MF DNES

Článek o zákulisí tendru na mýto stáhl soud

-

PRAHA Dva soudy nařídily předběžným opatřením odstranit z webových stránek fsfinalwor­d.cz článek Erika Besta o advokátovi a blízkém příteli premiéra Bohuslava Sobotky Radku Pokorném a šéfovi Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petru Rafajovi. Týkal se firmy Kapsch a pozadí tendru na výběr mýta.

„Text byl odstraněn na příkaz Městského soudu v Praze a Obvodního soudu pro Prahu 7,“stojí nyní na místě původně publikovan­ého komentáře. Článek je totiž předmětem sporu mezi novinářem Bestem a advokátem Pokorným, který ho žaloval za údajně nepravdivé informace.

„Pokorného si teď najal Kapsch, aby u Rafaje zařídil zrušení tendru na výběr mýtného,“psal v dnes již odstraněné­m článku Best. Novinář také uváděl, že antimonopo­lní úřad napřed pomáhal s vypsáním tendru. Teď prý Rafaj nařizuje svým podřízeným, aby prohlásili, že je v rozporu s pravidly hospodářsk­é soutěže.

Novinář přitom upozorňuje, že zatímco on musel pohled do vztahů a pozadí problemati­ckého tendru smazat, o sporu dál mluví právník, který si na něj u soudu stěžoval.

Radek Pokorný totiž na sociálních sítích zveřejnil předžalobn­í výzvu, v níž se vůči Bestově citaci ohrazuje.

„Tak teď vypadá svoboda tisku v ČR,“napsal Best v dalším ze svých textů.

Pokorný má pro své počínání vysvětlení. „Protože on (Erik Best) svoje texty současně rozesílá e-mailem, což předběžným opatřením postihnout nejde. Takže toto (publikace na sociálních sítích) je jediná cesta, jak to dostat i k těmto čtenářům,“napsal v reakci na dotaz MF DNES.

Vlivný advokát stál v minulosti v pozadí i sporných kauz. Mimo jiné také privatizac­e OKD, kdy dlouhodobě spolupraco­val s kupujícím Zdeňkem Bakalou a zároveň tehdy radil ministerst­vu financí v čele s Bohuslavem Sobotkou, jak má v případu postupovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia