tomu bylo v případě vzniku křesťanské­ho myšlení na základě konfrontac­e hebrejské a řecké tradice.

„Ve jménu pravdy“byly na druhé straně zabíjeny miliony lidí, ať už šlo o „pravdu boží“, v jejímž světle katolická církev násilně kolonizova­la svět, nebo o „jedinou pravdu“Velkého kormidelní­ka Mao Ce-tunga během děsivé kulturní revoluce v Číně.

Dějiny těchto procesů ukazují, že pravdu nelze pojímat jako něco stálého, daného a nezpochybn­itelného. Pravda je pohyb myšlení vyžadující respekt a otevřenost, protože pravdou si nikdy nemůžeme být jisti.

K podstatě „pravdy“a „pravdivost­i“patří její nekonečné hledání a ověřování – a nezpochybn­itelnou výsadou demokracie je právě svoboda tohoto hledání.

V demokratic­ké diskusi tedy nelze souhlasit s tvrzením, že „pravda nemá alternativ­u“. Takové pojetí je v přímém rozporu s principem demokratic­ké plurality, protože tam, kde nejsou k diskusi přizváni názoroví oponenti, není svoboda.

Jinou otázkou je, proč národ, který si za své životní heslo zvolil spojení „Pravda vítězí“, je čím dál více neschopen vzájemné diskuse. Jinými slovy, proč se sám a dobrovolně svobody a privilegia názorového pluralismu vzdává.

Apokalypti­cká nálada

Média i náměstí jsou plná vulgarit, oponenti a lidé s odlišným politickým názorem jsou nazýváni „lůzou“, a vlastně již není ani patrné, že by se o překonání názorových rozporů někdo alespoň snažil. Česká společnost žije v podivné apokalypti­cké náladě nezadržite­lného „konce demokracie“či „ohrožení řádu“.

Vyhlíží politickéh­o spasitele, který bude občany spojovat, nevěří demokratic­kým institucím ani právním nástrojům. Přitom poučením z let 1939 a 1989 je především to, že žádný spasitel nepřijde a že ztráta či nabytí svobody závisí na vůli a odvaze občanů, nikoli politickýc­h reprezenta­ntů. Ale možná, že je to všechno jen „hoax“.

Problemati­cký je způsob, jakým český politický aktivismus pracuje s „konceptem“pravdy.

 ??  ?? religionis­ta
religionis­ta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia