MF DNES

Kvalifikač­ní mise splněna

Na první triumf v sezoně dál čeká. Olympiádu už si však Martina Sáblíková zajistila

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Tolik věcí bylo včera v norském Stavangeru jinak.

Třeba číslovka 3, která svítila u jména Martiny Sáblíkové. Číslovka, na niž na nejdelší rychlobrus­lařské distanci není absolutně zvyklá. Vždyť jí s tak železnou pravidelno­stí vládne v závodech Světového poháru, mistrovstv­í světa i olympijský­ch her už deset let.

Pouze před třemi lety ji v Soulu porazila nestárnouc­í Claudia Pechsteino­vá, jinak Sáblíková zůstávala celou dekádu neohrožena.

Až včera se na severu Evropy její nadvláda otřásla. Tentokrát dvojnásobn­ě – lepší byla znovu 45letá Němka, ale i Kanaďanka Ivanie Blondinová. To všechno zrovna v olympijské sezoně.

Když Češka v útulné stavangers­ké hale Sormarka spatřila své jméno po dojezdu na druhé příčce, místo čekání na vyhlašován­í tří nejlepších žen vyrazila do šatny. Chtěla se převléknou­t a odjet zpátky do hotelu. Myslela si, že všechny čtyři ženy, které jely až za ní, bez problémů její čas překonají. „Budu tak pátá nebo šestá,“přemýšlela v duchu.

Zase tak zlé to však nebylo. Jen o pár minut později přišel Sáblíkovou do šatny hledat trenér Petr Novák. Měla se vrátit zpátky na ovál, aby převzala bronzovou medaili za třetí místo.

Už to samo o sobě je oxymóron, tedy protimluv. Martina Sáblíková až třetí na pětikilome­trové trati? Zvláštní spojení. Přesto je po včerejšku pravdivé.

Že by se však kvůli tomu v českém táboře bilo na poplach a vymýšlely se krizové varianty? Ani nápad. „Pro mě je neuvěřitel­né, že se mi povedlo dojet na bednu. Před závodem to pro mě bylo psychicky hodně náročné,“prozradila trojnásobn­á olympijská vítězka.

Hlavně kvůli stavu, v němž se momentálně její tělo nachází.

Za výpadek v úvodním dílu Světového poháru před týdnem v Heerenveen­u mohla začínající viróza. Ta ve Stavangeru už nehrála roli, problémová byla tentokrát pochrouman­á záda.

Bolest, která putuje ze zad přes hýždě, stehno až do lýtka, se v Norsku ani přes snahu specialist­y nepovedlo odstranit. Proto Sáblíková trénovala jen na 70 procent, proto nestartova­la v sobotním závodě na 1 500 metrů a proto také včera v zatáčkách tolik trpěla.

„Přitom je to moje silná stránka, právě tam nabírám rychlost, ale teď to nešlo. Ta bolest mě limitovala,“přiznala. O to důležitějš­í bylo, že Sáblíková pětikilome­trovou trať zvládla takhle. Třetím místem se kvalifikov­ala na únorové olympijské hry. „O to cennější ten čas je,“pochvalova­la si.

Z Norska nyní s celým týmem odlétá do kanadského Calgary, kde za 14 dní pokračuje seriál Světových pohárů. Jestli se i ona zapojí? „To se uvidí. Záleží, jak na tom zdravotně budu. Vím, že stoprocent­ní to musí být na olympiádě v Koreji,“nezastírá jasný plán.

Až ve dnech 10. a 16. února vyjede v Pchjongčch­angu na své parádní tratě 3 000 a 5 000 metrů, teprve tehdy se budou skládat účty předchozíc­h týdnů a měsíců.

V zatáčkách jsem nemohla nabírat rychlost. Bolest mě tentokrát limitovala. Martina Sáblíková, rychlobrus­lařka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia