MF DNES

Jak porazit Federera

I když se vztekal, na Turnaji mistrů zase vyhrál

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

ebyl to zápas, který by celý odběhal s gentlemans­kým úsměvem a v klidu. Leccos ho štvalo. „Ve druhém setu jsem sešel z cesty,“vyčítal si Roger Federer. I tak to byl zápas vítězný. Jako prakticky celý rok 2017. Souboj na Turnaji mistrů, v němž 20letý Alexander Zverev statečně vzdoroval a padl 6:7, 7:5, 1:6, patřil mezi vzácné chvíle sezony, kdy byl švýcarský velmistr reálně ohrožen. Roger Neporazite­lný? Ne zcela. Roger Dominující? To rozhodně ano, když jej od ledna zatím předčili pouze čtyři soupeři – mezi nimi jednou právě Zverev.

„Proto cítím velkou úlevu, že poslední duel nebude soubojem o vše,“pronesl Federer již jako jistý semifinali­sta. Že by však dnes tím pádem proti Marinu Čiličovi snad hodlal dopustit porážku číslo pět, to je podobně pravděpodo­bné, jako že Švýcaři začnou znenadání houfně utrácet za zbytečnost­i.

Federer má za sebou 55 soubojů, což není žádná gargantuov­ská dávka. Minimum porážek – v necelých osmi procentech startů – je přesto udivující. Třeba Andy Murray měl loni při své fenomenáln­í sezoně bilanci 78–9; zvlášť druhou polovinu roku 2016 byl de facto neporazite­lný, přesto padl ve více než 10 procentech duelů. Leda Novak Djokovič, model 2015, byl s titánským poměrem výher a porážek 82–6 lepší.

v této sezoně vyhrál Roger Federer, vyneslo mu to i dva grandslamo­vé tituly.

předčili ho jen Donskoj (Dubaj), Haas (Stuttgart), Zverev (Montreal) a Del Potro (New York). řady sázkařů. Další dvě porážky již patří do kategorie „tohle se mohlo stát“. Na amerických betonech se Federer trápil s bedry, Zverev jej udolal v Montrealu až ve finále. „Po dovolené je to pro tělo vždycky šok,“říkal Federer; po Wimbledonu si dopřál oddech. Na US Open následně ve čtvrtfinál­e gratuloval Juanu Martínovi del Potrovi. Toť vše. Přestručný seznam. Může se v Londýně rozšířit? Byť to k jeho stylu a přístupu k tenisu nesedí, čistě teoreticky nemusí Federer proti Čiličovi útočit naplno. A pak? Ve druhé skupině odstoupil Rafael Nadal, jistá světová jednička. Jako největší šance pro antifedere­rovce tak vypadá případná finálová repríza mače se Zverevem.

Dále tu jsou faktory vnější. I ony přispěly k tomu, že Federer v Londýně nemašíruje bez úkroků.

„Je tady těžké sbírat vítězné míče,“říká o povrchu v O2 areně. „Každý to vidí. Kurt je rychlejší, což nás k sobě přibližuje. Já v prvním setu proti Zverevovi chvílemi pomalu vůbec nereturnov­al. Tolik jsem se soustředil na obranu, že jsem zapomněl na svůj standardní útok.“

A vida – i tak vyhrál. „Věřím, že tu budu čím dál lepší,“varuje Švýcar. Fenomén, jemuž se letos porážky omrzely na maximum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia