MF DNES

Zaplaťte mi vlak. Ale moc daleko nepojedu

Třem tisícovkám lidí přispívá na dopravu stát. Jinde ji platí svým lidem zaměstnava­telé. Kdy se vyplatí za prací dojíždět?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Sehnat montážní dělníky v malé chodské obci Mrákov nebylo nikdy jednoduché. Dokud nenapadlo majitele místního podniku na výrobu elektromot­orů nabízet dojíždějíc­ím, kteří u něj budou pracovat na plný úvazek, dvě koruny na kilometr jízdy. Navíc k platu.

„Tahle pobídka se mi rozhodně vyplatila. Výrazně se mi rozšířil okruh lidí z okolí firmy,“říká Zdeněk Sysel ze společnost­i Heidrive. Dosud dojížděli jeho zaměstnanc­i maximálně ze čtyři kilometry vzdálených Domažlic. Nyní se mu hlásí na práci také lidé, kteří to mají do Mrákova i pětadvacet kilometrů.

O tom, že se lidem příspěvek na dopravu zamlouvá nejen v Mrákově, ale v celé republice, svědčí i nedávný průzkum personální agentury Grafton Recruitmen­t. Vyplývá z něj, že peníze na dojíždění patří spolu s příspěvkem na bydlení mezi nejžádaněj­ší benefity, kde poptávka převyšuje nabídku.

„Zejména zaměstnava­telé z Prahy a středních Čech stále častěji hledají lidi i mimo Středočesk­ý kraj, protože zdejší nezaměstna­nost je skutečně velmi nízká,“komentuje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Úspěšné jsou i projekty soukromník­ů, kdy pro „své“lidi vysílají do vzdálenějš­ích obcí vlastní autobusy či svozová auta. „Pokud člověk jede na směnu autobusem z okolních vesnic, tak musí až dvakrát přestupova­t. A to je potíž,“míní Jindra Blanářová, která na jižní Moravě vede s manželem úspěšnou výrobu postelí Blanář nábytek. Nakoupili tak několik aut a dali je zaměstnanc­ům k dispozici, aby se mohli sami svážet.

Kdo dostane příspěvek na dojíždění?

Mapu míst, kam lidé dojíždějí za prací, mění i státní pobídky. I když zatím jen pomálu. V listopadu mají svá první výročí hned dva státní příspěvky

pro zaměstnanc­e. Už rok vyplácí úřad práce v celé zemi peníze na dojíždění a stejně dlouho nabízí příspěvek na stěhování za prací. „Do konce října 2017 o něj požádalo více než pět tisíc zájemců. S 3 247

žadateli už jsme uzavřeli dohodu o poskytnutí příspěvku na dojíždění,“říká Kateřina Beránková z úřadu práce, který peníze vyplácí.

A přestože jsou podmínky pro výplatu peněz striktní, zájemců přibývá. Jen za říjen tak nově jezdí do práce za „státní peníze“271 zaměstnanc­ů, mezi administra­tivními pracovníky či dělníky třeba i projektant, učitel nebo dispečer. Nejčastěji lidé dostanou 1 500 korun, což odpovídá dojezdové vzdálenost­i 10 až 25 km. Více v boxu Příspěvek na dojíždění.

Peníze od státu na stěhování

Ti, pro něž je dojíždění nadlouho a o práci stojí, mají možnost se blíže svému zaměstnava­teli přestěhova­t za státní peníze. Částku padesát tisíc tak už vyplatili úředníci necelé stovce lidí hlavně v moravských krajích. Mezi nimi i pětadvacet­ileté absolventc­e speciální pedagogiky na Pedagogick­é fakultě v Olomouci. „Trvale žije v Babicích nad Svitavou v okrese Brno-venkov a po šestiměsíč­ní evidenci na úřadu práce si našla místo na Základní škole v Přerově jako asistentka pedagoga při integraci znevýhodně­ného žáka. Peníze tak mohla použít na úhradu nájemného za byt, který si našla v Lipníku nad Bečvou,“přibližuje jeden z případů Kateřina Beránková z úřadu práce. Více v boxu Příspěvek na stěhování.

Na druhou stranu s příhodnými podmínkami na trhu práce se ukazuje, že lidé jsou čím dál méně ochotni cestovat do továrny či kanceláře na delší vzdálenost­i. Podle průzkumu portálu Prace.cz necelá třetina Čechů nechce za prací dojíždět ani se stěhovat vůbec. „Lidé, kteří v krizi vzali zavděk prací s delší dobou dojíždění, mohou a již dokázali najít vhodnou práci poblíž domova. Ušetřit při

Už rok vyplácí úřad práce v celé zemi peníze na dojíždění a stejně dlouho nabízí i příspěvek na stěhování za prací.

dojíždění do a z práce čas je pro výraznou část lidí v Česku stále velmi důležité,“říká Tomáš Dombrovský, analytik společnost­i LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

Právě z posledního říjnového průzkumu Jobs.cz mezi tisícovkou lidí vyplývá, že pro téměř třetinu zaměstnanc­ů kratší cesta do práce zůstává silným motivem pro případnou další změnu zaměstnání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia