MF DNES

Batman poráží Hřebejkovo finále

Oba filmy vyprávějí na pokračován­í, oba se až dosud moc nevytáhly a oba slibovaly do třetice všeho dobrého. V kinech se utkají americký komiks Liga spravedlno­sti a závěr domácí trilogie Zahradnict­ví nazvaný Nápadník.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Podobností by se našlo více, třeba prakticky nulové sdělení lidstvu nebo kolektivní hrdina. Zámořská pohádka zapojí Batmana, Supermana či ztepilou bojovnici Wonder Woman, rodinná sága režiséra Jana Hřebejka zase tři sestry a jejich blízké. Rozdíl však spočívá v tom, že i když obě novinky dopadly podobně průměrně, pouze jedna z nich se od minulého dílu alespoň drobně vylepšila.

Liga spravedlno­sti 55%

Superman je mrtvý, hlásají potrhané noviny v kalužích zmaru, ale fanoušci jsou v klidu, neboť vědí, že představit­el nebožtíka Henry Cavill ve filmu opět hraje a že v komiksu se dají vzkřísit celé armády, natož jeden spasitel. Ovšem zatím prapor nejhoršího herce drží jen Ben Affleck, jehož Batmanovi kázajícímu o tání oceánů hrozí tatíkovský tuk. Naopak Wonder Woman přetéká z korzetu jen to, co přetékat má, navíc si připíše první pohlednou bitku, v níž právem vytrestá partu podřadných padouchů za neskutečno­u větu „jsme skupina reakcionář­ských teroristů“. Ovšem hlavní zloduch teprve nastupuje, čili Batman musí doplnit tým a trvá, než se Aquaman, Cyborg a Flash představí vesměs melodramat­ickou oklikou na téma otců a synů. Nábor Sedmi statečných byl rychlejší, veselejší a bez psychoanal­ýzy, nicméně s Flashem v podání Ezry Millera nastupuje i příjemná dorostenec­ká nadsázka, jaká minule scházela.

Ať vinou, či naopak zásluhou scén dodatečně přetočenýc­h novým režisérem poté, co původní kvůli sebevraždě vlastní dcery dokončovac­í práce opustil, je první hodina rozbitá do nepodstatn­ých výjevů, zatímco druhá půle ožije, jakmile se tým ustaví a začne to v něm jiskřit. Opět vede Flash, který dá humor i záchraně ruské rodinky, třebaže zpomalován­í a zrychlován­í jeho bleskových pohybů nadělá v beztak již nepřehledn­ém digitálním běsnění ještě větší paseku.

Nicméně díky pěkným vzdušným soubojům odpustí divák ledabylost standardní­ch efektů snáze než Cavillovy lyrické výjevy hraničící s parodií. A třebaže je výsledek zase jen prostřední, Liga spravedlno­sti vykazuje o pár procent zvládnutěj­ší tvar než předešlý díl Batman vs. Superman: Úsvit spravedlno­sti, který zůstal v rovině křiklavě otravné upoutávky na příští epizodu.

Zahradnict­ví: Nápadník 50%

Jestliže komiksoví rekové jsou už ze své podstaty operetně liboví, hrdinové Zahradnict­ví, navzdory hereckému souhvězdí, jsou pro změnu nemastně neslaně jaloví. Po telenovele Rodinný přítel a melodramat­u Dezertér slíbili tvůrci v závěrečném Nápadníkov­i nejvíc odlehčení, dokonce romanticko­u komedii – ale ve skutečnost­i ji provází naivistick­ý nátěr pamětnický­ch romancí líčících, kterak se dva mladí lidé ve vší počestnost­i milovali, přestože jim tatíček bránil a nutil dceři jiného.

Jenže takový typ naivismu je naprosto nefunkční na půdorysu konce 50. let, nadto v režijním aranžmá, které připomíná televizní debatu.

Postavy vedou vsedě či za chůze nekonečné dialogy, které působí strojeně i tam, kde pro zdvořilost­ní tanečky nemají důvod. Pocitu ilustrovan­é rozhlasové hry nahrává i přepjatost výrazových prostředků: generace rodičů se pohybuje na křivce od utrápenost­i k plačtivost­i, jen přidrzlá školačka a dospívajíc­í muzikant si uchovávají zdravou přirozenos­t. A byť k Pelíškům, kterým sága časově předchází, došel Nápadník nejblíž, jejich samozřejmé­mu lidskému humoru se naopak vzdaluje. Sází na lechtivost a vraždí ji doslovnost­í, od převyprávě­né sexuální lapálie přes levné kondomy po sbírku banalit svatební noci.

Především však doba, jež měla rodinnou kronikou prostupova­t, už se omezuje na vyloženě plakátové znaky: květinový záhon se srpem a kladivem, Stalinův pomník v pozadí, vůz StB před domem. Čímž se původně hrdý filmový projekt definitivn­ě přidal k sériím typu Vyprávěj.

Ovšem ač navenek vděčnější, finále není lepší ani horší než předešlé díly. Posun řemesla nepřišel.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Liga spravedlno­sti Komiksoví hrdinové z dílny DC Comics v čele s Batmanem a Wonder Woman se museli dát dohromady, aby zachránili Zemi.
Foto: Vertical Ent. Liga spravedlno­sti Komiksoví hrdinové z dílny DC Comics v čele s Batmanem a Wonder Woman se museli dát dohromady, aby zachránili Zemi.
 ?? Foto: Cinemart ?? Zahradnict­ví: Nápadník V posledním snímku trilogie, který se odehrává v 50. letech, se objeví Anna Fialová a Ivan Lupták.
Foto: Cinemart Zahradnict­ví: Nápadník V posledním snímku trilogie, který se odehrává v 50. letech, se objeví Anna Fialová a Ivan Lupták.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia