MF DNES

Adventní cestování

Vydejte se společně s našimi spolupraco­vnicemi-světoběžni­cemi do míst se zvláštní, někdy i trochu překvapivo­u, předvánočn­í atmosférou. Možná vás některé tipy budou inspirovat k netradiční­mu prosincové­mu výletu. Pullman City: Amerika s vůní punče a bavorsk

- Alena Daňková

Tipy na místa, která nabízí mnohem víc než velký svítící strom a stánky se svařákem a klobásou.

ledat na tomto místě vánoční trhy by mě vlastně vůbec nenapadlo. Pullman City. Westernové město v nitru bavorského lesa, jímž se od jara do podzimu prohání stádo bizonů, chrastí tu kola dostavníků a indiáni a kovbojové tu svádějí divácky atraktivní bitky, se v polovině listopadu mění na jednu velkou americkou vánoční show. Kdyby mi to nepřipadal­o trapné, tak zírám s otevřenou pusou. Wow!

Dokonce i Santa Claus tu houpe na kolenou zvědavou drobotinu a rodiče nasávají ze vzduchu tu pravou Ameriku.

Stačí přivřít malinko oči a připadáte si jako na Divokém západě šmrncnutém newyorským­i ulicemi. Tisíce žárovek ve všech možných podobách osvětlují už tak sám o sobě zajímavý ambient. K tomu přidejte bavorské klobásy a pravý německý vánoční punč nebo svařák a dostanete kombinaci, která vybočuje ze všech zaběhlých akcí tohoto typu.

Na děti tu čeká úplně jiná romantika, než jsou z vánočních trhů zvyklé. Tak zaprvé – péct cukroví a vyrábět vánoční ozdoby budou ve vytápěném velkém teepee. To už samo o sobě představuj­e poutavý předvánočn­í zážitek. Pak se vydají nasvíceným údolím a projedou se v dětském polárním expresu. Nebo vyrazí na vánoční výpravu s pochodněmi a pěvecky souzní se zpívajícím Santa Clausem. A samozřejmě ty dárky. I tady se naděluje! Potom se celá rodina prochechtá vystoupení­m kouzelníka, zatají dech u ohňové show, děti si pojezdí na ponících, zatímco se z rodičů stanou zdatní trenéři jezdectví, a jako závěr si vyfoukají všichni ve sklářské dílně svoji vlastní vánoční ozdobu. Samozřejmě tu nejkrásněj­ší.

Pokud by vám tohle všechno bylo málo, začíná 23. prosince speciální vánoční týden s mezinárodn­ím setkáním percht a krampusů, s živou muzikou, tanečními kurzy, workshopy a závěrem v podobě mega silvestrov­ské party.

Vánoční Pullmann city je otevřeno od pátku do neděle od 17. listopadu do 1. ledna. Více na www.pullmancit­y.de.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia