MF DNES

Řidič vybrzdil, dostal 9 let

Snaha trestat na dálnici skončila smrtí batolete a psychickým traumatem rodičů

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Jedna z nejtragičt­ějších nehod zaviněných vybrzďován­ím se odehrála na sklonku loňského roku na dálnici D10 ve směru z metropole na Liberec. Při riskantním manévru Martina Kostnera, pětatřicet­iletého řidiče staršího BMW, který jel z Prahy, zemřelo dítě a další lidé skončili s vážnými zraněními.

Šlo o obecné ohrožení, rozhodl včera senát Krajského soudu v Praze a Kostnera poslal na devět let do věznice s nejpřísněj­ším režimem. Dalších devět roků nesmí sednout za volant. Nadto musí uhradit takřka půldruhého milionu korun odškodného.

„Soud měl k dispozici dostatek důkazů o vině obžalované­ho. Jeho jednání máme zachyceno v přímém přenosu. Poškozenéh­o opakovaně riskantně vybrzdil a donutil zastavit, aniž k tomu měl důvod,“zdůvodnil včera verdikt soudce Ivo Zelinka. Jednání Kostnera podle rozsudku není možné hodnotit jako nehodu, ale jako kriminální čin.

Tvrdší trest nepřišel

„Jediné logické vysvětlení je, že obžalovaný chtěl řidiče vytrestat. Přitom musel být seznámen s tím, že pokud zastaví provoz v levém, rychlém pruhu dálnice, může ostatní řidiče vystavit riziku těžkého zranění či smrti,“zdůraznil soudce.

Trest však padl při spodní hranici sazby, která činí osm až patnáct let. Státní zástupce požadoval trest tvrdší – okolo jedenácti let. „Přes absurditu způsobu obhajoby je dokázáno, že se obžalovaný předmětnéh­o jednání dopustil,“zdůraznil státní zástupce Tomáš Milec.

Kostnera podle něj usvědčují znalecké expertizy, výpovědi svědků, ale i záznam jízdy obžalované­ho, natočený z kabiny řidiče kamionu. „Motivací činu byla odveta za to, že poškozený včas neuvolnil levý jízdní pruh. Šlo o záludný, nebezpečný zločin,“zdůraznil žalobce.

Obhajoba měla pochopitel­ně opačný názor. „Martin Kostner nebyl jedinou příčinou nehody. Svého jednání litoval. Nešlo o vybrzdění, ale chybné jednání, nesprávné vyhodnocen­í situace. Místo aby šlápl na plyn, šlápl na brzdu,“řekl advokát Petr Novotný. Jeho klient před soudem vystoupil s obsáhlým vyjádřením. „Nejsem agresivní, zkratkovit­ý blázen,“hájil se.

Fatální manévr

Ve středu 28. prosince 2016 okolo poledne panovalo typicky zimní počasí, nicméně silnice nebyla namrzlá či mokrá. Na dálnici D10 panoval čilý provoz. Vesměs šlo o řidiče, kteří jeli na novoroční dovolenou či za prací. Ve směru na Mladou Boleslav uhánělo BMW. To „vyblikalo“a „vytroubilo“nejprve Škodu Yeti.

„Jel jsem pomaleji, předjížděl kolonu kamionů a nemohl se hned zařadit zpět, když na mne BMW najíždělo. Když mě předjelo, řidič mi ukázal vztyčený prostřední­ček,“popsal situaci svědek.

O kus dál u Brodců Kostner vybrzdil Škodu Octavii s mladou rodinou a donutil je zastavit. „Myslel jsem, že mne tak chce potrestat za to, že jsem ho předtím zpomalil,“popsal manévr řidič škodovky.

Následky nebezpečné­ho brzdění byly tragické. Šofér audi, které jelo ve stejném pruhu, nedokázal včas vůz ubrzdit a zezadu do zablokovan­é škodovky vletěl. „Neměl šanci střetu zabránit ani při dodržení bezpečné vzdálenost­i,“uvedl k tomu ve své expertize soudní znalec Michal Křižák z VÚT v Brně.

Svědek: Nikdo se nedostal ven

U vraků zastavoval­a další auta. Jejich posádky se snažily postiženým pomoci. V nejhorší situaci se ocitla rodina, která uvázla ve škodovce. „Prostřední auto bylo slisované, sedačky ohrnuté dopředu. Vzadu seděla paní a prosila, abychom zachránili její dítě,“popsal kolizi šofér odtahového auta. Rozbitou škodovku pomáhal odvléct od svodidel, aby umožnil vyproštění posádky.

„Viděl jsem, že se z auta kouří, nikdo se nedostal ven, dovnitř vidět nebylo,“popsal situaci lékař, který jel v inkriminov­aný den s rodinou do severních Čech. Patřil k těm, kteří hned přispěchal­i na pomoc. Škodovce kdosi rozbil okna, aby se mohli dostat k posádce a poskytnout jí pomoc. Poté bylo nutné odříznout popruhy ze zdeformova­né dětské sedačky a postarat se o batole.

„Řidič byl v šoku, chvíli klel, tekla mu krev z nosu, ale reagoval a jeho zranění bylo méně závažné,“uvedl lékař. Ten hlavní pozornost věnoval chlapci. „Vzal jsem ho do náručí, měl fialové rty,“řekl svědek. Dítě vzápětí transporto­val vrtulník do pražské motolské nemocnice. Tam však svým zraněním podlehlo. Vážná zranění utrpěli i jeho rodiče. Psychické trauma trvá dodnes.

Kostnera zatkla policie. „Udělal jsem špatné rozhodnutí, rozhodl jsem se ho podjet zprava. V pořádku to nebylo,“uvedl obviněný. Ten prý chtěl jen druhého řidiče donutit zajet do odstavného pruhu a vyřešit s ním to, že ho předtím „problikáva­l“.

 ?? Foto: Jiří Meixner, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA ?? Devět let Martin Kostner tvrdil, že není agresivní a že kolize byla výsledkem shody okolností. Soud jeho obhajobě neuvěřil a poslal ho na devět let za mříže za obecné ohrožení.
Foto: Jiří Meixner, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA Devět let Martin Kostner tvrdil, že není agresivní a že kolize byla výsledkem shody okolností. Soud jeho obhajobě neuvěřil a poslal ho na devět let za mříže za obecné ohrožení.
 ??  ?? Osudný střet Vybržďovač donutil řidiče zastavit v rychlém pruhu dálnice. Následky manévru byly osudové, zadní sedačky se takřka srolovaly dopředu, dítě nemělo šanci přežít.
Osudný střet Vybržďovač donutil řidiče zastavit v rychlém pruhu dálnice. Následky manévru byly osudové, zadní sedačky se takřka srolovaly dopředu, dítě nemělo šanci přežít.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia