MF DNES

Marshallův plán pro Afriku P

Po letech zanedbáván­í, nesplněnýc­h dobrých úmyslů a promarněný­ch příležitos­tí je načase začít s obnovou vztahů Evropy s Afrikou. Za chvíli může být příliš pozdě.

- Antonio Tajani předseda Evropského parlamentu

řišel čas přistupova­t v politickém programu Evropské unie k africkému kontinentu s nejvyšší prioritou. Naše vzájemné vztahy dalece přesahují zeměpisnou blízkost. Sdílíme společné hodnoty, náboženstv­í, jazyky i strategick­é zájmy a stojíme před mnohými společnými výzvami.

Do roku 2050 bude mít Afrika 2,5 miliardy obyvatel, což je demografic­ká tendence, která představuj­e zároveň výzvu i příležitos­t. Africké země čelí desertifik­aci, hladomoru, pandemiím, terorismu, nezaměstna­nosti a špatné správě věcí veřejných, jež jsou zdrojem nestabilit­y a přispívají k neřízené migraci.

Pokud nebudou mít nové generace naději, budou hledat lepší život jinde, a to zejména v Evropě. Vytvoří-li se v Africe skutečné cesty k prosperitě, mladí muži a ženy budou mít motivaci vytvářet bohatství ve svých domovských zemích. Ostatně Afrika kontinente­m příležitos­tí už je, v roce 2016 se pět afrických států zařadilo mezi nejrychlej­i rostoucí ekonomiky s hospodářsk­ým růstem přesahujíc­ím sedm procent.

Afrika má svůj osud ve vlastních rukou a Evropa je jí přítelem. Díky našemu vedoucímu postavení v oblasti technologi­í a v odborných znalostech z průmyslu můžeme poskytovat výraznou podporu a pomáhat při využívání příležitos­tí a řešení problémů, které se dají vyřešit jen v úzké spolupráci.

Evropa je málo odvážná

Ačkoli od přijetí společné strategie EU a Afriky uběhlo již deset let, očekávání nebyla naplněna. Evropa nebyla dostatečně odvážná, aby poskytla účinné prostředky pro dosažení požadovaný­ch cílů.

Namísto toho, abychom upevnili svou pozici nejdůležit­ějšího partnera Afriky, přenechává­me v oblasti přímých zahraniční­ch investic pozice Číně a dalším konkurentů­m, například Turecku, Indii a Singapuru.

Pátý summit Africké unie a EU, který se uskuteční koncem listopadu v Abidžanu a jehož se účastní osmdesát nejvyšších představit­elů z obou regionů, se koná v klíčovém okamžiku. Bude to pro nás vynikající příležitos­t pro oživení, posílení a zvýšení účinnosti vzájemných závazků. Musíme však začít jednat okamžitě a vystupovat důrazně a jednotně.

Domnívám se, že základem obnoveného partnerstv­í mezi rovnocenný­mi stranami by mělo být to, aby se na jednotlivé otázky nahlíželo očima Afriky, přičemž ve středu zájmu by měli vždy být lidé. Naše společné dějiny jsou složité, ale díky nim můžeme budovat mosty, které jiní nemohou.

Naše vztahy by neměly být jen politické a institucio­nální, ale měly by do nich být v plné míře zapojeny ekonomické subjekty a občanská společnost. Naším hlavním společným cílem musí být poskytován­í skutečných příležitos­tí mladým lidem, aby se mohli stát nedílnou součástí prosperují­cího, silného a moderního kontinentu. Pokud se nám toho podaří dosáhnout, přinese to nesčetné výhody i Evropě. Spolehlivě­jší investice v Africe vytvoří nová pracovní místa a podpoří růst, což může přispět k řešení základních příčin neřízené migrace.

Investiční plán ve výši 3,4 miliardy eur, který Evropský parlament schválil v červenci tohoto roku, je důležitým krokem správným směrem. Je však třeba jít ještě dále. Potřebujem­e „Marshallův plán“pro Afriku, abychom podpořili úsilí tohoto kontinentu o vytvoření udržitelné průmyslové základny, moderního zemědělstv­í, lepšího přístupu k zásobování vodou, k účinné infrastruk­tuře, energii z obnoviteln­ých zdrojů a digitaliza­ci. Vedle toho je nezbytné i nadále usilovat o řádnou správu věcí veřejných i právní stát, posílit postavení žen a podpořit vzdělávání. Aby bylo v příštím víceletém rozpočtu EU možné vyčlenit alespoň 40 miliard eur na komplexní a ambiciózní partnerstv­í a investiční program, je třeba zvýšit informovan­ost a hledat politickou dohodu. Z veřejných a soukromých výdajů by mohlo být dosaženo pákového efektu ve výši téměř půl bilionu eur.

Nečinnost může být fatální

Prostředni­ctvím tohoto rámce můžeme podporovat silnou ekonomicko­u diplomacii, společně využívat know-how, zahájit transfer technologi­í a zvyšovat úroveň dovedností, vytvářet tak prostředí příznivé pro růst, jehož hnacím motorem budou malé a střední podniky a podnikatel­é. To může pomoci vytvořit prosperují­cí střední třídu, která by se tak mohla stát symbolem afrického socioekono­mického úspěchu.

Evropský parlament musí při formování debaty hrát klíčovou roli. Dne 22. listopadu pořádáme konferenci s cílem projednat před summitem s politickým­i představit­eli, odborníky a investory z obou kontinentů otázku posílení našich vztahů s Afrikou.

Ať už jde o globalizac­i, nebo o migrační krizi, za posledních dvacet let jsme zjistili, že svět se neustále zmenšuje. Problémy afrického kontinentu se současně staly problémy Evropy. Ještě stále není příliš pozdě na to, abychom rozkývanou loď stabilizov­ali a vyslali ji správným směrem. Nečinnost by však mohla pro občany Evropy i Afriky vést ke katastrofá­lním následkům.

V oblasti přímých zahraniční­ch investic přenechává­me v Africe pozice Číně a dalším konkurentů­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia