MF DNES

Kulka ho zabila jako Opletala, mladý pekař nemá ani hrob

Výstřely okupantů zabily před 79 lety na stejném místě dva mladíky. Medik Jan Opletal se stal symbolem, pekař Václav Sedláček zůstal zapomenut.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Blížilo se první výročí vzniku Českoslove­nska v temné éře okupace a metropole v říjnu 1939 vřela. Němci do ulic poslali posílené jednotky OrPo a SchuPo (ochranné a bezpečnost­ní policie), SS či SA. Proti demonstran­tům vyrukovala i česká protektorá­tní policie.

„Šlo tehdy o nejmasověj­ší protestní akce v okupovanýc­h zemích,“uvedl k demonstrac­ím v Praze roku 1939 historik Tomáš Pasák. Rozsah protestů rozzuřil i Adolfa Hitlera. „Vůdce vydal pokyn potlačit odpor i za použití těžkých zbraní,“vypověděl o tom po válce Karl Hermann Frank, tehdy státní tajemník v úřadu říšského protektora.

Dav zahnaný do pasti

Do ulic v sobotu 28. října 1939 vyrazilo asi 100 tisíc lidí. Mezi protestují­cími na Václavském náměstí nechyběl ani dvaadvacet­iletý pekař Václav Sedláček. Podle rodičů si tehdy vzal svůj sváteční oblek. „Na Václavském náměstí dav rozháněla protektorá­tní jízdní policie,“uvedl historik Josef Leikert. Sedláček s desítkami dalších lidí před údery obušků a zpěněnými koňmi I. policejní švadrony z horní části náměstí ustupoval ulicí Ve Smečkách směrem k Žitné, kde Sedláček bydlel.

Tohle místo se stalo pastí. Od Vinohradsk­ého náměstí (dnes náměstí Míru) sem německá policie razantně zaháněla aktéry dalšího protestu. „Kdosi vydal rozkaz k rozchodu. Ale nebylo kam,“vzpomínali svědci. Krátce po šesté hodině večer se ozvaly první výstřely vypálené z linie německých policistů. Kulka Sedláčka zasáhla do srdce, během několika minut zemřel. Jen o pár metrů dál výstřel těžce zranil studenta lékařské fakulty Jana Opletala, který zemřel 11. listopadu. Objevila se však i alternativ­ní verze, že na Opletala vypálil někdo z německých studentů techniky.

Václav Sedláček se stal jednou z nejpozapom­enutějších obětí německé okupace. Tichý a nenápadný byl již obřad uložení k poslednímu odpočinku na Branickém hřbitově 4. listopadu 1939. Jenže ani jeho náhrobek již nelze nalézt. V půli 60. let došlo ke zrušení neudržovan­ého hrobu.

Pohřbu se směla zúčastnit jen rodina. Tisk dostal striktní příkaz o aktu se nezmiňovat. Na pořádek na uzavřeném hřbitově dohlíželo několik uniformova­ných protektorá­tních strážníků. A nade vším bděli úředníci z gestapa.

Na českého vlastence měl mladík i poněkud nezvyklou minulost. Na svět přišel totiž v Recklingha­usenu v Porýní jako příslušník druhé generace českých horníků usazených na západě Německa. Do Českoslove­nska se Sedláček s rodinou odstěhoval na začátku 30. let, do Prahy zamířil po Mnichovu a okupaci pohraničí v roce 1938. Václav začal pracovat v pekárně na Smíchově, bratr Karel na Starém Městě.

I Karel Sedláček měl pohnutý osud. Bratrovu smrt chtěl pomstít, ale nedostal k tomu příležitos­t. Německé policii ho udal zřejmě někdo ze zaměstnava­telů. Gestapo Sedláčka deportoval­o do koncentrač­ního tábora, odkud se nevrátil.

Jacobiho osudný seznam

Těžkým zraněním v nemocnici na Karlově náměstí 11. listopadu 1939 podlehl i Jan Opletal. Jeho pohřeb o čtyři dny později se stal na rozdíl od toho Sedláčkova národní manifestac­í. Pro okupanty představov­al další záminku k represím.

„Když se 16. listopadu rozhodoval­o o zásahu po studentský­ch demonstrac­ích, tehdejší velitel SD (Bezpečnost­ní služby) Horst Böhme svolal referenty a žádal jména vedoucích studentský­ch organizací, protože skuteční organizáto­ři nepokojů nebyli známi,“vypověděl po válce někdejší šéf pražské SD obersturmb­annführer Walter Jacobi. Svůj přímý podíl na represích popíral. „Vypracoval jsem seznam 12 až 15 vedoucích studentský­ch funkcionář­ů, na jehož základě byli tito vyslýcháni,“připustil pouze.

Jenže ještě 16. listopadu gestapo vpadlo do ústředí Národního svazu studentstv­a. Gestapáci zatkli členy vedení spolku Jaroslava Klímu, Bedřicha Koulu a Jana Weinerta. Ti se ještě den předtím pokusili intervenov­at za zatčené kolegy. Po tvrdých výsleších na ústředí gestapa byli s dalšími studenty zavražděni 17. listopadu v ruzyňských kasárnách.

 ?? Foto: ČTK ?? Zapomenutá oběť Jan Opletal se stal symbolem odporu proti okupantům. Při demonstrac­ích v říjnu 1939 (na snímku roh Václavskéh­o náměstí a ulice Na Příkopě) byl zabit i Václav Sedláček, na něhož dějiny zapomněly.
Foto: ČTK Zapomenutá oběť Jan Opletal se stal symbolem odporu proti okupantům. Při demonstrac­ích v říjnu 1939 (na snímku roh Václavskéh­o náměstí a ulice Na Příkopě) byl zabit i Václav Sedláček, na něhož dějiny zapomněly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia