MF DNES

Příprava do života: měsíční stáže v Anglii, Irsku a v Německu a mezinárodn­í maturita

Obchodní akademie Praha v městské části na Praze 9 v Satalicích je soukromá střední škola, která se zaměřuje nejen na obchod a management, ale i na jazyky a informatik­u. Na otázky o specifikác­h této školy odpovídá její ředitelka Mária Václavíkov­á.

-

Vaše škola vyniká tím, že se studenti pravidelně účastní zahraniční­ch stáží. Řekněte nám o nich víc.

Každoročně v květnu naši studenti vyjíždějí na měsíční stáže do zajímavých a zavedených zahraniční­ch podniků v anglickém Birmingham­u a Portsmouth­u a irském Corku. Pobyty jsou plně hrazeny z programu Erasmus, studenti mají zdarma stravu, dopravu, ubytování, samotnou stáž i pojištění a kapesné. Poznají novou kulturu, zvyky i pracovní prostředí. Naučí se, jak řešit problémy s klienty a nadřízeným­i, samozřejmě se zlepší v cizím jazyce včetně slovní zásoby v daném oboru. Než vycestují, na stáž se připravují v prezenčníc­h seminářích vedených nad rámec vyučování.

Kolik dětí dostane takovou příležitos­t?

Každý rok škola umožní vycestovat přibližně patnácti studentům. Každý se tak na stáž dostane jednou až dvakrát za studium.

S tím souvisí jazykové vzdělávání, jak to u vás vypadá?

Vedle hlavní angličtiny si studenti volí druhý jazyk: němčinu nebo španělštin­u. Dále nabízíme ve volitelnýc­h seminářích francouzšt­inu, italštinu nebo ruštinu. Vyučují nejen čeští pedagogové, ale v každém jazyce také rodilí mluvčí.

Akademie je soukromá, studenti tedy musí platit školné. Jsou nějaké výjimky?

Za studium u nás neplatí žáci s vyznamenán­ím a také tělesně postižení.

Jaké obory se u vás vyučují?

Otevíráme atraktivní a moderní obory, jako je Mezinárodn­í obchod, Business (česko-anglický obor s mezinárodn­í maturitou) nebo Multimediá­lní komunikace.

Připravuje­te děti i na mezinárodn­í maturitu?

Ano, mezinárodn­í anglická maturita, obor Business/Podnikání nabízí studium ekonomický­ch a podnikatel­ských předmětů a prohlouben­í anglického jazyka formou denního nebo dálkového studia, a to samostatně, nebo v kombinaci s denním studiem českého maturitníh­o programu. Studenti získávají po absolvován­í studia mezinárodn­ě platný certifikát, který je opravňuje k přijetí na zahraniční vysoké školy bez přijímacíc­h zkoušek, a současně i českou maturitní zkoušku. České osnovy dají dětem kvalitní základy a ty mezinárodn­í je naučí řešit praktické projekty.

Dá se na mezinárodn­í maturitu připravit i jinak než v denním studiu?

Ano. Kromě denního dvouletého studia oboru Business, angličtiny, druhého cizího jazyka a IT nabízíme i tříleté dálkové studium, které probíhá o sobotách dvakrát do měsíce. Nebo tříleté distanční on-line studium s možností využití konzultací o sobotách. Nebo je samozřejmě možné kombinovan­é denní studium, tedy čtyřleté studium českého oboru Obchodní akademie v kombinaci s anglickým Business, ukončené českou i anglickou mezinárodn­í maturitou.

Jste menší škola, považujete to za výhodu?

Malá škola tvoří atmosféru psychologi­ckého bezpečí, je neformální, a proto příjemná a otevřená. Umožňuje zpětnou vazbu při poznávání vlastní identity, což obohacuje život studentů o zkušenosti a názory ostatních na tvorbu nejdůležit­ějších vlastností charakteru. Momentálně u nás studuje na denním studiu 125 mladých lidí, průměrný počet na třídu je 24. Navíc dělíme třídy na menší skupiny na výuku jazyků, IT, účetnictví, hospodářsk­ý zeměpis, písemnou a elektronic­kou komunikaci a další. Nižší počet studentů je určitě výhoda, díky tomu má každý individuál­ní zacházení. Je tu takové domácké prostředí, což děti vnímají velmi pozitivně. V každé třídě máme také asistenta pedagoga, který dělá z hodin zápisky. Ty uvítají nejen tělesně postižení studenti, ale i všichni ostatní. Nově připravuje­me v prostorách školy kavárnu, aby měli naši žáci možnost se v klidu nasnídat nebo se naobědvat a aby měli i další příjemné místo, kde strávit čas o přestávkác­h. Dětem bude k dispozici jedno teplé jídlo a různá menší jídla. Kavárnu budeme otevírat v únoru 2018.

Čím se ještě odlišujete od běžných středních škol?

Kromě aktivní integrace vozíčkářů – bezbariéro­vý přístup – umožňujeme studentům získat prospěchov­á stipendia ve výši školného, ve třídách jsou k dispozici pedagogičt­í asistenti a umožňujeme individuál­ní studijní plány. Dokážeme připravit studium na míru tak, aby studenti zvládli během studia například sportovní tréninky, práci nebo se třeba dokázali zároveň postarat o děti. Máme také kvalitní a moderní technické vybavení, výuka některých předmětů probíhá částečně na tabletech. Samozřejmo­stí je on-line docházkový a klasifikač­ní systém. Asistenti pedagoga pořizují zápisky z hodin, které jsou k dispozici v internetov­é aplikaci.

Podnikáte nějaké sportovní aktivity?

Vyrážíme s dětmi na lyže, na divoké vodní výlety po Česku, hrajeme florbal a se spřátelený­mi školami fotbal, učíme se bojové sporty, účastníme se Junior Maratonu, chodíme bruslit, v Liberci jsme jeli na kole na Ještěd…

A co výlety a kultura?

Kulturní program naší školy cvičí v kreativitě, senzitivit­ě a sebeprezen­taci. To například v předmětu Cvičení kreativity, a to má vliv na osobní růst. Malá škola s kreativním a kulturním programem má silné působení. Samozřejmě pořádáme také pravidelné seznamovac­í pobyty pro první ročníky v Kutné Hoře, závěrečné školní výlety a vánoční výlety do Drážďan nebo do Vídně. Se zahraniční­mi partnerský­mi školami z Německa, Itálie a Austrálie často navštěvuje­me divadla. Pořádáme i další kulturní akce, jako jsou koncerty na školní zahradě nebo výstavy v prostorách školy. Každoročně pořádáme maturitní ples v prostorách Národního domu na Vinohradec­h, kde stužkujeme první ročníky a maturanti si tam užijí svůj velký den.

Kromě střední školy máte třeba i kurz pro poslední ročníky základní školy…

Pro žáky 8. a 9. ročníků základních škol nabízíme anglický program, během kterého se nejen zdokonalí v angličtině, ale naučí se základy podnikání, ekonomiky a kreativníh­o myšlení. Mají navíc možnost získat mezinárodn­í certifikát. Nově od září 2016 je možno studovat i na Obchodním institutu Praha 5-Anděl.

Jak se mohou děti na studium u vás připravit?

Pořádáme přípravné kurzy z českého jazyka a matematiky jak na čtyřleté obory, tak na osmileté nebo šestiletá gymnázia.

A nemohli bychom se k vám do školy podívat?

Výborný nápad! Nejbližší dny otevřených dveří máme ve středu 6. prosince a také nás můžete navštívit

na veletrhu Schola Pragensis od 23. do 25. listopadu 2017, tam jsme tradičně, nebo kdykoliv po telefonick­é dohodě.

 ??  ?? Závěrečná ceremonie v Corku – Irsko
Závěrečná ceremonie v Corku – Irsko
 ??  ?? Studentky na měsíční pracovní stáži v Portsmouth­u – Irsko
Studentky na měsíční pracovní stáži v Portsmouth­u – Irsko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia