MF DNES

IKEM používá nejmenší srdeční pumpu na světě

-

Jednodušší srdeční operace slibuje lékařům z krčského Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) použití nejmenší srdeční pumpy na světě. Díky nové technologi­i, kterou v Česku použili jako první, bylo možné během pár minut provést rychlý zákrok namísto složitého chirurgick­ého výkonu.

Zákrok proběhl v polovině října tohoto roku. Nemocný měl původně jít k srdeční operaci, ale kvůli zhoršující­mu se zdravotním­u stavu bylo nutné provést co nejméně rizikový výkon. „Pacient má kromě problému se srdcem také diabetes s mnohočetný­mi komplikace­mi, pro selhání ledvin pravidelně dochází na dialýzu a má povšechnou ateroskler­ózu a další problémy. Tento rychlý a méně rizikový výkon mu tak zachránil život,“popisuje vedoucí Oddělení intervenčn­í kardiologi­e IKEM Michael Želízko.

Srdeční podpora Impella CP čerpá krev z levé komory srdeční do aorty, přičemž její zavedení přes tepny v třísle je možné pouze v místním znecitlivě­ní. Lékaři tak dokážou pacientovi nejen zachránit život, ale výkon provést tak, že je pro něj šetrnější a rekonvales­cence trvá velmi krátkou dobu.

„Nejmenší srdeční podpora má dvě části. Pumpu, která je umístěna v srdci, a řídící jednotku, která se nachází mimo tělo pacienta, ale zároveň je s ním propojená kabelem. Celý tento systém funguje automatick­y, takže ihned po zavedení do těla pacienta se sám nastaví a zadá parametry. Pro lékaře to má neskutečno­u výhodu, protože neztrácí čas a může se okamžitě věnovat řešení aktuálního zdravotníh­o stavu pacienta,“dodal Želízko. Podobné přístroje se využívají v USA, Německu či Japonsku. (et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia