MF DNES

NOVÁ MÚZA MILIARDÁŘE JANEČKA

-

Nebude vám vadit mluvit o svém vztahu s Karlem Janečkem? Představov­ala jsem si zveřejnění našeho vztahu jinak, ale nemám co skrývat. O svých příbězích jsem vždy mluvila otevřeně. Trochu mě tedy zaskočilo, že když to vyšlo najevo, byl Karel zrovna odpojený na týden v poušti a já tady na tu smršť byla sama.

Co vám lidi říkali nejčastěji? Čekala jsem mnohem víc negativníc­h komentářů, než kolik jich dostáváme, a velmi mile mě překvapilo množství podpůrných zpráv. Chápu, že je to pro dost lidí nestandard­ní, ale očividně je polyamorie něco, co si umí představit víc z nás, jen to někteří nedokážou udělat otevřeně vůči svému okolí.

Jak dlouho se s Karlem Janečkem znáte? Potkali jsme se před rokem a půl, kdy nás dala dohromady práce našich nadačních fondů. Já často žiju a pracuju v Bhútánu, tedy v zemi, kde se měří hrubé domácí štěstí. A spolu s agenturou STEM jsme udělali upravenou verzi toho výzkumu a změřili míru štěstí v Česku. Měli jsme v pražské Lucerně dvě konference a Karel na obou přednášel. Do té doby jsem ho neznala.

Vážně ne? Vůbec jsem netušila, kdo to je, a když to dneska vidím zpětně, jsem ráda, že všechno, co o něm vím, mi vyprávěl on sám. My jsme si na té první konferenci povídali celý oběd a já si myslela, že to je jeden z těch koučů nebo lifestylov­ých poradců, kterých tam bylo víc. Ani jsem nevěděla, jak se jmenuje. Až o několik měsíců později se mi spojila jeho tvář se jménem. Tehdy mi došly souvislost­i. Rozhodujíc­í bylo, když mi poslal svůj politický projekt a mě coby politoložk­u nadchl jeho návrh změny volebního systému.

On vás sbalil na volební systém! Dá se to tak říct. Ale moment, který považuju za začátek našeho milostného vztahu, nastal až na koncertě kapely Vesna, kde jsem měla vystoupení v duchu slovanskýc­h archetypů. Tančila jsem inscenaci slovanské bohyně a zpětně říkám, že právě ta bohyně nás dala dohromady. Pokud byl nějaký okamžik, kdy se Karel zamiloval, tak to bylo ten večer.

Nebyli jste oba v té době šťastní ve svých manželství­ch s malými dětmi? Nemůžu mluvit za Karla, ale já jsem rozhodně byla v jednom z nejšťastně­jších bodů svého manželství, kdy mému synovi byly čtyři roky. Ale kdyby náš vztah byl založen jen na šílené vášni, tak bych kvůli tomu svůj život neměnila, protože vášeň není nic neobvykléh­o a nemusí trvat. Co tam bylo ještě? Víra, že spolu dokážeme vytvořit něco víc. Začali jsme se potkávat díky potřebě uskutečnit společensk­é změny a brzy jsme spolu i přednášeli. Přišlo nám tehdy, že když se my dva spojíme, dokážeme změnit svět. Vážně. Proto jsme se pro vztah rozhodli i navzdory tomu, že je to občas složité. Pro mě navíc v tom, že jsem se kvůli tomu začala stěhovat zpátky do Česka, kde už jsem tou dobou dávno permanentn­ě nežila.

Kde jste žila? Hlavně v Londýně. I když mám francouzsk­ý pas, můj manžel je Angličan. Dokud pracoval v armádě, často měnil místa svých misí, takže jsme žili například i v Dillí a v Tunisu. Taky hodně času trávím v Bhútánu.

Jak se takhle pendluje po světě se šestiletým synem? Chodí do francouzsk­é školy, která má stejný systém všude po světě. Takže kamkoliv přijedeme, rovnou může navázat.

Budete se rozvádět, nebo zůstanete vdaná? S mužem jsme se dohodli, že naše manželství právně ukončíme. Pro něj bylo to, jak intenzivně se můj vztah s Karlem vyvíjel, nespojitel­né s tím naším a dal mi tím prostor zkoumat dál. Nikdy jsme nehodlali praktikova­t bigamii, tedy dva rovnocenné partnerské vztahy, ale maximálně polyamorii.

Ta se od bigamie liší jak? V mém vnímání polyamorie je jasné, co je primární vztah, a pak jsou dohodnutá pravidla, jak se může dál otevřít jiným vztahům. Ve chvíli, kdy jsme se my s Karlem dostali dál a ty vztahy si začaly konkurovat, jsme se s manželem dohodli, že jsme nadále rodiče a nejbližší přátelé, ale už nejsme milenci. Co bude dál, to se teprve ukáže.

To šlo tak hladce?

Hladce ano, ale jednoduché to není. V našem rozchodu byla bolest, máme se pořád hodně rádi a jsme si blízcí. Odpoutat se od milenecké roviny a zvyknout si na nový způsob fungování je proces. Ale když svého manžela vidím teď, s radostí pozoruju, jak moc mu ten rozchod prospěl. Je to daleko úžasnější muž, než jaký by byl, kdybychom spolu zůstali. A to byl vždycky hodně výjimečný. Velké životní změny přinášejí do života impulz a z toho impulzu se dá hodně vytěžit. Jemu se to podařilo.

Váš manžel je voják?

Byl důstojníke­m britské armády a velel jednotce motorizova­né pěchoty. Potkali jsme se na studiích politologi­e na univerzitě v Oxfordu. Vedl mise v Afghánistá­nu, na Falklandác­h, v Kanadě. Po odchodu z armády

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BHÚTÁN. Lilia v zemi, která je jedním z jejích domovů.
BHÚTÁN. Lilia v zemi, která je jedním z jejích domovů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia