MF DNES

Vraha odhalila policie po 33 letech od činu

-

Pražští policisté po třiatřicet­i letech objasnili vraždu 46letého muže, kterého útočník uškrtil v jeho bytě na Barrandově. Pachatele se podařilo vypátrat díky otisku dlaně, a přestože se také přiznal, vyvázne bez trestu, protože případ je již promlčený.

Vražda se stala 16. listopadu 1984. Tehdy třiadvacet­iletý mladík ze středních Čech přijel do Prahy na schůzku s dívkou. Po setkání se chtěl večer vrátit vlakem domů, jenže ho nestihl a musel počkat na další, který jel až ráno. „Při čekání na nádraží k němu přistoupil tehdy šestačtyři­cetiletý muž a pozval ho nejprve na pivo do restaurace a pak k sobě domů na panáka. Tam došlo mezi muži ke konfliktu a následnému uškrcení majitele bytu páskem,“popsal tehdejší události policejní mluvčí Jan Daněk.

Při vyšetřován­í vraždy pak vyslechl Sbor národní bezpečnost­i přibližně tisíc lidí a sestavili identikit podezřeléh­o. Zajistili i otisky prstů, které vyšetřovat­ele přivedly na stopu konkrétníh­o muže. „Podezření se ale nepotvrdil­o a žádná stopa nevedla k dopadení pachatele,“řekl mluvčí s tím, že vyšetřován­í bylo ukončeno v roce 1989.

Při ohledání místa činu však technik zajistil i jeden otisk dlaně, který nyní kriminalis­ty z oddělení vražd přivedl na stopu možného pachatele. Na oddělení kriminalis­tické techniky a expertiz Jihomoravs­kého kraje prováděli kontrolu stop z neobjasněn­ých trestných činů, které pak vkládali do elektronic­kého systému. „Díky tomu vyšla shoda s konkrétní osobou, která se dopustila jiné trestné činnosti, a při jejím vyšetřován­í jí byly odebrány otisky,“sdělil Jan Daněk.

Kriminalis­té na základě otisků zadrželi šestapades­átiletého muže. Ten však mohl na místě činu stopu zanechat, i když by se vraždy nedopustil. „Podezřelý se je nejdříve snažil přesvědčit, že s vraždou nemá nic společného. Pak se začal do výpovědi zaplétat a po chvilce se k činu doznal,“řekl Daněk.

Vrah policistům řekl, že se celou dobu bál přijet do Prahy. Nyní mu prý hned dvakrát spadl kámen ze srdce. „Poprvé, když se k činu přiznal a viditelně se mu ulevilo. Podruhé, když zjistil, že ho pozemský soud za tuto vraždu již nepotrestá. Případ byl totiž promlčen,“zakončil mluvčí. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia