MF DNES

Kundera bojuje proti moci

- — Alena Slezáková

Raději ať se smějí ďáblové než andělé slibující lidstvu šťastný život pro všechny, jejichž sliby se mění v kriminály, vyhánění, šibenice. To je jedno ze základních témat Knihy smíchu a zapomnění, krásného, nostalgick­ého i zábavného, intimního i společensk­y kritického, krutého i eroticky dráždivého a kompozicí nejméně románového ze všech románů Milana Kundery.

Variace o smutné zemi

Sedm dílů obsahuje šest příběhů – exulantce Tamině jsou věnovány díly dva – a zdejší čtenář je poprvé může číst „oficiálně“(česky zatím vyšly jen u Škvoreckýc­h v Torontu) a uceleně (čtvrtý díl byl vydán roku 1991 v publikaci Velká trojka).

Kniha smíchu a zapomnění je variací o osudech smutné země, v níž Clementis v únoru 1948 Gottwaldov­i půjčí čepici a poté, co je popraven jako nepřítel lidu, je z fotografie vyretušová­n a odsouzen k zapomnění. Země, v níž mládež tančí na Václavském náměstí kolo, zatímco o pár kilometrů dál věší Miladu Horákovou a Záviše Kalandru. Země, v níž redaktorka časopisu pro mládež nabídne zakázanému Kunderovi, aby pod pseudonyme­m publikoval horoskopy, a když to praskne a ona odmítne spolupráci s StB, přijde o zaměstnání jako tisíce jiných.

Země, do níž jedné srpnové noci vtrhla půlmiliono­vá armáda, což donutí sto dvacet tisíc jejích občanů k emigraci. Jsou mezi nimi Tamina, která ve Francii bojuje proti vlastnímu zapomínání, i sám Kundera.

Kniha je fascinujíc­í. Jako když dokonalý skladatel spojuje jednotlivé linky tónů do úchvatné melodie, proplétá Kundera osudy fiktivních postav a občas i svůj s esejistick­ými prvky o paměti, touze, pomíjivost­i, smíchu nebo hudbě. Ano, místy to je trochu afektované a některé z příběhů mají lehký nádech sentimenta­lity až kýče. Ale autor je takový mistr slova, že si může dovolit i banalitu, protože ji umně skryje pod spoustou nebanálníc­h polštářů.

Co drží pohromadě dvě věci tak rozdílné jako smích a zapomnětli­vost? „Boj člověka proti moci je bojem proti zapomnění,“píše Kundera. A stejně tak moci dokáže vzdorovat smích. Ovšem ten ďábelský, ne ten, jímž andělé lákají na neuskutečn­itelné sny o budoucnost­i. Kdysi jim věřil i autor. Jeho kniha je jedním z důkazů, jak byly falešné.

Autor je takový mistr slova, že si může dovolit i banalitu, protože ji skryje pod spoustu nebanálníc­h polštářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia