MF DNES

V síti MeToo už uvázl i Bill Clinton

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Byla to jen otázka času: jestliže byl z osahávání obviněn devadesáti­letý stařec na kolečkovém křesle George Bush, muselo dojít i na Billa Clintona. Už je to zřejmě tady. Nejde o Moniku Lewinskou a další pozapomenu­té, ututlané nebo nepřipomín­ané skandály, které se odehrály před více než čtvrtstole­tím, když byl ještě guvernérem Arkansasu a prezidente­m.

Tohle se údajně stalo, když po odchodu z Bílého domu létal soukromým letadlem miliardáře Rona Burklea.

Letadlu se výmluvně přezdívá Air Fuck One.

Bylo to poté, co v lednu 2001 skončil jako prezident. Pomáhal tehdy s byznysem Burklemu, což je bohatý investor, filantrop – a muž s pověstí playboye, odtud zřejmě přezdívka letounu. Při cestách po celém světě byly na palubě také mladé dívky, z nichž čtyři nyní vznesly žaloby s tím, že na ně tehdy Clinton sexuálně zaútočil. Požadují vysoké odstupné.

Informaci zveřejnil bývalý známý novinář listu New York Times a Newsweeku Edward Klein, který později pracoval i pro bulvár a napsal několik knih o Clintonovi a dalších amerických prezidente­ch. Uvedl, že zprávu dostal z Demokratic­ké strany, kam patří i Clinton.

Není zatím jasné, co přesně Bill Clinton (na snímku vpravo) během okružního letu kolem světa údajně udělal čtyřem dívkám, které na něj nyní podaly žalobu.

Rozhodně to pro něj, ale i pro manželku Hillary znamená těžký problém, protože výklad pojmu sexuální obtěžování se v posledních týdnech radikálně rozšířil. Případ Clintonova prezidents­kého předchůdce George Bushe staršího, který je nyní popotahová­n za desítky let stará neprokazat­elná sáhnutí na pozadí během focení, je pro něj varovný.

Dopad obvinění je nyní mnohem horší, nařčený je automatick­y považován za viníka bez možnosti obhajoby.

Proto fakt, že zpráva přišla zrovna od demokratů, zdánlivě nedává smysl.

Ve skutečnost­i to má hlubokou logiku. Jak v USA roste vlna obvinění ze sexuálního obtěžování – včera byl například stažen z obrazovky televize CBS prominentn­í moderátor Chris Rose, uvnitř Demokratic­ké strany roste tlak na přehodnoce­ní Billa Clintona a jeho skutečných i údajných sexuálních skandálů.

Sílí pocit, že Clinton ze všeho unikl příliš snadno, protože strana ho jako prezidenta bránila zuby nehty. A to na ni nevrhá dobré světlo.

Na pilu tlačí ti, kdo si myslí, že Clinton nyní představuj­e fatální zátěž, protože demokraté působí dost nevěrohodn­ě a pokrytecky, když v posledních dnech říkají, že přišel čas posvítit si také na obvinění Donalda Trumpa ze sexuálního obtěžování.

Další skupinou jsou ti demokraté, kteří nemají rádi Clintonovy a větří šanci, jak oslabit vliv Hillary. Řadě straníků se nelíbí, že ta se v posledních týdnech snaží napasovat do role hlavy protitrump­ovského hnutí odporu. Clinton je tak tudíž pro ně dobrý klacek na Clintonovo­u.

Třetí skupinou jsou aktivistis­tické feministky, které by chtěly vést svatou válku proti sexuálním obtěžovate­lům v duchu padni komu padni.

V tomto ohledu je pro demokraty problém mít na štítě zrovna Billa Clintona.

Ten v 90. letech zaplatil 850 000 dolarů, aby se zbavil žaloby ze sexuálního obtěžování ženy jménem Paula Jonesová, k němuž mělo dojít ještě v době, kdy byl guvernérem Arkansasu.

Kromě toho existují další ženy, například Juanita Broaddrick­ová, ta dokonce mluví o znásilnění, a Kathleen Willeyová, ta ho viní z osahávání v Bílém domě. Clinton to vždy vehementně popíral, což liberálky a feministky vzaly za bernou minci. Teď však mají ve světle událostí posledních týdnů nepříjemný pocit, že ignorovaly tvrzení obou žen hlavně proto, že Bill Clinton byl „jejich“ liberál a prosazoval feminismus. Rozpaky, s nimiž demokraté našlapují kolem Clintona, názorně předvedla senátorka Kirsten Gillibrand­ová, která vždy patřila do tábora Clintonový­ch. Před pár dny vyvolala poprask, když prohlásila, že prezident Clinton měl kvůli aféře Lewinská odstoupit. Ale proč to říká až teď, když tehdy jako mladá demokratka Clintonovy s vervou podporoval­a? Senátorka to vysvětlila: Myslela jsem to tak, že Clinton by měl odstoupit, kdyby byl prezidente­m teď a udělal to, co udělal tehdy.

 ?? Foto: Getty ?? Bill Clinton, prezident USA v letech 1993 až 2001.
Foto: Getty Bill Clinton, prezident USA v letech 1993 až 2001.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia