MF DNES

Praha pochytala desítky taxi

Město rozdalo nepoctivým šoférům pokuty za 450 tisíc. Podle taxikářů by mělo být kontrol víc

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Místo zastavení pražské dopravy se řidiči ze Sdružení českých taxikářů rozhodli stopnout svou plánovanou protestní akci, s níž chtěli začít včera nad ránem. Rozbroj s magistráte­m chtějí přenést z ulic na radniční půdu. Na ní chtějí se zástupci města a policie řešit problemati­ku taxislužby v metropoli, které šlapou na krk služby sdílené ekonomiky typu společnost­i Uber.

Členové sdružení totiž nejsou nadále spokojeni s tím, jak se město se službou vypořádává. Praha se včera v reakci na plánovaný protest pochlubila statistiko­u kontrol, které provedla od 4. října letošního roku. Tehdy začala platit novela zákona o silniční dopravě.

„Kontroly jsou spravedliv­ě rozdělené. Pražských řidičů taxi je zhruba 8 300 a počet 225 kontrol, které jsme uskutečnil­i od 4. října, představuj­e 2,71 procenta všech řidičů. Počet řidičů služby Uber se odhaduje jako doposud, budeme nuceni v protestech pokračovat,“uvedlo sdružení ve svém prohlášení.

Podstatné je dění po kontrole

kteří asi nejsou schopni více řešit. Pokud se bude Uberu týkat zhruba čtvrtina kontrol, tak nemáme problém. Podstatněj­ší je, co se děje po kontrolách,“řekl předseda Asociace koncesioná­řů v taxislužbě Daniel Tarljovski.

Právě to chce řešit asociace s hlavním městem. Podle ní by totiž město mělo dávat řidičům služby Uber častěji kauce a zajistit, aby je za řidiče neplatila společnost. Případně aby se kontrol dělalo více, což by vedlo k častějšímu ukládání finančního postihu a firma by si podle Tarljovské­ho rozmyslela, zda pomůže všem řidičům v jejích službách.

K setkání by mohlo dojít podle magistrátu ve chvíli, kdy budou nově obsazena ministerst­va, kterých se problemati­ka Uberu týká. Pozváni pak budou ministři, odpovědní úředníci, zástupce dispečinků a digitálníc­h platforem. Cílem bude najít řešení, které nebude diskrimina­ční pro žádnou ze skupin.

Nejen mezi taxikáři se rodí nápady, jak zlepšit pražskou taxislužbu. Několik návrhů připravuje i zastupitel Patrik Nacher (ANO), který se problemati­kou taxi zabývá. Podle něj by se mělo město zabývat výší maximální ceny, kterou musí taxikáři správně dodržovat a jež se roky nezměnila.

Nacher soudí, že by mohla platit jen pro vozidla, která si lidé „odmávnou“na ulici. U taxi, které si člověk zavolá přes dispečink či aplikaci, by být nemusela, protože v rámci konkurenčn­ího boje služby stejně nabízejí za kilometr nižší cenu, než jim město dovoluje.

Zároveň by se mělo zvážit, zda by nemělo smysl udělat aplikaci, přes niž by město kontrolova­lo, zda vozidla na štaflech mají seriózní ceny. Bez aplikace by řidiči na vyhrazenýc­h místech pro taxi stát nemohli.

My jsme čekali větší počet kontrol, ale chápu, že magistrát má omezený počet lidí. Pokud se bude Uberu týkat zhruba čtvrtina kontrol, tak nemáme problém.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Říjnový protest Taxikáři se minulý měsíc rozhodli na problém s Uberem upozornit protestní jízdou kolem ruzyňského letiště.
Foto: M. Šula, MAFRA Říjnový protest Taxikáři se minulý měsíc rozhodli na problém s Uberem upozornit protestní jízdou kolem ruzyňského letiště.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia