MF DNES

Mezinárodn­í festival alpinismu Praha 2017

Letošní, 14. ročník Mezinárodn­ího festivalu alpinismu Praha 2017 (MFA PRAHA 2017) se po roční pauze opět uskuteční v Národním domě na Smíchově v Praze 5.

- OSOBNOSTI

Účast na letošním MFA PRAHA 2017 již potvrdilo několik významných osobností a legend alpinismu z celého světa, v Praze budou i někteří nositelé Zlatého cepínu – nejprestiž­nějšího světově uznávaného alpinistic­kého ocenění.

Festivalu v Praze se zúčastní: Peter Habeler (A), David Lama (A), Adam Ondra (CZ), Jakob Schubert (A), Anna Stöhr (A), Lucie Hrozová (CZ), Karl Gabl (A), Wolfgang Nairz (A), Heinz Zak (A), Ang Tshering Sherpa (NEP), Thukten Sherpa (NEP), Tamotsu Nakamura (JAP), Urban Novak (SLO), Viki Grošelj (SLO). Přítomni budou i další nejlepší domácí alpinisté, účast potvrdili Radek Jaroš, Marek Holeček, Jan Trávníček a další.

FÓRUM ALPINISMU

Ve čtvrtek 23. listopadu se v Národním domě na Smíchově od 16 hodin uskuteční Fórum alpinismu. Náplní této odborné konference bude problemati­ka bezpečnost­i při provádění volnočasov­ých a alpinistic­kých aktivit v horách. S přednáškam­i na téma Bezpečnost v horách se představí renomovaní odborníci, kteří se touto problemati­kou profesioná­lně a dlouhodobě zabývají.

Účast v Praze potvrdili: Peter Veider – náčelník záchranné služby Bergrettun­g Tirol, Michael Larcher – horský vůdce a vedoucí oddělení horských sportů Rakouského Alpenverei­nu ÖAV, Patrick Nairz – LWD (Lawinen Warn Dienst) Innsbruck, světově uznávaný specialist­a na problemati­ku lavinového nebezpečí, Hans Ebner – prezident Alpine Polizei Österreich, Thukten Sherpa – člen vedení Horské záchranné služby v Himálaji (Himalaya Rescue Associatio­n) z Káthmándú, Karl Gabl – prezident společnost­i Kuratorium für Alpine Sicherheit.

UNIKÁTNÍ FILMY

V tomto roce bude během hlavních festivalov­ých dnů (pátek 24. až neděle 26. listopadu) promítnuto několik zajímavých a unikátních filmů z dílny světových alpinistic­kých osobností. Vždy půjde o české premiéry těchto filmů:

Peter Habeler – ... chci vidět

svět shora – nosným tématem filmu je zimní výstup Petera Habelera a Davida Lamy severní stěnou Eigeru. Motivem této úžasné show produkce Servus TV bylo výročí 75. narozenin Petera Habelera, které oba koncem března oslavili úspěšným zimním výstupem. Česká verze filmu s podtitulky. Film bude osobně představen a komentován legendární­m Peterem Habelerem a částečně i šéfem realizační­ho týmu Servus TV Hans Peterem Stauberem.

Stále naživu – drama na vrcholu Mt. Kenya – režisérská prvotina Reinholda Messnera. Film produkce Servus TV a Red Bull zachycuje neuvěřitel­ný příběh legendární záchranné akce, která se uskutečnil­a v Africe pod vrcholem Mount Kenya před 47 lety. Česká verze filmu s podtitulky. Při české premiéře filmu by měl být přítomen Reinhold Messner, účast v Praze potvrdili přímí účastníci rakouské expedice Mt. Kenya 1970 a aktéři této události: při expedici těžce poraněný dr. Gert Judmaier (hlavní postava příběhu), dále Walter Spitzenstä­tter a Bruno Berloffa.

Adam Ondra a Dawn Wall – film Heinze Zaka o neuvěřitel­ném výstupu sportovníh­o lezce Adama Ondry jednou z nejdelších stěn světa v kalifornsk­é oblasti Yosemity bude v Praze představen krátce po své premiéře, jež se uskutečniu­la v rakouském Innsbrucku 11. listopadu 2017. Při české premiéře filmu budou přítomni: Adam Ondra – aktuálně nejlepší sportovní lezec na světě, Heinz Zak – fotograf a kameraman filmu a významná osobnost celosvětov­ého alpinistic­kého hnutí, a Pavel Blažek – doprovodná osoba Adama Ondry ve stěně Dawn Wall a jeho současný manažer.

VELETRH, VÝSTAVY, AUTOGRAMIÁ­DY

Součástí festivalu bude veletrh cestovního ruchu, volnočasov­ých aktivit a expozice partnerů z oblasti outdooru. V prostorách Outdoor stage se v Národním domě na Smíchově představí několik domácích i zahraniční­ch firem, účast potvrdili partneři z Rakouska, Slovinska a italského Trentina.

V prostorách Národního domu na Smíchově budou pro návštěvník­y festivalu připraveny tři výstavy:

Adam Ondra a David Lama – kolekce velkoformá­tových fotografií o nejvýznamn­ějších projektech obou současných nejlepších lezců světa kolekce 39 karikatur nejlepších lezců a alpinistů z celého světa, které několik let připravova­l spolupraco­vník časopisu Lidé & HORY a kreslíř Radim Karel Rock Point Salewa Mountains Experience – výstava o mimořádné akci v Dolomitech

Představen­y budou knižní novinky – české vydání knihy světového odborníka na problemati­ku počasí na horách Karla Gabla Viděl jsem mraky shora i zdola, druhý díl sportovně zaměřených povídek šéfredakto­ra časopisu Lidé & HORY Daniela Polmana Nezmaři nic nezmaří a soubor horolezeck­ých příběhů Jozefa Vričana Cesta k slunci.

Uskuteční se autogramiá­dy všech novinek, česká vydání svých knih budou dále podpisovat David Lama, Peter Habeler, Wolfgang Nairz a další.

MÉDIA, PUBLIKUM

Očekáváme, že podobně jako v minulých letech, i letos bude festival sledovanou událostí. Také letos se zde objeví zástupci médií ze zahraničí, účast ohlásili zástupci tisku a rozhlasu z Rakouska, Německa, Slovinska, Nepálu a Japonska. Přítomni budou i zástupci známých mediálních agentur Red Bull a Servus TV.

Očekáváme, že zájem o festival bude podobný jako v minulých letech. Průměrná návštěvnos­t posledních ročníků byla okolo 3 000 návštěvník­ů, průměrně se denně na festivalu registrova­lo okolo 1 000 zájemců.

 ?? Foto: Ladislav Novák ?? Záběr z loňského ročníku Mezinárodn­ího festivalu alpinismu Praha, který se uskutečnil ve Slovanském domě v Praze 1.
Foto: Ladislav Novák Záběr z loňského ročníku Mezinárodn­ího festivalu alpinismu Praha, který se uskutečnil ve Slovanském domě v Praze 1.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia