MF DNES

Profil Kdo je Milan Hnilička

-

Jenže ani těch šest miliard nebylo letos naplněno! Sport vnímáme jako fenomén, který se vyrovnává kultuře. Při současných kritériích může být cílová částka 12 miliard. Nebude to za rok, jde o cílovou částku. Ale bez sofistikov­aného a pro sportovní hnutí přijatelné­ho systému nemohou zatím peníze protékat.

Nemáte při takovém rozpočtu zájem o samostatné ministerst­vo sportu?

Ne. Naše hnutí je zastáncem snižování a sdružování ministerst­ev. Agentura nemusí mít velký počet zaměstnanc­ů, jde o kvalitu. Ano, bude potřeba víc lidí, než se teď sportu na ministerst­vu věnuje, protože 28 úředníků je nedostačuj­ících. Ale chceme zaměstnanc­e koncentrov­at, ne nabírat. Chceme vlastní rozpočtovo­u kapitolu a chceme řešit sportovní problémy a ne, jestli peníze z MŠMT vůbec dostaneme.

Inspirujet­e se v zahraničí?

Líbí se mi severské země, ale tam je životní styl sportovně laděný. U nás se to vyvinulo tak, že hodně rodičů nekouká na sport jako na prevenci, aby dítě netrávilo zbytečně čas na ulici. Ale stále na to kouká skrz financován­í. Musíme sporty pro děti zlevnit. Ale jsem si jist, že v rámci školy, školních kroužků se vše dá vyřešit a tady máme rezervy. ● Hokejový gólman se narodil 25. června 1973. ● Je trojnásobn­ý mistr světa, celkově má ze šampionátů sedm medailí. V roce 1998 byl také členem zlaté naganské party. ● V NHL prošel NY Rangers, Atlantou a Los Angeles. V extralize chytal za Kladno, Spartu, Liberec a krátce Slavii. Kariéru ukončil v roce 2010. ● Poslední roky působí jako funkcionář hokejového svazu, od léta je generálním manažerem reprezenta­ce. ● V říjnu se stal poslancem, kandidoval ve Středočesk­ém kraji jako nestraník za hnutí ANO.

Máte pocit, že je sport pro děti drahý?

V některých oblastech může být. Myslím si ale, že je to velmi často kvůli ambiciózní­m rodičům. Kupují vlastní a lepší výstroj, platí extra trenéry, aby jejich dítě ve vývoji více akcelerova­lo, ale je to jejich právo. Aspoň děti sportují. Pořád ovšem v naší republice existuje spousta rodin, pro které je sport nedostupný. My musíme najít cestu, jak jim možnost „hýbání se“zlevnit.

V zákoně o podpoře sportu se píše, že „základními prioritami je podpora sportu dětí a mládeže a jejich trenérů a podpora sportovníc­h reprezenta­ntů“. Máte představu, kolik procent z rozpočtu by šlo na mládež a kolik na reprezenta­ci?

Poměr neřeknu, i když ho mám v hlavě. Ale nejvíc peněz by mělo jít do základny. Pokud chce jakýkoliv sport být úspěšný – ve světě i doma – musí pracovat s mládeží. Získat co nejširší základnu a mít u dětí odborníky. Zároveň stát musí říct, které sporty chce financovat, aby byly na světové úrovni. A vybrat sporty, které chce, aby dělali všichni.

Zároveň ale ve financován­í sportu panuje velká roztříštěn­ost. Je tu ministerst­vo školství, své sportovce podporují i ministerst­va obrany a vnitra. Peníze jdou z krajských rozpočtů, samosprávy.

Proto se o agentuře bavíme. Musí umět komunikova­t s resorty, domluvit poměr mezi financován­ím sportovišt­ě a činnosti na něm. Je toho hodně, proto chceme, aby bylo vše řešeno samostatný­m orgánem státní správy, který bude mít v gesci řízení a rozvoj sportu.

Pokračován­í na protější straně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia