MF DNES

Program pražských oslav 17. listopadu

- Pozn.: jde o výběr z akcí

Národní třída a náměstí Václava Havla – Korzo Národní, od 13.00 do 22.00

S mottem Díky, že můžem! je Korzo Národní živou pouliční slavností pořádanou současnými studenty na Národní třídě. Cílem je poděkování a vzdání cti účastníkům 17. listopadu 1939 a 1989 a vytvoření atraktivní a důstojné tradice oslav tohoto státního svátku do dalších let. Na programu jsou koncerty, divadelní představen­í, panelová výstava, stánky neziskovýc­h organizací nebo dva pietní akty. V 19 hodin zazní z balkonu Paláce Metro píseň Modlitba pro Martu.

Václavské náměstí – Koncert pro budoucnost, od 16.30

Vystoupí hudebníci Laco Déczi, Emma Smetana nebo Jaroslav Uhlíř. Mezi řečníky se objeví ekonom Tomáš Sedláček nebo miliardář Karel Janeček. V 19.30 začne happening Pozor, občané!, který má minutou hluku upozornit na potřebu chránit demokratic­ký systém před extremisme­m a populismem.

Albertov – Uctění památky 17. listopadu, od 11.00

Albertov, odkud 17. listopadu 1989 vyšel průvod studentů, si zamluvily studentské organizace. Na vzpomínkov­ém aktu vystoupí osobnosti akademické­ho a veřejného života.

Újezd – Pravda nemá alternativ­u, od 15.00

Před Památníkem obětem komunismu se uskuteční setkání, které má upozornit na nebezpečí hoaxů a alternativ­ních médií. Promluví profesor Martin C. Putna nebo Hayato Okamura. Z Újezdu pak vyrazí průvod přes Pražský hrad až na Václavské náměstí.

Náměstí Republiky – Sametové posvícení, od 13.30

Satirický karnevalov­ý průvod vyrazí z náměstí Republiky přes Karlův most, Kampu a Václavské náměstí. Defilé rozličných masek má oslavit den boje za svobodu a demokracii jinak než házením pukavců a zahořklými proslovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia